18/01/2017

Бразилія запалює: легендарний карнавал в Ріо-де-Жанейро

Бразилія у нас неминуче асоціюється з яскравим одягом, вічно усміхненими людьми і самбо. От тільки, на відміну від ведмедів у росіян або нескінченного сала в українців, ці уявлення – не кліше. Бразилія дійсно цілий рік живе у святі, танці та яскравих емоціях. Причина тому – Бразильський карнавал. Щорічна найбільша подія, яка за своєю масштабністю і популярності затьмарила безліч інших святкувань світу.

Бразильський карнавал

Європейські звички в південноамериканському стилі

Карнавал в Бразилії бере свій початок у XVII столітті, коли португальці завезли на південний материк свої традиції. Вони відзначали святкування Масляної, гуляючи по місту, обливаючись водою і кидали один в одного пір’ям, тухлими яйцями і сажею. У далекому 1641 році на вулицях Ріо-де-Жанейро пройшов перший карнавал, який об’єднав в собі дві традиції. З одного боку, він став перехідним святкуванням від звичайного життя до Великого посту. З іншого – широкомасштабне гуляння, стало яскравіше венеціанських і паризьких карнавалів. В контекст святкування дуже швидко влилися європейські звички переодягатися і приховувати свої обличчя під масками. Але не обійшлося і без інтерпретацій – у східні правила влилися африканські та південноамериканські традиції. Так тут з’явилися яскраві відверті костюми, запальні танці і статуї, що нагадують ідолів.

карнавал у Ріо-де-Жанейро
костюи на бразильському карнавалі
масштабність карнавалу в Ріо

В ході проведення карнавалу тут з’явилася і певна структура – стали з’являтися поділи на тематичні групи, створювалися фігури людей. Так в ході стали з’являтися «мотузки», «корсари» і «блоки», збудовані прямокутниками, рядами, трикутниками і куточки. Ще пізніше серед людей стали їздити розмальовані і прикрашені автомобілі, що надалі стали тематичними платформами.

В 1833 році на святкування Карнавалу був вперше представлений Король Момо – пухкий бог, який заправляє святкуванням і володіє ключами від міста. Витоки цього образу – стародавній грецький бог Момо, який був покровителем насмішок і знущань, обманів і жартів. В Іспанії, де цей образ мав найбільшу популярність в минулі століття, Момо спалювали. У Бразилії ж бог став певним ідолом, позитивним символом жартівливого неподобства і досконалого драйву. Момо настільки припав до душі бразильцям, що в 1910 році ним стала жива людина. Чоловіка щільної і великої статури підбирали дуже ретельно, оскільки він повинен був стати символом доброго і світлого безтурботного святкування. З того моменту був навіть встановлений ваговій поріг для короля – він повинен важити не менше 120 кілограм.

король і королева Бразильського карнавалу
Момо карнавалу

Сучасний образ остаточно Бразильський карнавал прийняв, коли в 1928 році тут виникла перша школа самби. Саме вона дала поштовх для майбутніх змагань між танцювальними клубами і колективами, які проходять щорічно на Карнавалі.

Від заходу до світанку

Бразильський карнавал – масове і шумне дійство, яке, як не дивно, передує досить смирному релігійному святу, Великодня. Час проведення карнавалу в Ріо, як і в інших містах Бразилії, фіксований. За сорок днів до Великодня, перед початком Великого посту, бразильці та гості країни дозволяють собі «наостанок» відпочити і впасти в якесь божевілля. Причиною всьому є догми римо-католицької церкви, до якої належить більшість населення. Під час Великого посту заборонено займатися тілесними і духовними утіхами, заборонено їсти м’ясо і пити алкоголь, скажімо, у бажаних кількостях. Тому Бразильський карнавал – остання можливість насолодитися усіма принадами життя.

Відео — огляд грандіозного карнавалу в Ріо-де-Жанейро, 2016 рік

Коли починається підготовка – складно сказати. Якщо дивитися на реальну практику, то варто закінчитися одному карнавалу, як на наступний день вже школи самби починають готувати нову програму на майбутній рік. Складаються плани танців, моделюються фігури, шиються костюми, підбирається музичний супровід.

У короткі терміни йде боротьба за спонсорів, які, до речі, вельми охоче витрачаються на найбільше в Бразилії свято. А витрати значні – тільки на костюми під час Карнавалу йде майже 4 мільйони євро!

