13/11/2017

Графство Девоншир — казкові будиночки і унікальна атмосфера Англії

Зміст статті:

  1. Девоншир, Англія – географічна довідка
  2. Історія британського курорту
  3. Гарні сільські будиночки і не тільки…
  4. Диявольська відмітина
  5. В Девоншир — відпочити душею
  6. Нотатки туриста

Девоншир, Англія – географічна довідка


Чарівне місце під назвою графство Девоншир розташоване у Південно-Західному регіоні Англії, біля північного берега Ла-Маншу. Столиця цього мальовничого куточка – місто Ексетер загальною площею 47 квадратних кілометрів. На території графства знаходиться два національних парки — Эксмур і Дартмур. У регіоні процвітає сільське господарство, а британці живуть в невеликих селах. Навколишня природа приваблює туристів, але головна особливість цього регіону не тільки у свіжому повітрі.

Графство Девоншир
Казкові будинки Девоншир

Історія британського курорту

Населення з’явилося на цих землях Великобританії дуже і дуже давно. Історичні свідчення дають інформацію про те, що перші поселення з’явилися відразу після закінчення льодовикового періоду. Одні з перших останків динозаврів були знайдені саме в сучасному Девонширі. Але це справи давно минулих днів. Якщо повернутися ближче до сучасності, то слід зазначити, що зручне розташування між Брістольською затокою і Ла-Маншем приваблювало туристів в графство Девон ще з позаминулого століття. Люди приїжджали сюди на новомодній, тільки побудованій, залізниці, щоб подихати свіжим повітрям, оздоровитися і насолодитися мальовничими пейзажами.

Саме тут народилася широко відома і талановита письменниця Агата Крісті. І саме цією залізницею, в книжкових історіях, їхали доктор Ватсон і сер Генрі. Це місце було приречене на успіх. У XX столітті англійське село частково втратило свою популярність, на це місце прийшов більш екзотичний туризм та розваги епохи глобальної індустріалізації. Але ось в наші дні, коли люди все частіше люблять насолоджуватися спокоєм, миром, графство в Англії знову масово приймає гостей цілий рік. Тут, крім екологічного туризму та огляду архітектурних пам’яток, пропонують оздоровлення та релаксацію.

Графство Девоншир, Англія
Девон, Англія

Гарні сільські будиночки і не тільки…

Навіть якщо ви не читали Конан Дойла і не цікавитесь географією Європи, хоч раз на просторах інтернету ви точно бачили фото графства Девоншир. Казкові будиночки з акуратними доріжками, невеликими віконцями і очеретяними дахами часто публікуються як ілюстрації до фантастичних історій. Ну, або просто як презентація мальовничих куточків планети.

Але це і не дивно, слід визнати, що Великобританія однозначно може похвалитися величною, але разом з тим чарівною архітектурою. І саме графство Девон, а зокрема столиця Ексетер, виділяється не тільки маленькими будиночками.

На загальній площі у майже в 7 000 квадратних кілометрів сконцентрована значна кількість замків. Радимо заглянути в Комптон і Літфорд. Перший знаходиться в селі Торки і за своєю суттю спочатку був невеликою садибою. Але з часом, коли в графстві почалися військові дії, її переробили в оборонну будівлю, після чого Комптон став замком. Літфорд з самого заснування був значний і злегка зловісний. Спершу тут засідав місцевий суд, пізніше замок перекваліфікували у в’язницю. Ще в графстві знаходиться територія, яка охороняється організацією ЮНЕСКО. Це місцевий національний парк на сході Девону. Всі туристичні маршрути пролягають через нього, а в паркових зонах живуть рідкісні тварини і птахи.

Замки Девоншира
Університет Девоншира

Найбільша концентрація обов’язкових до огляду пам’яток розташована в столиці, у місті Ексетер. Тут у XV столітті однією з перших в Британії збудували міську Ратушу. Будівля і вулиця, що проходить поблизу зберегли свій первісний вигляд, так що можна прогулятися по бруківці і відчути себе справжнім британцем. А ще не обійдіть своєю увагою місцевий Університет. Цей навчальний заклад не тільки готує фахівців європейського рівня за 11 факультетах, але і славиться своєю архітектурою. Головний корпус університету вважається одним з найкрасивіших у всій країні.

