16/07/2017

Американська мрія для українців: порядок імміграції в 2017 році

У червні 2017 року вже другий суд США заблокував міграційний указ Дональда Трампа, що обмежує в’їзд в країну для громадян кількох ісламських держав. Це одне з найбільш скандальних рішень президента США в міграційній політиці з початку 2017 року, яка викликала фурор на міжнародній арені і всередині країни.

Більш дрібні обмеження залишилися «за кадром», але вони істотно ускладнили життя українцям та жителям інших країн, що бажають переїхати в США. Давайте розберемося, у чому полягають ці труднощі.

імміграція в США

США — країна мігрантів

Сполучені Штати Америки — держава, яка заснована переселенцями з різних країн і отримала незалежність в 1776 році. На 2016 рік населення США становило 323 млн 730 тис. осіб, а мігранти — 13,5% від загального числа. Якщо підрахувати мігрантів разом з дітьми, що народилися в США, то ці цифри зростуть у два рази – 27%.

Топ-5 країн-постачальників мігрантів в США виглядає наступним чином:

  • Індія.
  • Китай.
  • Мексика.
  • Філіппіни.
  • Канада.

Всупереч враженню, яке могло скластися через політику Дональда Трампа, в основному мігранти прибувають аж ніяк не з Близького Сходу або Мексики.

Скільки українців їде до США?

За різними оцінками, у США проживає близько двох мільйонів українців — легально і нелегально.

Так, за 2015 рік з України в США переїхало 1548 осіб. При цьому в країну повернулося всього 174 людини. На думку українців, Америка входить в число країн, найбільш привабливих для імміграції, і може змагатися тільки з Російською Федерацією (2931 особа) та Ізраїлем (2195 осіб).

При підведенні підсумків щорічного розіграшу Green Card була оприлюднена інформація, згідно з якою заявку на отримання карти подав майже мільйон українців, тобто фактично кожен 40-й житель країни. Слід зауважити, що лотерея Green Card не передбачає автоматичного отримання громадянства. Але якщо учаснику потрібна віза в США, він може отримати її за підсумками розіграшу.

Іммігранти в США
Трудові іммігранти в США

Не менший інтерес Сполучені Штати викликають у трудових мігрантів з України. За даними рейтингового агентства GFK Ukraine, перше місце по привабливості для працюючих з тимчасового найму займають Польща та Німеччина, на другому місці знаходиться Італія, а на третьому — США. За ними йдуть Англія, Росія, Канада, Чехія.

Куди їдуть українці в США?

До складу США входять 50 штатів і один федеральний округ Колумбія. Всі вони мають свої переваги і недоліки, але в українців особливою популярністю користуються наступні:

  • Нью-Йорк
  • У Нью-Йорку цілеспрямована людина може непогано заробити і побудувати успішну кар’єру. Але проживання тут не можна назвати дешевим, наприклад, вам доведеться значно витратитися на оренду квартири.
    У великих містах штату добре розвинене транспортне сполучення, безліч розваг. Досить просто знайти роботу.

    Але є і свої мінуси: недоглянуте метро, сміттєві мішки які лежать прямо на вулицях, високий рівень злочинності в деяких районах і стрімкий темп життя.

  • Пенсільванія
  • Центр мігрантів – місто Філадельфія. Саме сюди хлинула перша хвиля радянських переселенців. Хтось називає її місто-мрія, а хтось, навпаки, скаржиться на високі ціни і велику кількість безробітних. Практично така ж ситуація спостерігається в індустріальному Пітсбурзі. Незважаючи на свої недоліки, саме це місто увійшло до списку найкращих за якістю життя в США.

    Нью-Йорк
    Пенсільванія
    Каліфорнія

  • Каліфорнія
  • В знаменитій сонячній Каліфорнії вас чекають: теплий океан, пустелі, гори і ліси. Спека тут переноситься набагато легше, ніж у Флориді через сухе повітря.
    Завдяки Голлівуду, який славить Лос-Анджелес і Сан-Франциско, сюди постійно направляються мігранти з усіх кінців світу. У великих містах до них давно звикли, тому українці з легкістю знайдуть тут співвітчизників.

    У Каліфорнії добре розвинена економіка, приємний клімат, величезна кількість розважальних центрів і багато роботи.

    Одним із найнекомфортніших для життя вважається район затоки Сан-Франциско. В місті високі ціни, незвичний для мешканців України клімат та специфічна зайнятість – якщо ви не працюєте в сфері IT, знайти високооплачувану роботу буде непросто.

