20/07/2017

Англія вміє дивувати: Ноттінг-Хілскій карнавал в Лондоні

Ми звикли до того, що самі яскраві і колоритні карнавали проводяться в Південній Америці, де народ гарячий і емоційний. Але Європі є чим відповісти — в канонічній і туманній Англії кожен рік проходить шикарний карнавал. Цю подію варто відвідати хоча б для того, щоб дізнатися справжню багатогранну культуру англійців і їх вміння відпочивати.

Як зародився карнавал в Ноттінг-Хіллі

Округ Кенсінгтон пережив багато за останні кілька десятиліть. Після закінчення Другої світової війни, на вузьких і змучених розрухою вулицях жили зовсім різні люди. У 50-х роках минулого століття сюди, позбавлені благ цивілізації нетрі, оселялися представники культурних меншин і нижчих станів. Тут жили селяни євреї і безробітні ірландці, афрокарибські уродженці острова Тобаго і шукаючи кращого життя іспанці. І, на жаль, напруга від кількості іммігрантів зростала.

Ноттінг-Хиллский карнавал в Лондоні
Ноттінг-Хиллский карнавал

У Британії активізувалися націоналістичні рухи. Бунти, мітинги, демонстрації приводили до ще більшої розрухи і людських жертв. І тільки через деякий час комуністична партія спільно з редактором Клаудією Джоунс почали роботу з обома сторонами конфлікту. Повільно, але вірно расизм відступав. І, як відомо, найкраще людей об’єднують два фактори — горе і свято. Тому, щоб надати обом сторонам можливість розслабитися, а одночасно і разом повеселитися, в окрузі провели перше свято.

У 1959 році, у ратуші Сент-Пакрас, відбувся незвичайний карибський карнавал. Він не мав грандіозного розмаху і закінчився досить швидко. Але це був боязкий крок до світлого майбутнього. Перший барвистий захід пройшов в районі Ноттінг-Хілла, округу Кенсінгтон, у 1966 році. Значно цьому посприяла Роун Лэслетт, яка повністю підготувала свято для місцевих жителів. Тоді влада округу надала всім робочим вихідний день, а музей Мадам Тюссо видав всім бажаючим яскраві костюми. Саме в той день на вулицях змішалися всі народності, меншини, соціальні групи. Всі дружно пройшлися по центральній вулиці під гучну музику і танцювали до самого світанку. Ця ідея так сподобалася місцевим жителям, а після і корінним британцям, що свято прижилося. З тих пір карнавал проводять щорічно як символ єдності нації та презентація толерантності.

Відео — Notting Hill Carnival: Найбільший вуличний фестиваль у Європі

Який він Notting Hill Carnival

Традиційно карнавали в районі Ноттінг-Хілл проводять в останні вихідні серпня. На цей раз фестиваль в Лондоні в 2017 році відбудеться 27 і 28 серпня. Бути присутнім тут варто хоча б для того, щоб на власні очі побачити, як королевська Англія раптово рясніє фарбами і сходить з розуму. Фестиваль в Лондоні проходить яскраво, але не дуже шалено. За два дні, неділю і так званий «банківський» понеділок, район столиці перетворюється у невелике Ріо-де-Жанейро — Пір’я, намисто, блискітки, барабани, пісні, танці та багато-багато посмішок заповнюють кожну вулицю.

Щороку фестиваль відвідує близько 1 мільйона туристів і місцевих жителів. Расові конфлікти йдуть у минуле, а королівська сім’я всіляко агітує британців відвідувати пісенно-костюмоване ноттінг-хілське свято.

Карнавал у Лондоні
Карнавал в Англії

Колись, у перші роки спроб провести такий карнавал, у Лондоні ще дотримувалися давніх традицій іммігрантів. Тут змішувався строкатий костюмований карнавал і тринидадське свято J’ouvert. Тоді було прийнято обмазувати один одного брудом і маслом, паралельно танцюючи і співаючи народні пісні. Але з роками ця традиція набула більш цивілізований формат і стала чимось нагадувати індійський Холі. Учасників і гостей карнавалу обмазують шоколадом і кольоровими порошками.

Крім параду костюмованих людей і музики для туристів відкриті численні сувенірні лавки, куточки з закускою і різною багатонаціональною кухнею.

Збираємося на карнавал — костюм, маска, свисток

Стартує танцювальна дія в неділю, коли на вулицю виходять діти. Кілька колон з одягненими в національні або просто яскраві костюми діти крокують по вулицях, співають і танцюють. У цей день все досить спокійно, хоча до вечора все ж на центральних алеях і в барах чути пісні і гучний сміх великих компаній.

У понеділок починається божевільна картина — шум, танці, алкоголь. Вранці, приблизно до 8-9 ранку, на вулицях чується шум, легкий гул і бій барабанів. Поступово до всіх спостерігачів, які стояли біля узбіччя, наближаються музиканти. Колективи, які виконують абсолютно різну музику. Само собою, що в більшості своїй тут звучить реггі, африканські і карибські мотиви. Але в останні роки можна почути і реп, і хіп-хоп, і рок, і джаз, і блюз, і рок-н-рол. Після перших музикантів, які зазвичай їдуть на вантажівці, йде хода з чепурних учасників.

карнавал у Ноттінг-Хілл
Ноттінг-Хілл, карнавал

Костюми на ноттінг-хиллский карнавалу обираються за абсолютно незрозумілим принципом. Як і у випадку бразильського побратима, британський карнавал вимагає виключно багато квітів, пір’я, блискіток і невелику нотку народних мотивів. У параді беруть участь тематичні групи і колективи, які одягаються в стилізовані національні костюми. А ще тут досить багато звичайних місцевих жителів і представників народних меншин, які кожним елементом свого вбрання намагаються розкрити грань Батьківщини. Здебільшого тут переважають кілька кольорів: синій, як карибське море, жовтий, як зірки, червоний, як сонце, і білий, як пісок. А в іншому обирати виключно вам.

