Більшу частину дозвілля в подорожі займає гастрономічний туризм. Але, разом з соковитим м’ясним стейком або рибним делікатесом у невеликих ресторанчиках та іменитих закладах часом нам подають вишукані вина, шампанське, хороший віскі. Та іноді так хочеться прихопити пляшечку цього дивовижного напою з собою на батьківщину. Кожна країна славиться своїми алкогольними скарбами, які завжди можна привезти друзям замість обридлих магнітиків.
Що привезти з Італії
Італія – вишукані напої, зокрема вино, яке високо цінується як місцевими жителями під час сієсти, так і туристами під час вечірніх застіль. Крім вина, італійці можуть похвалитися шампанським, лікерами, вермутом, гарним віскі. Все це виготовляється безпосередньо в країні, часто з кращих сортів винограду. У список найпопулярнішого алкоголю входять лимончелло, просекко, марсала, граппа і багато іншого.
Приміром, лимончелло – це смачний лимонний лікер, до складу якого включені сицилійські лимони, виноградний спирт і чиста негазована вода. Спирт настоюється на лимонній цедрі і надає напою неповторний, оригінальний смак і аромат. Міцність його неоднозначна – коливається від 15 до 45 градусів, але частіше тримається у межах 30 градусів плюс-мінус. Найпопулярніші варіанти цього напою – Crema di Limoncello, Limoncello Villa Massa або Limoncello Luxardo. Пити лімончеллу найкраще з фруктами або вершковими десертами, а ще цей напій добре підійде до морозива. Вартість пляшки лимончелло в Італії коливається від 5 до 12 євро.
Вина Італії – це зовсім інша розмова, окрема, можна сказати. Це легенда, це пісня, це ті напої, про яких говорять без угаву. Виноробство тут високо цінується і поважається, а ряд сортів і видів вина відомі далеко за межами країни. До них відносять бароло (червоне сухе), амароне (червоне сухе з родзинок), барбареско (червоне сухе), тауразі (червоне сухе), франчакорта (ігристе), пассито ді пантелерія (біле солодке). Це чарівні напої, які краще всього купувати і дегустувати в невеликих винних крамницях, часто сімейного підряду. Ціна за пляшку італійського вина стартує від 8 євро.
Є ще Просекко — це шипуче ігристе вино, яке готується з винограду Глера. Розливають просекко всього в декількох регіонах Італії – у Верое, Венето і Фріулі-Венеції-Джулії. Є два варіанти цього напою – фриззанте (від 9% спирту, тиск до 3 атм.) і спуманте (вміст спирту від 11%, тиск 3 атм.). Є і не ігристе просекко, в якому вміст алкоголю перевищує 10,5% і яке продається виключно у сухій варіації. Цей напій добре підходить для перших страв, рибних і м’ясних страв, а також для пасти і різотто. Вартість пляшки становить від 10 до 20 євро.
Що привезти з Болгарії
Болгарський алкоголь має так багато варіацій, що іноді диву даєшся. Вартість на алкоголь порівняно не велика, особливо у співвідношенні з українським прайсом. П’ють тут багато і часто, але незмінно цінують хороший, дорогий і якісний напій.
Найпоширеніший традиційний алкогольний напій – Ракія, так званий самогон з фруктів. Міцність його коливається від 40 до 70 градусів, а готується він через подвійну-потрійну дистиляцію браги. Для ракії використовують брагу з слив, винограду, яблук, груш, абрикосів. Готують у різних регіонах по-різному, але однаково люблять. Деякі умільці навіть додають в ракію трохи вина, що надає напою додатковий аромат. Коштує ракія приблизно 209 левів за пляшку.
Окрема національна гордість – болгарське вино. Переважно тут п’ють червоне, чисте, без домішок. Є шість найпоширеніших сортів червоного вина – мавруд, болгар, памід, мелнік, гимза і кадарка. Серед білого виділяють два основних сорти – червен-міскет і дімят. У трійку найпопулярніших болгарських вин входять «Троянді Каберне Совіньон» (насичений смак з відтінком вишні та черемхи), «Мавруд Асеновград» (з фруктовими, злегка цитрусовими відтінками) і «Керацуда» (сухе, повітряне біле вино).
Більш серйозна справа – мастика, напій з дитячим смаком, але недитячою міцністю. Формально це болгарська горілка, яка готується з анісової витяжки і з вкрапленнями смоли мастикового дерева. Міцність становить приблизно 47%. А п’ють її звичайно в теплу пору року практично замороженої, запиваючи айраном. Пити її потрібно обережно, тому що буквально 100-150 грам вистачає для відчуття сп’яніння і припіднятої легкості. Коштує пляшка мастики 3-7 левів за пляшку.
Що привезти з В’єтнаму
З міцних напоїв, які варто прихопити додому можна позначити коричневий ром ISC з фруктовим присмаком, і горілка Nep Moi з кокосовим післясмаком.
У В’єтнамі високо цінується рис, в окремих глибинних регіонах він навіть вважається неформальною другою валютою. Тому не дивно, що частину напоїв тут готують з рису. Зокрема, мова йде про лікераи і горілку. Найкраще звертати увагу на марку Ruou.
