Романтика вечірніх вулиць, шелест каштанів, аромати свіжої випічки і ледве чутні ноти шансону. Все це – чарівна, заворожлива Франція з усією її красою і величчю.
Французька кухня відома на весь світ і вважається однією з найкращих. Кожен французький ресторан – як трюфель. Щоб зрозуміти весь смак, потрібно копнути глибше. А починати краще всього з десятки закладів, які отримали зірку Мішлена та удостоєні статусу кращих ресторанів Романтичний столиці світу.
MaSa, Булонь-Биманкур, Іль-де-Франс
«Я прагну показати грайливий бік кухні, але зберегти природний аромат. Я залишаю повну свободу для постачальників і намагаюся пристосувати своє натхнення до того, що вони мені дають». Так заявив шеф-кухар ресторану Ерве Родрігес і жодного разу не покривив душею.
У стриманому і витонченому стилі французького провансу, який панує в стінах ресторану, втілюється вся легкість цієї кухні. Та нехай сюди ходять частіше місцеві жителі ніж туристи, але навіть серед приїжджих MaSa – одне з найулюбленіших закладів.
Тут представлена європейська та французька кухня, а меню приємно дивує своєю непостійністю. Його змінюють залежно від сезону — що зараз найбільш популярне і корисно, то і виявиться на сторінках запропонованих карт.
Відвідувачів приємно дивує індивідуальний підхід – якщо у вас алергія на деякі продукти, або ви просто не любите цибулю, чорнослив або лимон, та що завгодно. Кухня обов’язково піде вам на зустріч і змінить рецепт на ваше прохання. Тут важлива думка кожного клієнта, а офіціанти кілька разів поцікавляться, чи все вас влаштовує.
Столики на терасі в саду оточені зеленими деревами і строкатими клумбами. Насолоджуйтеся художньо оформленими стравами на тлі природного мистецтва!
La Reserve Rimbaud, Монпельє
Сам ресторан говорить про свою кухню – «Кулінарна прелюдія в тіні». В інтер’єрі та асортименті страв простежується тонкий симбіоз старовинної класичної Франції і модерну XXI століття. Відкрито заклад з 1835 року, коли в Монпельє ще стояла знаменита таверна Auberge du Pere Louis.
Біло-сірий інтер’єр залу, м’які стільці і білосніжні скатертини, свічки і приглушене тепле світло ламп, винні пляшки на стінах. Все тут створено для того, щоб вам хотілося повертатися сюди знову і знову.
На вулиці, навколо зеленого дерева вибудувана барна стійка. Білосніжна обробка і смарагд газонів чудово контрастують і створюють атмосферу легкості.
Працівники ресторану стверджують, що грають на контрасті текстур з ароматом, зберігаючи істину продукту. І гості з радістю йдуть сюди спробувати французьку, європейську і середземноморську кухню. Самими улюбленими стравами тут залишаються голубине філе на грилі зі спеціями і середземноморська риба під апельсиновим соусом. Компліменти від шефа і індивідуальний підхід до кожного гостя – ось візитна картка цього ресторану.
Le Belvedere, Аннесі
Заклад, що поєднує в собі ресторан і чотиризірковий готель із видом на озеро. Готельно-ресторанний комплекс розташований в двох хвилинах їзди від центру міста, на березі озера Ансі.
Головною особливістю ресторану є так звана лісова кухня, яку подають на ряду з французькою та європейською. Мальовничий вид на гладінь води крізь великі вікна пробуджує апетит і залишає незабутнє враження.
Гості з усієї Франції приїжджають сюди спробувати восьминога в часниковому маринаді, карпаччо з лісовими горіхами і журавлиною. І, звичайно ж, коронний десерт – шоколадний шар з кавою і мигдалем.
La Fleur de Sel, Порт-ен-Вессин-Уппен
Цей маленький затишний ресторанчик в порту, на узбережжі вражає своїм затишком. Кожного гостя, який не обійде його своєю увагою, чекає привітний прийом і безліч добрих посмішок.
Французька і європейська кухня, найбільше орієнтована саме на морепродукти, завжди виконана смачно. Порції радують своїм розміром – це не стандартні три шматочки лосося на величезному блюді. Тут ви зможете повною мірою відчути смак лобстера, палтуса або мідій.
А краще всього сісти на вулиці, якщо вам, звичайно, вистачить місця. В ресторан постійно багато людей, які повсюдно хвалять кухню і персонал. І, не дивлячись на годину-пік, атмосфера тут завжди на вищому рівні. А з тераси відкривається неповторний вид на блакитну гладь води, що переливається.
