26/06/2017

Чорногорія: маленька країна з чудовими курортами, середньовічними містами і унікальною природою

Чорногорія — відпочинок для туристів з будь-якими побажаннями. Для сміливих прихильників гірських вершин і шанувальників морського загару. Для тих, хто хоче прогулятися по лісах і підлікувати своє здоров’я на соляних або грязьових курортах. Ця країна чудова і приваблива, красива і велична. Наповнена безліччю пам’яток та історичних спогадів. Давайте спробуємо відкрити для себе Чорногорію.

Чорногорія
Все про чорногорії

Знайди Чорногорію на мапі

Тепла і мальовнича країна Чорногорія розташована в Південно-Східній Європі, на берегах Адріатичного моря. Межує з неповторною Сербією, Албанією, Боснією і Герцеговиною.

Стародавні іллірійці першими заселили ці землі і поступово «підготували» їх для римлян. І аж до VII століття тут жили саме ці горді воїни і прихильники культурного розвитку світу. Пізніше прийшли слов’яни, які до XI століття заснували Дуклянську державу.

Ці землі пережили турецькі набіги і завоювання, історичну «окупацію» Османською імперією. І тільки в 1796 році битва при Крусах призвела Чорногорію до незалежності. На початку минулого століття Чорногорія об’єдналася з Сербією, а пізніше увійшла до складу Королівства сербів, хорватів і словенців. У 1945 році, коли завершилася Друга світова війна, Чорногорію визнали федеративною республікою, і тільки в 2006 році вона стала повноцінною незалежною державою. У цьому ж році Чорногорія увійшла до складу ОБСЄ і ООН, а в 2016 році стала членом НАТО.

Чорногорія, гори
Чорногорія, затоки
Чорногорія, Будва

Не завжди цю країну називали Чорногорією. Раніше це була країна Дукля, пізніше — Зета. І лише в XVI столітті держава стала називатися Чорногорією. А звична для місцевих жителів і туристів столиця Подгориця надбала свій офіційний статус лише в 1945 році.

Географічно країна ділиться на узбережжя Адріатичного моря, центральний столичний регіон і гірську місцевість. Найбільш значущі і довгі річки — Чеотина, Морача і Тара. А найбільше озеро країни — Скадарське, адже загальна площа становить майже 370 квадратних кілометрів. Та й погода в Чорногорії радує своїм звичним для слов’ян теплом. Взимку температура не опускається нижче 3 градусів за Цельсієм, максимальна температура складає влітку + 25 градусів. У Чорногорії море буває досить прохолодним, тому купальний сезон починають в червні і закінчують у жовтні

Загальне населення країни — 622 218 осіб, серед яких трохи більше 40% складають корінні чорногорці, інша частина національної складової: серби, боснійці, албанці, хорвати і мусульмани. Чільною мовою Чорногорії є сербська, в меншій мірі говорять на чорногорській, боснійській і албанській. Переважно сповідують православ’я, менше — іслам і католицизм.

Відео — Чарівна Чорногорія

Великі міста

Подгориця — столиця Чорногорії, яка є головою однойменної громади. Місто розташоване біля річки Морачи, неподалік від Адріатичного моря. Загальне населення — трохи більше 150 тисячі осіб. Ця територія отримала свою повноцінну назву в XVI столітті, завдяки пагорбу Гориця. Як вже говорилося, в кінці Другої світової війни місто стало столицею, а пізніше перетворився в осередок культурного відродження.

Андрієвиця — місто на півночі Чорногорії, на березі річки Лім. Перші вулички тут почав забудовувати князь Андрій ще в XIII столітті, коли звів невелику церкву. На даний момент її вже немає, але містечко розрослося. В кінці XIX століття воно стало частиною Чорногорії, а в середині минулого століття тут побудували парк Княжевац, в пам’ять про героїв Другої світової війни.

Подгоріца
Андриевица
Цетінє

Цетінє — це місто називають другою столицею Чорногорії. Тут проживає близько 15 тисяч чоловік, а поруч височіє гірський масив Ловчен. Перші поселення почали з’являтися в 40-х роках XV століття, пізніше влаштувалися митрополити Чорногорії. До 1941 року місто було адміністративним центром Зетскої бановини королівства Югославія. Туристи, приїжджаючи сюди, неодмінно відвідують Національний музей Чорногорії, старовинні палаци, що належали князям і королям.

Що подивитися в Чорногорії

Чорногорія і пам’ятки просто невід’ємне поняття, адже країна дуже маленька, а кількість пам’ятних місць просто зашкалює.