Що привезти з Іспанії
Іспанці люблять алкоголь нітрохи не менше, ніж сусіди-італійці. Тому виноробство і алкогольна промисловість добре розвинені і відповідають заявленій брендами якості. Крім вин, тут п’ють горілку, яку місцеві звуть вогненною водою – вона досить міцна, до 80%.
Іменитим же в Іспанії вважається напій Граппа. Вона виготовляється з винних відходів, але має незабутній, легко однаковий смак. Існує кілька видів граппи в залежності від складу і технології виготовлення. Джованні (молодий напій), ароматика (напій з мускату і мальвазії), стравеккьят (віком від 1,5 років), моноваріеталь (граппа тільки з одного сорту), інвечіата (витримка від року), поливитиньо (з різних сортів одного виноградного сімейства) і ароматицата (з додаванням декількох рослинних олій). Букет ароматів і післясмак у граппи неповторний, за що її і люблять іспанці. Пів літри цього напою 7-8 євро, але особливо витримані і цікаві варіанти можуть в ціні перевищувати 500 євро.
Сангрія – ще один винний напій, в якому об’єднують біле і червоне вино. Вона ділиться на чотири основних різновиди – тиха (з червоного вина з цитрусами), фруктова, біла (на основі білих вин) та ігриста (на основі шампанського або содової). Незвичайний, часто солодкуватий фруктовий присмак сангрії відмінно підходить буквально для кожного блюда. Тому такий алкогольний подарунок підійде для будь-якого випадку. Вартість півторалітрової пляшки коливається від 0,9 до 1,5 євро.
Херес або Шеррі – це винний напій, який за міцністю злегка перевищує 15%. Найчастіше виготовляють його з білого винограду, з вкрапленнями мигдалю або мускату. Взагалі існує два різновиди херес – Фіно і Олоросо. Перше витримується під дріжджовою плівкою від 3 років і найчастіше є сухим, а друге недовго витримується і більше підходить під десерти. Пляшка такого кріпленого вина коштує від 1,5 до 2,5 євро.
Що привезти з Туреччини
Що купити в Тунісі
Туніський алкоголь найчастіше виготовляється з фруктів місцевого походження. Найчастіше головними інгредієнтами стають цитрусові і фініки. Особливо тут люблять горілку, настоянки та лікери.
Місцева гордість – це горілка з прикметною назвою Буха. Деякі можуть називати цей напій лікером або віскі, але це більше схоже на горілку чи самогон, як за міцністю, так і за технологією виробництва. На смак це типова горілка, але з цитрусовими відгомонами. Стоїть пляшка бухи від 4 туніських динарів.
Ще один популярний напій – лікер Тибарин. Він відомий не тільки серед місцевих, а й серед туристів, які часто везуть її додому в якості презенту. Цей лікер готується на основі фініків. Його міцність досягає 45 градусів, і часто подають у складі коктейлів. На смак він злегка гіркуватий і, можна сказати, трохи агресивний, але має приємний фініковий посмак. Коштує пляшка лікеру від 10 туніських динарів.
Що привезти з Китаю
Китайські смаки, треба сказати, вельми специфічні. Місцеві шанують рис і готують з нього різні напої, але не звиклому туристові важко відразу оцінити те, що пропонує місцева алкогольна промисловість. Рисова горілка, якої купа варіацій, часто має неприродний колір і досить різкий запах. Тому без вправності відразу випити і полюбити її непросто.
Що привезти з Таїланду
Таїланд – одна з найпопулярніших туристичних точок серед російськомовного населення. І, треба сказати, місцеві бари та магазини підготувалися зустрічати гостей на славу. Алкогольна карта в Таїланді нагадує в’єтнамську і туніську. Тут також виготовляють горілку і вино на основі рису. Зокрема, місцеві шанують Ло Кхао – це місцева рисова горілка. Правда кажучи, для туриста вона представляє малий інтерес, таким подарунком друзів не здивуєш.
Але головне місцевий скарб – це тайський ром, напій, що носить назву Санг Сом, буквально обов’язковий до дегустації. За кольором він являє собою щось середнє між бурштином і тягучим густим медом, а по запаху, крім аромату самого рома, можна вловити легкі цитрусові відгомони. П’ється він досить легко, його буквально хочеться смакувати і розкуштувати. Після кожного ковтка відкриваються смакові грані – евкаліпт, патока, кориця, гвоздика, апельсин. Коштує цей алкогольний шедевр приблизно 250-280 батт за 0,7 л.
Як і у В’єтнамі, у Таїланді цінується горілка з дивовижним змістом. Часто тут роблять напої на основі змій, скорпіонів, ящірок і іншої живності. У багатьох крамницях продають це незаконно тому, що у Таїланді заборонено вбивати тварин для таких цілей. Але для туристів такий варіант алкоголю в дивину, і він добре продається, місцеві йдуть на ризик. Такий алкогольний скарб можна придбати приблизно за 350 батт.
Відео — Sang Som Тайський Ром
Одного разу Бенджамін Франклін сказав: «У вині є мудрість, у пиві є сила, у воді є бактерії». І найкращий спосіб підтримати цього мудрого чоловіка – запастися хорошим алкоголем. Всі напої прекрасні у своїх присмаках, але, звісно, у розумних дозах. І якщо ваш друг каже, що не любить алкоголь, то він просто не пробував ще «свій». Вибирайте з варіантів і дивуйте себе і близьких!