La Manoir du Lys, Баньолі-де-л’Орн
Готельно-ресторанний комплекс в трьох годинах від Парижа, центр Нижньої Нормандії. Працівники ресторану 19 років у великому бізнесы і вже завоювали повагу серед гастрономічних туристів і розпещених французів.
Шеф-кухар з усією серйозністю заявляє: «Моя кухня близька до природи. І я цим пишаюся!». І крім гордості він підтверджує свої слова, пригощаючи гостей смачними печерицями з каштанами і м’ясом голубів з лісовими грибами.
Весь комплекс оформлений в стилі мисливського будиночка. А будівля оточена мальовничим парком, прогулянки по якому ще більше викликають апетит.
Le Foch, Реймс
В будівлі XIX століття розташувався теплий по атмосфері заклад. Цей ресторан грає на контрасті оформлення. Стіни і підлоги насиченого поморанчевого кольору добре відтіняють білы меблі і скатертини. Темні дубові полиці зі свічками і м’як жовтувате світло. Тут хочеться перебувати, сюди хочеться повертатися.
Французька і європейська кухня підкріплюються значною винною картою. Всі офіціанти чудово розбираються в напоях і стравах, бо навіть недосвідченому відвідувачеві вдасться знайти собі щось до душі.
Прийшовши сюди, неодмінно спробуйте восьминога в маринаді з картоплею або запечену тріску з томатами та моцарелою.
Sur Mesure, Париж
Столичний ресторан може похвалитися не лише своєю географією, а й відомим шеф-кухарем. Тьєрі Макс, за плечима якого вже дві зірки Мішлена, віддає перевагу авангардній кухні. Починаючи від несподіваних смакових поєднань і закінчуючи яскравим оформленням страв.
Щоб увагу не займаав надлишок деталей, загальний інтер’єр ресторану виконаний в абсолютно білій гамі. Білі стіни, білі меблі, білі скатертини і деталі інтер’єру. Щоб вас нічого не відволікало від їжі на тарілці, над якою працювали найкращі майстри Парижа.
Французька кухня представлена тут безліччю страв, найцікавішими з яких є телятина в лимонному і буряковому соусі, а також пашот на підошві з морських водоростей.
Le Baudelaire, Париж
Ще один готельно-ресторанний комплекс в теплих сонячних тонах.
Ресторан заманює відвідувачів французькою кухнею і класичною випічкою. Це не дивно, адже тут працює відомий у всій Франції шеф-кондитер Жюльєн Шамбла, в скарбничці якого є одна зірка Мішлена за смачні десерти.
Кожен сезон оновлюється меню, щоб гості не втомлювалися від одноманітності і отримували максимум задоволення від дегустацій.
Якщо заглянете сюди, обов’язково спробуйте яловичину на грилі з рисом. Про це блюдо найбільшу кількість позитивних відгуків.
Restaurant Mariette, Париж
Поряд з Эйфлевой вежею видніється затишний і атмосферний ресторан. Вже на вході мимоволі з’являється посмішка на обличчі – розмаїття кольорів і світла зігріває навіть у саму дощову погоду.
Усередині ресторану багато пастельного рожевого кольору, ще більше квітів і старовинних чорно-білих фото. Після довгих екскурсій по центру Парижа саме тут можна розслабитися і випити келих червоного ігристого.
Відвідувачі дуже люблять і рекомендують друзям скуштувати яловичину зі свіжими смаженими устрицями і цибулею-шалотом.
Одна досада – в новорічні канікули ресторан закритий. Але, як тільки він знову відкриває свої двері, сюди сходяться гості зі всього Парижа.
Chez Gabrielle, Париж
Ресторан розпочав свою роботу ще в далекому 1908 році. І досі шанує свої традиції – використовувати для приготування тільки свіжі продукти.
Голова ресторану Філіп Лесуеф завжди готовий порадувати своїх гостей коронною стравою – эскалопом з часником і смаженими лисичками.
Бум на здорову, домашню та національну кухню не був підхоплений рестораном з однієї простої причини – це і так здавна їхня традиція.
Однак, відвідувачі не проти розслабитися на м’яких стільцях під приглушений шансон і поласувати стейком з тунця з картопляним пюре і трюфельним маслом. Зрештою, побувати в Парижі та не побалувати себе в ресторані – злочин проти душевної насолоди.
Франція – прекрасна країна, оповита безліччю легенд та романтичних історій. І в стінах її ресторанів кожен знайде для себе щось особливе. Будь то чотири столики на набережній або шикарний заклад з білими мармуровими колонами. Всіх їх об’єднує одне – любов до своєї справи і до своїх гостей.