23/04/2016

Ісландія: країна криг та дивовижних видів

Ісландія — це держава, котра складається з групи островів. Тут абсолютно північне розташування: Північ Європи та Північ Атлантичного океану. Тури в Ісландію користуються особливою популярністю серед бувалих туристів, що вдосталь наситились сонцем і пляжами в різних точках світу.

тури в Ісландію
ландшафти Ісландії
льоди Ісландії

Країна налічує сім великих міст, всі інші не можуть похвалитися великими розмірами і багатою інфраструктурою. Ісландія за свою історію то входила до складу Норвегії, то покидала його, в результаті суверенітет було отримано державою в 1918 році, коли утворилося незалежне королівство Ісландія в унії з Данією. У 1940-му році зв’язок з датчанами було розірвано німецькими окупантами, Ісландія була захоплена Великобританією, а згодом її передали у володіння США. Тільки у 1944-му році Ісландія стає тією незалежною республікою, яка представлена сьогодні.

Столиця

Столиця зі складно вимовною назвою — Рейк’явік — зосередила в собі найбільше число мешканців країни, але і воно не сягає двохсот тисяч. В рамках держави ця цифра означає 63 відсотки жителів всієї держави. Тут малолюдно, але неймовірно гарно. Крім океанічних вод, якими омивається Ісландія, ви знайдете тут чимало річок. Столична річка Елліда не придатна для проходу суден, але вкрай багата рибою, що робить її популярним місцем для риболовлі. Сама по собі рибалка в Ісландії займає почесне місце серед інтересів туристів і місцевих жителів.

Столиця Ісландії
річка Эллида
барвисті споруди в Рейк'явіку

За деякими даними Рейк’явік вважався найбільш чистим містом у світі, але ця статистика була оскаржена. Тим не менш, навіть якщо місто і не найчистіше за офіційними даними, поглядом можна вловити і відзначити його приємну чистоту. У 2007 році столиця Ісландії була найбагатшим містом світу в економічному розумінні.

Валюта

Для придбання товарів та оплати послуг в країні використовується ісландська крона. Розмінної грошової одиниці тут не існує. Місцеві монети і банкноти мають багату історію, але різні коливання і запевнення влади про те, що крона мертва, змушують державу перейти на євро. Вирушаючи в подорож до Ісландії, можна не морочитися з розміном, з допомогою євро можна легко розрахуватися в будь-якому ісландському місті.

Відео — Прекрасний Рейк’явік в режимі timelapse

Клімат

Як і годиться північній державі, клімат на ісландських островах холодний. Погода тут характеризується вологим морським кліматом і великими примхами, сильні вітри роблять погодні умови мінливими. На відпочинок в Ісландії потрібно брати теплі речі, тому що навіть у липневі дні температура рідко піднімається вище 11 градусів тепла. Всупереч багатьом думкам і наявності льодів, країна не є арктичною, тут немає тепла, але немає і сильних морозів.

погода в Ісландії
клімат Ісландії
зима в Ісландії

У січні — до мінус 1 градуса морозу, а середньорічна позначка термометра тримається на 4х градусах тепла. З середини листопада і до кінця січня в Ісландії темно, але не варто плутати це явище з полярною ніччю. Влітку тут стоять білі ночі. Найбільш темним місяцем є грудень, в цей час сонце тут не з’являється довше, ніж на 5 годин за добу.

Як дістатися до Ісландії

Оптимальний варіант прибуття в Ісландію з України — авіапереліт. Він займе у вас близько семи годин при вильоті з Києва і прильоту в аеропорт Рейк’явіка. Скористатися можна авіалініями України або ж віддати перевагу авіаперевізникам Ісландії, їх шість: Ейр Атланта Исландік, Ейр Айсленд, Айсленд Експрес, Айслендейр, Прімера Ейр, ВАУ Ейр.

Ісландія на мапі

Тонкощі відвідування

З постійними примхами погоди навіть корінні ісландці іноді не вгадують з одягом. Щоб подорож не була зіпсована, дотримуйтесь наступних порад:

  • Візьміть з собою хоча б одну непромокальну вітровку і парасольку.
  • Теплий светр стане в нагоді, як взимку, так і влітку, наприклад, у поїздці на льодовики.
  • Непогано придбати перед подорожжю туристичні черевики і зручний спортивний одяг.
  • З вересня по травень в країні безліч знижок на екскурсійні програми і проживання.
  • В липні і серпні Ісландію заповнюють європейці, не через особливі погодні умови, а тому що у них це час канікул.
  • З середини червня по вересень тут досить стабільна нормальна погода.
  • Восени в країні практично немає вітру.
як одягатися в Ісландії?
теплий одяг для відвідування Ісландії
екскурсії в Ісландії

Інтерес для українців

Ісландією можна милуватися, але можна тут і працювати. Для тих, кого не бентежать специфічні погодні умови, імміграція в Ісландію бачиться досить привабливою перспективою. В державі безліч сфер, в яких можна застосувати себе: торгівля, менеджмент, видобуток і переробка риби, логістика і судноплавство, робота в порту. З цими ж напрямками, як правило, пов’язане заснування приватного бізнесу.

Якщо ж ви хочете відвідати Ісландію в якості туриста, можна вибрати досить популярний тур «Золоте кільце Ісландії». Цей маршрут починається в столиці і пролягає через центр країни, в якому і зосередилася основна маса визначних пам’яток.