наряди на карнавалі
декоративні платформи на карнавалі
підготовка до карнавалу в Ріо

Цілорічна підготовка грає на руку туристам – багато хто приїжджають сюди приблизно за місяць до Карнавалу. Можливість оселитися в готелі і відпочити набагато вище і дешевше, а шанс подивитися на танці артистів самби не набагато менше, ніж у період святкування. Адже, чим ближче Карнавал, тим частіше школи вже безпосередньо в костюмах і з платформами влаштовують генеральні репетиції на головних вулицях Ріо та інших міст.

До речі, яскраві ходи влаштовуються не тільки в Ріо-де-Жанейро. Само собою, столиця більш масштабно і солідно підходить до Карнавалу. Але і в інших містах є на що подивитися. Наприклад, варті уваги ходи в Сан-Паулу і в Олинде. Перше місто – друге за масштабністю на півдні Бразилії і теж з розмахом святкує перехід до Великого посту. Друге ж місто, Олінда, має глибокі історичні корені і представляє на своїх вулицях проходки не тільки чисто бразильського стилю, але і в їх первісному вигляді, з португальськими і венеціанськими корінням.

дівчатка на карнавалі в Бразилії
вибір королеви карнавалу

Як би хаотично не виглядало свято в його мішури і ажіотажі, але тут у всього є своя структура. За кілька місяців до Карнавалу в кожному місті проводиться жереб з участю 12 команд і танцювальних колективів. Кожній школі, в залежності від їх репутації та обсягу програми, виділяється певна кількість часу. В середньому це близько 50-80 хвилин на школу. Виступи дивиться і оцінює журі з 40 чоловік, після чого радиться і висловлює вердикт. Оцінка залежить від яскравості виступу, цікавинки задумки, синхронності рухів, якості костюмів, ритмічності барабанів, якості втілення ідеї і окремо від виступу королеви. Справа в тому, що королева на Карнавалі буває не одна. Само собою, вибирається головна Перша леді Бразильського Карнавалу, яка виступає в центрі свята. Але кожна школа окремо вибирає свою королеву.

Загальна тривалість походів і святкувань – близько 10-12 годин на день, чотири дні. Після оголошення результатів запускається масштабний салют на честь переможця і влаштовується вшанування переможця.

Відео — найяскравіщі костюми карнавалу в Бразилії, 2016 рік

А що за фактом?

Плануючи поїздку на карнавал в Ріо-де-Жанейро варто врахувати, що квитки потрібно купувати завчасно. Так, можна придбати їх за тиждень до Карнавалу, але це обійдеться набагато дорожче.

Квитки на карнавал в Ріо-де-Жанейро, на трибуну, обійдуться приблизно в 500-1 000 євро, залежно від наближеності до виступаючих. Досвідчені туристи рекомендують купувати місця в дев’ятому секторі, оскільки тут надається безкоштовний перекус, а огляд звідси найкращий. Але це лише один квиток, на один вечір.

хода виступаючих на карнавалі
трибуни на карнавалі в Бразилії

У Ріо, В 1984 році, для організованості Карнавалу був побудований самбодром, де зараз і відбуваються головні змагання. Формально це довгий, майже 800-метровий у довжину і 13-метровий у ширину, прохід з побудованими з боків трибунами. Трибуни поділені на 13 секторів, найбільш комфортабельними з яких вважаються 4 та 11. Всі трибуни поділяються на види: відкрита ложа(чотири перших ряда з безпосередньо близьким оглядом), ВІП-ложа (з баром і диванами, загальною місткість до 12 осіб), безпосередньо трибуни (лавки-ступені туристичного масового типу, схожі на місця на футбольному полі) і пронумеровані місця (найдешевші місця в кінці вулиці).

Але не варто зневірятися, якщо ви не змогли потрапити в центр танцювального дійства. Всі бразильські міста в період Карнавалу буквально божеволіють, танці та костюми всюди. А виступи з головних вулиць транслюють в кожному кафе, на кожній площі на великих і маленьких екранах. Без вражень ви точно не залишитеся.

А найвідважним і спраглим емоцій пропонують взяти безпосередню участь у Карнавалі. Вартість такої можливості – 600-700 доларів. За цю суму вас приймуть в компанію однієї з танцювальних шкіл, разом з якою ви пройдете самбодромом і станцюєте самбу. Що примітно – іспиту на вміння танцювати не буде. Танцюристи впевнені, що атмосфера карнавалу і шаленість емоцій навколо змусять ваше тіло рухатися в такт з оточуючими.