Що примітно — купити костюм або маски на карнавал можна тут же, на вулиці. Звісно, що підійти до питання варто завчасно і придбати кілька пір’їн і спідницю удома. Але на вулицях Лондона надзвичайно багато крамничок, де завбачливо продають як деякі елементи костюмів, так і цілі комплекти. В крамниці вам неодмінно запропонують купити свисток – не відмовляйтеся. Повірте, в момент кульмінації карнавалу він вам дуже знадобиться.

У перші годину-дві хід йде цілком логічним шляхом, поступово повертаючись до точки початку, оскільки курсує виключно в своєму районі. Але в якийсь момент система незмінно дає збій, і кожен пускається в індивідуальний танок. Тут вже абсолютно не важливо, хто з якої країни, з якого кварталу і в якому вбранні. Ближче до вечора люди знатно п’яніють, але, що важливо, майже ніколи не буянять. Незважаючи на те, що в ці два дні можливі невеликі неподобства, алкоголь та навіть марихуана, ні британці, ні приїжджі гості не переходять межу дозволеного. Пік заворушень — один-два п’яних, що заснули на тротуарі або лавці. Для таких випадків всі два дні в районі патрулює поліція.

notting hill
notting hill карнавал

Офіційно вуличні танці закінчуються приблизно о 19-20 годині вечора. Після цього вулиці поступово порожніють. З цього моменту карнавал, як і всі свята Лондона, кочують в паби. Гуляють англійці на всю силу, не шкодуючи ні голосових зв’язок, ні ніг, ні животів. Адже настане ранок — свято розтане разом з останніми сутінками. І до наступного фестивалю доведеться жити ще цілий рік.

Практичні поради в дорогу

Зазвичай свято триває два дні. Як вже було сказано, в 2017 році карнавал пройде 27 і 28 серпня. Але іноді буває так, що гуляння затягуються на три дні. Зазвичай про це гостей та учасників повідомляють організатори на офіційному сайті заходу.

Взагалі, збираючись на карнавал в Ноттінг-Хілл в Лондон, перегляньте офіційний сайт події і уточніть всі деталі. Тут розказано все — маршрут, час початку і закінчення параду, зупинки громадського транспорту, що знаходяться поруч, список закритих станцій метро, кращі точки огляду та інше.

Орендувати автомобіль — зовсім погана затія, бо вулиці перекривають. Лише кілька автобусів і трамваїв зможуть пробитися через натовп відпочиваючих. Краще всього їхати до району на метро, а далі слідувати пішки.

Врахуйте також той факт, що англійські свята часом псуються погодою. Тут буквально раптово може початися туман чи дощ. Тому, щоб не опинитися в незручній ситуації, заздалегідь прихопіть з собою плащ або дощовик.

Відео — Notting Hill Carnival 2015, поради та огляд

Для поїздки в Лондон вам слід оформити візу в міграційній службі або в посольстві, а також забронювати готель. Переліт може бути як прямим — 1,5 години, так і з пересадками, де в дорозі ви проведете приблизно 5 годин. Вартість авіаквитка коливається від 3 900 до 7 800 гривень. Номер в готелі бажано замовити як можна раніше. Ноттінг-Хілл — район Лондона досить невеликий і швидко заповниться гостями в період карнавалу.

Як не крутіть, а життя — веселий карнавал, насолоджуватися нею потрібно щомиті, забуваючи про проблеми, біди і побутові складнощі. І навіть коли туманно і сумно, похмуро і сиро, в нашому житті завжди є місце святу. Це, зокрема, доводить Ноттінг-Хілський карнавал. Побувавши тут, ви зрозумієте, як треба відпочивати. А ще як прекрасно жити в дружній, нехай і такій різній сім’ї. Приклад легкості, радості, яскравості і толерантності — все це карнавал в Ноттінг-Хіллі в Лондоні.

Коментарі закриті.

Інші новини
25.12.2019

Напередодні Нового року прийнято будувати плани на рік майбутній. І головне залізничне відомство України не стало порушувати традицію. Компанія поділилася планами розвантажити львівський ж/д вокзал і зробити Скнилів хабом для міжнародних пасажирських потягів. Для цього «Укрзалізниця» планує з’єднати між собою станції Скнилів і Мостиську, яка сьогодні є пунктом пропуску через українсько-польський державний кордон. Також для зручності пасажирів пустять експрес зі… Читати далі

18.12.2019

23 грудня борт азербайджанського перевізника Buta Airways вперше приземлиться у Львові. У подальшому авіаперельоти здійснюватимуться двічі на тиждень, пункт відправлення — аеропорт Гейдара Алієва. Для бронювання вже доступні квитки трьох класів: Budget (безбагажний), Standard (10 кг багажу) і Buta Super (23 кг багажу). З урахуванням того, що маршрут відкривається напередодні різдвяних свят, українці отримали ще одну можливість урізноманітнити зимові канікули:… Читати далі

10.12.2019

Тури в Париж стануть більш різноманітними: в трьох годинах їзди від столиці Франції відкрився новий Національний парк. Тепер вимогливі українські туристи не будуть нарікати, що походи по нескінченних музеях, відвідування кабаре «Мулен Руж» і поїздки за екстримом в «Дісней Ленд» порядком приїлися. Парк розбили в ареалі проживання рідкісних тварин і птахів — диких кішок, чорних лелек, благородних оленів. Тут можна… Читати далі

Послуги Бізнес Візит:
//
viber