    Мінуси: висока вартість житла, перенаселеність, брудні вулиці і багато старих будинків.

  • Нью-Джерсі
  • На півдні штату знаходяться університети, а це означає, що житло в цьому районі дешеве, але не відрізняється якістю. У більшості міст досить високі ціни, знайти роботу непросто, тому місцеві жителі часто відправляються в Нью-Йорк. Одине із кращих міст для імміграції – університетський Прінстон.

    Нью-Джерсі
    Флорида

  • Флорида
  • На південному-сході штату хороший будинок коштує значно дешевше, ніж трикімнатна квартира в одному з мегаполісів, тут можна добре прожити, навіть отримуючи мінімальну зарплату. Ще однією незаперечною перевагою Флориди є низькі податки.

    Мінуси: за Флоридою не дарма закріпилося звання «штату ураганів», влітку і восени тут значно підвищується загроза їх виникнення.

Чому українці їдуть?

На сьогоднішній день в Україні досить сильні міграційні настрої. В першу чергу вони пов’язані з високим рівнем безробіття в країні, низькою соціальною захищеністю населення і збройними конфліктами на сході країни.

Найчастіше за кордон виїжджають люди у віці від 20 до 49 років. Згідно з даними Центру Разумкова, понад 20% населення хотіли б покинути Україну:

  • з метою тимчасового працевлаштування — 12%;
  • на постійне місце проживання за відсутності перспектив у країні — 6%;
  • на постійне місце проживання з інших причин — близько 5%.

Легальні способи імміграції в США

Нижче піде мова про способи в’їзду в Америку на тривалий час, тому туристичні та інші короткострокові візи, не мають перспективи продовження, розглядатися не будуть.

В першу чергу для легальної імміграції вам потрібна віза в США. Способів її отримання декілька:

  • вступ у шлюб;
  • робота;
  • навчання;
  • військова служба;
  • створення/купівля бізнесу в США;
  • наявність близьких родичів у США;
  • усиновлення громадянами США;
  • успіхи в якій-небудь сфері, важливої для економіки чи культури США.

Розглянемо найбільш поширені і популярні в 2017 році.

Вступ у шлюб у США

Мабуть, один з найбільш простих і гарантованих способів отримання громадянства є шлюб з громадянином або громадянкою США.

На етапі підготовки до реєстрації шлюбу можна отримати тримісячну візу нареченого/нареченої K-1. Після отримання статусу офіційної дружини (чоловіка) – претендувати на постійне проживання.

Віза нареченої
Робота в США

На роботу в США

Проживати в США можна з робочою візою H-1, навчальною F-1, підприємницькою L-1, релігійною R-1 візою за особливі заслуги O-1, візою P-1 для артистів і спортсменів, EB-5 для інвесторів. Але все це тимчасові візи. Продовживши їх кілька разів і проживши в США безперервно кілька років, можна подати документи на громадянство.

Між підприємницькою та інвесторською візами існує різниця. Віза L-1 в США видається співробітникам компаній, що мають філію в США, EB-5 – бізнесменам, які купили компанію на території країни.

Окрему увагу слід приділити релігійній візі. R-1 – це робоча віза в США, але для роботи у будь-якій релігійній організації, офіційно діє в Америці. Вона видається за запитом релігійних громад особам, безпосередньо задіяним в культовому процесі. Обслуговуючий персонал, який працює при церквах, монастирях і так далі, може претендувати тільки на звичайну робочу візу.

Грін-карта

Право на постійне проживання дають грін-карти, візи EB-1/ -2/ -3/ -4, що видаються за якісь досягнення в науці, освіті, культурі, мистецтві, статус біженця і т. д. З часом з ними також можна подавати документи на громадянство. І отримати його після успішної здачі іспиту з історії США та англійської мови.

Грін-карт – це не тільки лотерея. Розрізняють кілька видів «зелених карт». Зокрема, видаються родичам громадян США, дітям, усиновлених громадянами США, запрошеним на роботу в американську компанію, а також біженцям, інвесторам та особам в рамках спеціальної програми міграції.

грін-карта в Америку
грін-карт

В Україні найбільшим попитом користується лотерея Green Card. Щорічно кілька тисяч наших співвітчизників відправляються з неї в Сполучені Штати. Щоб прийняти участь в лотереї, потрібно досягти 21-річного віку, здобути середню освіту і без помилок заповнити заявку англійською. Володіти мовою досконало на етапі подачі заявки не обов’язково.