Національний парк Ловчен знаходиться біля однойменної гори. Це дивовижне змішання гірського рельєфу, морського повітря і вражаючих пейзажів. Парк пишається двома гірськими вершинами — Штировник і Єзерськи врх. На другій з них височить мавзолей Петра II Негуша, визначного культурного діяча Чорногорії. Вся гірська територія була визнана національним парком у 1952 році. Також тут росте більше 1300 різновидів флори, серед якої живуть рідкісні тварини і птахи, ще цікаві тутешні печери.

Національний парк Ловчен
Острог

Острог — один із значущих та відомих монастирів Чорногорії, його люблять паломники з усього світу. Саме в цих стінах зберігається молитовник і свічники 1732 року, а ще мощі святого Василя Острозького. Монастир побудували в XVII столітті, і до цих пір він функціонує в певній мірі — 12 ченців проживають в його стінах. Навколо Острога ростуть ліси і підносяться гірські масиви. А поруч — церква Святої Трійці і чернечі келії. Церква особливо прекрасна, оскільки її стіни були розмальовані художником Радулом.

Горна-Ластва — невелике і надзвичайно атмосферне село, яке дуже полюбляють туристи. Тут все виглядає як ляльковий
спектакль — затишні будиночки, зелені деревця, блакитне небо і надзвичайно гостинні місцеві жителі. Неодмінно варто прогулятися до центральної площі, де часто проводять масові гуляння та культурні заходи. Тут також підноситься незвичайна барочна церква Різдва Пресвятої Богородиці.

Неодмінно відвідайте Которську затока, щоб насолодитися морським пейзажем. Тутешні собори, а саме церква Святої Анни і кафедральний собор Святого Тріпуна — високі, масивні кам’яні башти і величний палац Піма вражають своєю зовнішньою величчю. Примітно, що в палацах Бізанті і Гергурина досі залишилася давня обстановка. Тому, прогулявшись по палацах можна відчути на собі справжню атмосферу стародавньої Чорногорії.

Горно-Ластви
Которська затока

Курорти Чорногорії

Відпочинок у Чорногорії — окремий вид насолоди. Саме тому місцеві курорти неймовірно популярні серед туристів.

Острів, який одночасно виконує функції готелю, називається Святий Стефан. Знаходиться він неподалік від міста Будва в Чорногорії. Колись цей острів захищав державу від Піратів, але пізніше мальовничий куточок облюбували туристи. Зараз сюди часто приїздять найбагатші люди світу, щоб подихати свіжим повітрям, скуштувати ароматної місцевої кухні і відокремлено відпочити на пляжі.

Невеликий курорт Бечічі — один з найкращих курортів не тільки Чорногорії, але і світу. У першій половині минулого століття паризькі експерти визнали тутешні пляжі одними з кращих в Європі. І досі Бечічі не посоромив цього гордого звання. І не дивно — місцевий найчистіший пляж простягається майже на 2 кілометри і обладнаний за найвищими стандартами всесвітньої туристичної сфери.

Святий Стефан
Бечічі
Ігало

Ігало — це курорт, який поєднує в собі і пляжну засмагу з шумом води, і численні пам’ятки з оздоровчими комплексами. Розташований неподалік від Гергега Нові, біля берегів Адріатичного моря, сам курорт був створений королем Боснії і Герцеговини Твартко I. Тутешні грязьові ванни і мінеральні джерела відновлять ваше здоров’я і повернуть колишню красу.

Екскурс по магазинах і ресторанах

Для більш зручного та продуктивного шопінгу в Чорногорії слід пам’ятати, що розклад роботи тутешніх магазинів може виявитися не зовсім звичним для українського туриста. Відкриваються торгові лавки приблизно з 6-7 ранку і можуть працювати аж до 9 вечора. А в серці курортів магазини і торгові центри часом приймають відвідувачів аж до півночі. Перерви нагадують італійську сієсту, тому що співробітники можуть відпочивати з 13 до 17 годин, щоб в повній мірі відновити сили для роботи.

Відео — Що скуштувати у Чорногорії?

Щоб закупити все необхідне в одному місці, не обов’язково відвідувати галасливі ринки. Досить заїхати в один-два торгових центри. Благо, їх в Чорногорії досить. Особливою популярністю користуються торгові молли «Мall of Montenegro» і «Рalada». Широкий вибір магазинів, крамничок, бутиків і просто куточків, де можна купити все — від недорогої біжутерії до багатих шуб і килимів.
Столична сувенірна індустрія просто вражає своїм широким вибором. Особливо центральні проспекти буквально ломляться від стихійної торгівлі різними магнітами, посудом, національним одягом, статуетками та музичними інструментами. Ніхто не піде скривдженим і з порожніми руками.