Якщо ж повернутися до тутешніх будиночків, то їх словами описати не так вже просто. Це не звичний високий готичний англійський будинок. Кожен будиночок – твір екологічного мистецтва. В основному вся архітектура і краса будується на тому, що місцеві жителі дуже піклуються про природу. Намагаються по мінімуму використовувати синтетичні матеріали в своєму побуті. Будинки побудовані з натуральних каменів, з використанням глини, а дахи найчастіше покриті натуральним очеретом. Від чого вони іноді схожі на плюшеві, а будиночки – на іграшкові.

Графство Девоншир
Графство Девоншир
Графство Девоншир

Це дійсно казковий куточок, де на звичайній вулиці ви побачите таку концентрацію квітів, чагарників і кам’яних стежок між скверів! Відразу створюється відчуття, що десь за рогом ви знайдете «Пряниковий будиночок», а в парку почуєте, як Білосніжка співає пісеньки з пташками і зайчиками.

Диявольська відмітина

Крім того, що в Девоні казково красиво, тут ще й досить багато таємниць. Письменники, дослідники і, звичайно ж, місцеві жителі, розповідають про таємничу історію кінця XIX століття. 8 лютого 1885 року в невеликому селищі Ексмут місцеві жителі виявили на свіжому снігу загадкові відбитки. Знайдені сліди нагадували копита. Городяни здивувалися, адже жодна худоба не залишала вночі загін, так і вершників у цей час у Ексмут не заїжджало. Релігійна громада, що займала високе положення в суспільстві того часу, заявила, що в селище навідався сам Сатана. Почалася паніка, люди стали розповідати сусідам і родичам з довколишніх селищ про подію. Незабаром все графство Девоншир вже було сповіщено про загадкові диявольські сліди.

Подія викликала великий інтерес серед науковців та дослідників. Свідки розповіли, що кожен слід був розміром приблизно 10х7 сантиметрів, сама «стежка» була прямою. Відбитки злегка заціпеніли до моменту виявлення, з чого учені зробили висновок, що «копита» були гарячими, а істота пересувалася досить швидко. Антропологи заявили, що ці сліди були залишені виключно істотою, що ходить прямо з двома нижніми кінцівками.

Відео — Казка Графства Девоншир

Найзацікавленіші пішли по сліду і виявили, що істота ступала виключно по прямій траєкторії, не оминаючи навіть будівлі, паркани і стоги сіна. Всі перешкоди істота долала по верху. Ці відкриття змусили задуматися і напружитися навіть скептично налаштованих спостерігачів. Загадковий мандрівник пройшов через містечко, трохи далі на північ від Ексмут і перейшов через річку Екс, дістався до селища Тінмут, підійшов до крижаної затоки Лайм і зник з очей. Мабуть, перейшовши через затоку, він залишив сліди на полях по дорозі до Біктону, дійшовши до містечка Тотнес. На цій ділянці сліди обривалися остаточно. Ніде більше вони виявлені не були.

Випадок був широко висвітлений у місцевій пресі, на сторінках десятків дослідницьких щоденників були відображені замальовки слідів. Але до сьогоднішнього дня не знайдено пояснення цього дивного випадку.

В Девоншир — відпочити душею

Регіон вражає своєю дружелюбністю, красою душі і любов’ю до традицій. І справа не лише у великій кількості туристів, які їдуть сюди круглий рік. Місцеві жителі дуже люблять музику, образотворче мистецтво та театральні постановки. У графстві часто проходять різні культурні заходи, на яких раді бачити всіх гостей.

Тут з розмахом відзначають національні свята. Якщо вдасться приїхати в Девоншир на Різдво, День Всіх Святих, Великдень або навіть на День Шекспіра, то таку поїздку ви забудете не скоро. Велика кількість конкурсів, яскраві прикраси і смачні частування — все це вам гарантовано.