Військова служба

Для служби в армії США необхідно бути резидентом США або мати грін-карту.

Серед інших вимог – добре здоров’я, достатня фізична підготовка (що відповідає нормативам), середня освіта, відсутність судимостей за серйозні злочини, вік до 42 років (крім юристів і медиків).

Терміни дії та оформлення імміграційних віз в США

Найчастіше заявників цікавить питання про те, як довго оформляється віза в США і який у неї термін дії? Давайте розглянемо кожен випадок окремо.

  • Робоча віза H-1.
    Термін дії: 3 роки.
    Термін оформлення: від 1 року.
  • Релігійна R-1.
    Термін дії: 2,5 року.
    Термін оформлення: 6 — 8 місяців.
  • Віза нареченого/нареченої К-1.
    Термін дії: 3 місяці.
    Термін оформлення: 2 — 3 місяці.
  • Підприємницька віза L-1.
    Строк дії: від 1 року.
    Термін оформлення: 6 — 9 місяців.
  • Віза P-1 спортсменам та артистам.
    Термін дії: до 2 років.
    Термін оформлення: 5 — 6 місяців.
  • Статус біженця/політичний притулок.
    Термін дії: постійна.
    Термін оформлення: від 6 місяців.
  • Віза O-1 за особливі досягнення.
    Термін дії: 3 роки.
    Термін оформлення: 3 — 6 місяців.
  • Навчальна віза F-1.
    Термін дії: залежить від терміну навчання.
    Термін оформлення: до 1 місяця.

Відео — Візи в США типи віз

Як позначиться на українцях нова міграційна політика Трампа?

Після підписання указу президента США про «екстремальний відбір» процедура отримання візи значно ускладнилася. Тепер до претендентів висувається ряд нових вимог:

  • Особисте інтерв’ю для всіх, чия віза в США закінчилася більше року тому;
  • Особисте інтерв’ю при повторному зверненні за туристичною візою;
  • Особисте інтерв’ю для бізнесменів, які раніше в’їжджали в США.

Уточнимо, що до 2017 року ці категорії громадян могли продовжувати візу без особистого візиту в дипломатичне представництво США.

Незважаючи на те, що міграційний указ Дональда Трампа, був заблокований судами, громадянам України, як і раніше вкрай складно отримати статус біженця в США.

Так чи досяжна американська мрія для українців? Так, навіть незважаючи на певні труднощі й нові вимоги, прийняті в 2017 році, залишилася маса можливостей для її реалізації.

Зрозуміло, будь-яка міграція повинна бути легальною, а одержання візи – законним. Успіх, в кінцевому рахунку, залежить лише від вашої наполегливості, знання англійської мови та професійних навичок.

Коментарі закриті.

Інші новини
25.12.2019

Напередодні Нового року прийнято будувати плани на рік майбутній. І головне залізничне відомство України не стало порушувати традицію. Компанія поділилася планами розвантажити львівський ж/д вокзал і зробити Скнилів хабом для міжнародних пасажирських потягів. Для цього «Укрзалізниця» планує з’єднати між собою станції Скнилів і Мостиську, яка сьогодні є пунктом пропуску через українсько-польський державний кордон. Також для зручності пасажирів пустять експрес зі… Читати далі

18.12.2019

23 грудня борт азербайджанського перевізника Buta Airways вперше приземлиться у Львові. У подальшому авіаперельоти здійснюватимуться двічі на тиждень, пункт відправлення — аеропорт Гейдара Алієва. Для бронювання вже доступні квитки трьох класів: Budget (безбагажний), Standard (10 кг багажу) і Buta Super (23 кг багажу). З урахуванням того, що маршрут відкривається напередодні різдвяних свят, українці отримали ще одну можливість урізноманітнити зимові канікули:… Читати далі

10.12.2019

Тури в Париж стануть більш різноманітними: в трьох годинах їзди від столиці Франції відкрився новий Національний парк. Тепер вимогливі українські туристи не будуть нарікати, що походи по нескінченних музеях, відвідування кабаре «Мулен Руж» і поїздки за екстримом в «Дісней Ленд» порядком приїлися. Парк розбили в ареалі проживання рідкісних тварин і птахів — диких кішок, чорних лелек, благородних оленів. Тут можна… Читати далі

//
viber