судноплавство в Ісландії
промисловість в Ісландії
рибалка в Ісландії

Віза

Щоб потрапити на територію країни, українцям потрібна віза в Ісландію. Для цього відкривається шенгенська віза в даному напрямку, яка буде коштувати близько 110 євро. При нормальному перебігу процесу, пропуск в країну буде отримано за сім днів. Посольство Ісландії в Україні знаходиться в Києві по вулиці Якіра, 8. Особистий візит буде обов’язковий, навіть при оформленні візи через агентство, вам потрібно буде пройти співбесіду і заповнити візову анкету, подальшим кроком стане подача пакету документів.

Посольство Ісландії в Києві

Основні визначні пам’ятки

Ісландія, пам’ятки якої розкидані в основному в центральній частині країни, рівнозначно багата і культурою та природою. Найбільш популярне місце тут — блакитна лагуна, дивовижний тепле термальне джерело в оточенні холодних льодів. Небесного кольору водойма розташована в 40 хвилинах їзди від столиці, джерело приймає відвідувачів протягом всього року.

Вежа Йоко Оно в Ісландії
блакитна лагуна в Ісландії
острів Видей в Ісландії

Іншими популярними місцями в Ісландії є:

  • Вежа «Уявіть світ», створена легендарною Йоко Оно
  • Гора Есья
  • Будинок Хевді
  • Концертний хол «Харпа»
  • Центр культури «Перлан»
  • Острів Відей
  • Ратуша
  • Тінгвеллір
  • Хадльгримскиркья

Північне сяйво

За спостереженням такого дивного і красивого явища, як Північне сяйво, в Ісландію варто їхати в лютому-березні, серпні-вересні або жовтні-листопаді. Також явище активізується в грудні і січні, але перешкодити перегляду в ці місяці може примхлива погода і сніжна завірюха. Спостерігати Аврору (інша назва явища) краще всього в опівнічний час у проміжку з 9 вечора до 2 години ночі. Робити це краще за містом в безхмарну ніч. Прогноз активності сяйва можна побачити на сайті ісландського Гідрометцентру.

Відео — Північне сяйво в Ісландії, неймовірне видовище!

Кухня

Ісландія просто усипана рибними ресторанами і барами, і це не дивно, адже риба і морепродукти — основний інгредієнт ісландської кухні! Риба в будь-якому її вигляді: вареному, печеному, солоному, становить місцевий стандартний раціон.

кухня Ісландії
баранина в Ісландії
національні страви Ісландії

Якщо мова заходить про м’ясо, найчастіше ісландці їдять і подають баранину. Дивовижними для звичайного споживача стравами є копчена ягнятина (хангікьот), м’ясо, спалене до вугілля (блейкйа), овечий лівер (слатур) і маринована в цілому вигляді овеча голова (свід). Тільки тут ви зможете випробувати вулканічний хліб, спечений на пару вулкана. Кращими ресторанами столиці по туристичним оцінкам є «Фрідріх V», «Ресторан», «Каффівагнін» і ресторан «Гло» для вегетаріанців.

Особливості

гейзери Ісландії
поліція в Ісландії
транспорт в Ісландії

У країні відсутня залізниця, подорожувати всередині країни доведеться автотранспортом або автобусними маршрутами. Місцеві поліцейські не носять зброї, армії тут немає, тільки берегова охорона, при цьому республіка абсолютно впевнена у власній безпеці. Ісландці не носять прізвищ. Воду тут безпечно пити з будь-якого крана, вона кришталево чиста. Будинки в Ісландії не опалюються штучно, для цього працюють природні гейзери і пар.

Коментарі закриті.

Інші новини
25.12.2019

Напередодні Нового року прийнято будувати плани на рік майбутній. І головне залізничне відомство України не стало порушувати традицію. Компанія поділилася планами розвантажити львівський ж/д вокзал і зробити Скнилів хабом для міжнародних пасажирських потягів. Для цього «Укрзалізниця» планує з’єднати між собою станції Скнилів і Мостиську, яка сьогодні є пунктом пропуску через українсько-польський державний кордон. Також для зручності пасажирів пустять експрес зі… Читати далі

18.12.2019

23 грудня борт азербайджанського перевізника Buta Airways вперше приземлиться у Львові. У подальшому авіаперельоти здійснюватимуться двічі на тиждень, пункт відправлення — аеропорт Гейдара Алієва. Для бронювання вже доступні квитки трьох класів: Budget (безбагажний), Standard (10 кг багажу) і Buta Super (23 кг багажу). З урахуванням того, що маршрут відкривається напередодні різдвяних свят, українці отримали ще одну можливість урізноманітнити зимові канікули:… Читати далі

10.12.2019

Тури в Париж стануть більш різноманітними: в трьох годинах їзди від столиці Франції відкрився новий Національний парк. Тепер вимогливі українські туристи не будуть нарікати, що походи по нескінченних музеях, відвідування кабаре «Мулен Руж» і поїздки за екстримом в «Дісней Ленд» порядком приїлися. Парк розбили в ареалі проживання рідкісних тварин і птахів — диких кішок, чорних лелек, благородних оленів. Тут можна… Читати далі

Послуги Бізнес Візит:
//
viber