Графство Девоншир, Англія
Графство Девоншир, Англія

Звісно Девон завжди готовий приймати гостей. Туристична зона тут розвинена на вищому рівні. Всі готелі обладнані за європейськими стандартами, а багато з них хоч і побудовані від 5 до 50 років тому, часто відповідають старовинній архітектурі. І, знову ж таки, все з натуральних матеріалів. В центрі кожного містечка – велика кількість ресторанчиків з місцевою кухнею і десятки сувенірних крамниць. У загальному і цілому, їхати в Девоншир однозначно варто.

Нотатки туриста

Щоб відвідати казкове графство, українському туристові слід оформити візу. Вона видається на термін до півроку з правом багаторазових відвідувань Великобританії. В Девоншир добиратися найкраще через Лондон. Прямих рейсів до Ексетера немає, доведеться здійснити пересадку мінімум 1 раз в Парижі, Мюнхені або Амстердамі.

Авіаквитки з Києва в Лондон стартують від 2 170 гривень, далі є кілька варіантів. Нічним або денним поїздом, автобусом, на поромі або з попутниками. Відстань між столицею та пунктом призначення – приблизно 200 кілометрів, час в дорозі до 3 годин. Поїзд обійдеться від 1 500 до 4 500 гривень, автобус від 440 до 600 гривень, поїздка з попутниками – від 500 до 1 000 гривень. Автомобіль можна орендувати приблизно за 1 200 гривень за добу.

Девоншир
Девоншир

Як ми вже казали, у графстві велика кількість готелів. Найдешевшими в столиці є Mercure Exeter Rougemont Hotel, Jurys Inn Exeter Hotel, Jurys Inn Exeter Hotel вартістю від 1 800 гривень за добу.

Щоб спробувати екологічний туризм, не обов’язково йти в гори на тиждень. Щоб оздоровитися та відпочити, не обов’язково платити тисячі євро в грецьких спа. Щоб відчути себе частиною казки, не обов’язково стояти годинами в черзі Діснейленду. Щоб пізнати Англію, не обов’язково слухати томний бій Біг-Бена. Всі ці фактори можна об’єднати в один захоплюючий відпочинок в чарівному куточку Великобританії. Лише один квиток з Києва до Девона, і ваше уявлення про атмосферний відпочинок зміниться раз і назавжди.

Коментарі закриті.

Інші новини
25.12.2019

Напередодні Нового року прийнято будувати плани на рік майбутній. І головне залізничне відомство України не стало порушувати традицію. Компанія поділилася планами розвантажити львівський ж/д вокзал і зробити Скнилів хабом для міжнародних пасажирських потягів. Для цього «Укрзалізниця» планує з’єднати між собою станції Скнилів і Мостиську, яка сьогодні є пунктом пропуску через українсько-польський державний кордон. Також для зручності пасажирів пустять експрес зі… Читати далі

18.12.2019

23 грудня борт азербайджанського перевізника Buta Airways вперше приземлиться у Львові. У подальшому авіаперельоти здійснюватимуться двічі на тиждень, пункт відправлення — аеропорт Гейдара Алієва. Для бронювання вже доступні квитки трьох класів: Budget (безбагажний), Standard (10 кг багажу) і Buta Super (23 кг багажу). З урахуванням того, що маршрут відкривається напередодні різдвяних свят, українці отримали ще одну можливість урізноманітнити зимові канікули:… Читати далі

10.12.2019

Тури в Париж стануть більш різноманітними: в трьох годинах їзди від столиці Франції відкрився новий Національний парк. Тепер вимогливі українські туристи не будуть нарікати, що походи по нескінченних музеях, відвідування кабаре «Мулен Руж» і поїздки за екстримом в «Дісней Ленд» порядком приїлися. Парк розбили в ареалі проживання рідкісних тварин і птахів — диких кішок, чорних лелек, благородних оленів. Тут можна… Читати далі

Послуги Бізнес Візит:
//
viber