Якщо ж ви хочете спробувати місцеву кухню, то не пропустіть можливість відвідати кращі ресторани цієї країни. Курорт Котор в Чорногорії звеличують не просто так — тут знаходиться один з кращих гастрономічних закладів. Ресторан «Галіон» пропонує своїм гостям значну винну карту і приймає виключно за дрес-кодом. А ще туристів вражають унікальні морські пейзажі, вогні міста і смачні страви з риби і овочів. Середній чек у цьому ресторані обходиться приблизно в 70 євро.

Чорногорія, ринок
Ресторан Галліон
Ресторан Stara Kuca

У столиці Чорногорії працює ресторан «Стара Купа», де гостей пригощають запеченим биком з грибами і яблуками, а ще запашним сидром, пивом і запеченою тріскою. Атмосфера в цілому тут надзвичайно сімейна. Тому, якщо ви хочете дізнатися культуру Чорногорії у всій її красі, то вам неодмінно варто заглянути сюди.

Віза, тури, транспорт, готелі

Якщо вам цікава Чорногорія — віза не стане для вас проблемою. Її оформляти не потрібно, українці можуть приїжджати сюди без візи, достатньо мати при собі закордонний паспорт і зворотні квитки. Навіть не обов’язково підтверджувати туристичну путівку або бронь в готелі. Чорногорці і так будуть раді бачити вас на своїй землі!

Фінансова сторона питання починається з туристичного збору, який стартує від 1 євро на добу з людини. Далі відбувається замовлення квитків. Дістатися сюди з Києва можна двома шляхами — на літаку або на автобусі. Само собою, що замовити тури в Чорногорію буде набагато простіше і дешевше. Зазвичай тури в Будву або Петровац обходяться приблизно в 300 – 600 євро з людини на тиждень.

Якщо ж ви вирішите їхати самостійно, то будьте готові, що автобусні тури в Чорногорію коштують близько 120 євро на 4 дні. Авіаквитки з Києва в столицю Чорногорії коштують близько 16 000 гривень, в Тіват — близько 50 000 гривень.

Готель Аурел
Готелі Чорногорії

Прибувши в Чорногорію, вам важливо буде поселитися в якомусь готелі чи хостелі. Країна звикла до туристів, тому відкрила досить багато подібних закладів. Найбільшою популярністю користуються наступні готелі: Hotel Aurel (Подгориця, 1866 грн/добу), Hilton Podgorica Crna Gora (Подгориця, 2152 грн/добу), Apartments Tati (Улцинь, 2391 грн/добу), Hotel Kerber (Подгориця, 2040 грн/добу), Hotel Conte (Пераст, 4724 грн/доба).

Чорногорія — прекрасна країна, якою не перестаєш дивуватися. Вона так вміло поєднує в собі незайману і величну природу, добре розвинену туристичну інфраструктуру та історичну пам’ять. Місцеві жителі дуже шанують давні традиції, але в той же час, незмінно раді гостям. Якщо ви не знаєте, як гідно провести відпустку, то повірте, що Чорногорія — це те, що потрібно!

Коментарі закриті.

Інші новини
25.12.2019

Напередодні Нового року прийнято будувати плани на рік майбутній. І головне залізничне відомство України не стало порушувати традицію. Компанія поділилася планами розвантажити львівський ж/д вокзал і зробити Скнилів хабом для міжнародних пасажирських потягів. Для цього «Укрзалізниця» планує з’єднати між собою станції Скнилів і Мостиську, яка сьогодні є пунктом пропуску через українсько-польський державний кордон. Також для зручності пасажирів пустять експрес зі… Читати далі

18.12.2019

23 грудня борт азербайджанського перевізника Buta Airways вперше приземлиться у Львові. У подальшому авіаперельоти здійснюватимуться двічі на тиждень, пункт відправлення — аеропорт Гейдара Алієва. Для бронювання вже доступні квитки трьох класів: Budget (безбагажний), Standard (10 кг багажу) і Buta Super (23 кг багажу). З урахуванням того, що маршрут відкривається напередодні різдвяних свят, українці отримали ще одну можливість урізноманітнити зимові канікули:… Читати далі

10.12.2019

Тури в Париж стануть більш різноманітними: в трьох годинах їзди від столиці Франції відкрився новий Національний парк. Тепер вимогливі українські туристи не будуть нарікати, що походи по нескінченних музеях, відвідування кабаре «Мулен Руж» і поїздки за екстримом в «Дісней Ленд» порядком приїлися. Парк розбили в ареалі проживання рідкісних тварин і птахів — диких кішок, чорних лелек, благородних оленів. Тут можна… Читати далі

Послуги Бізнес Візит:
//
viber