прийняття участі в карнавалі
можливість взяти участь у карнавалі

Інший аспект практичної інформації – побоюйтеся кишенькових злодіїв. Не сказати, що в Карнавал їх тут значно більше. Але масштабне дійство є масштабне дійство. Тримайте особисті речі при собі, а з особливо цінними чиніть, як і місцеві жителі, – залишайте їх у закритих апартаментах. Та й взагалі, носити з собою великі сумки на святі не прийнято. З-за того, що багато місцевих жителів, навіть не танцюристи або артисти, одягаються в відверті костюми і танцюють всюди, у них просто немає місця для барсеток і рюкзаків. Ця звичка не так погана – з великим багажем у руках ви просто не зможете насолодитися Карнавалом як треба.

В силу популярності і оригінальності Бразильського карнавалу, українські туристичні компанії щорічно організовують тури в Ріо. Вартість такого туру залежить від умов поїздки. Наприклад, поїздка безпосередньо на карнавал на чотири дні з поселенням в двомісний стандарт тризіркового готелю обійдеться приблизно в 1 600 доларів з людини без урахування авіаперельоту. Політ на вісім днів з оглядом Ріо і знайомством з його історією і культурою – 1 200 доларів з людини. Варто розуміти, що в період Карнавалу працівники готелів і хостелів в чотири-п’ять разів піднімають ціни на поселення. І навіть при замовленні заздалегідь шанс зняти номер за нижчою ціною падає до нуля. Але обурюватися безглуздо, адже, як відомо, попит народжує пропозицію.

платформа карнавалу
танцівниця на бразильському карнавалі
знаменитий бразильський карнавал

При оформленні візи труднощів виникнути не повинно. Бразилія досить демократична по відношенню до гостей. Особливо в період Карнавалу. Це і не дивно – прибуток країни від карнавалу становить мінімум мільярд євро. Для оформлення документів та допуску в країну в міграційну службу потрібно подати закордонний паспорт, анкету, фото, копії авіаквитків і документ, підтверджуючий броню в готелі або копію туру. Вартість оформлення візи – 20 доларів. Термін оформлення залежить від завантаженості посольства, але зазвичай не займає більше 9 робочих днів. У разі виникнення питань і труднощів вас можуть запросити в посольство для співбесіди.

Але всі складнощі, які, ймовірно, доведеться подолати, щоб потрапити на Карнавал в Ріо, коштують того. Море вражень, однозначно новий танцювальний досвід і атмосфера абсолютної безтурботності. В цьому і полягає суть Бразильського Карнавалу – можливість розслабитися і забути про всі обмеження. Не дарма вважається, що бразильці – одні з небагатьох, хто вміє відчувати смак життя.

тур на карнавал в Бразилії

Коментарі закриті.

Інші новини
25.12.2019

Напередодні Нового року прийнято будувати плани на рік майбутній. І головне залізничне відомство України не стало порушувати традицію. Компанія поділилася планами розвантажити львівський ж/д вокзал і зробити Скнилів хабом для міжнародних пасажирських потягів. Для цього «Укрзалізниця» планує з’єднати між собою станції Скнилів і Мостиську, яка сьогодні є пунктом пропуску через українсько-польський державний кордон. Також для зручності пасажирів пустять експрес зі… Читати далі

18.12.2019

23 грудня борт азербайджанського перевізника Buta Airways вперше приземлиться у Львові. У подальшому авіаперельоти здійснюватимуться двічі на тиждень, пункт відправлення — аеропорт Гейдара Алієва. Для бронювання вже доступні квитки трьох класів: Budget (безбагажний), Standard (10 кг багажу) і Buta Super (23 кг багажу). З урахуванням того, що маршрут відкривається напередодні різдвяних свят, українці отримали ще одну можливість урізноманітнити зимові канікули:… Читати далі

10.12.2019

Тури в Париж стануть більш різноманітними: в трьох годинах їзди від столиці Франції відкрився новий Національний парк. Тепер вимогливі українські туристи не будуть нарікати, що походи по нескінченних музеях, відвідування кабаре «Мулен Руж» і поїздки за екстримом в «Дісней Ленд» порядком приїлися. Парк розбили в ареалі проживання рідкісних тварин і птахів — диких кішок, чорних лелек, благородних оленів. Тут можна… Читати далі

Послуги Бізнес Візит:
//
viber