02/11/2016

Історія виникнення закордонних паспортів і віз, короткий екскурс

В епоху буму туризму і міжнаціонального бізнесу люди буквально нічого не можуть зробити без закордонного паспорта і візи. Історія документів йде глибоко в століття, а сучасна система отримання заповітного пропускного документа зведена до мінімуму. Кілька варіантів пропускних систем, збір відбитків пальців, оцифровані підписи – це не сцени з бойовиків. Такі наші паспортні реалії.

закордонний паспорт

Історія закордонних паспортів і віз

Саме слово «паспорт» походить від італійської мови. «Passa» означає «проходити», а «porto» — порт. Логічно припустити, що перші пропускні документи використовувалися для переходу через кордон.

У перших паспортах була розміщена якомога більше змістовна інформація про людину, його характерні прикмети і особливі риси. Все це детально описувалося, оскільки фотографій ще не було.

З Італії паспорта перекочували у Францію і Іспанію. Однак, в період XVIII-XIX століть була широко розвинена урбанізація та міграція. Люди носили з собою паспорта при переїзді через кордон. Особливо вплинула поява фотографії, коли англійці стали вклеювати невеликі фотокартки в паперові книжки. Тому частина прикордонників того часу просто не справлялися з напливом паперової тяганини. Та видачу документів «заморозили» до 1914 року.

Але, як відомо, війна – один з вирішальних факторів у зміні світу. Нові точки контролю та перевірки особи після I Світової війни стали місцем перевірки документів.

перший паспорт
паспортний документ

У 1933 році на території України було введено указ про обов’язкову видачу паспортів жителям міст, а до 1947 році налагодили видачу документів селянам.

Сам закордонний паспорт, як предок нинішньої синьої книжечки, з’явився у часи II Світової війни, коли ООН розробила єдину систему уніфікації даних. Формально кажучи, на пропускних пунктах люди за такими документами відрізняли «чужинців» від «своїх».

Суміжне для закордонного паспорта поняття візи бере свій початок ще з біблійних часів. На сторінках Священного Писання розповідають про свитки, що дозволяють подорожуючим входити на територію чужої держави.

Історики стверджують, що ще в Vвеке до нашої ери в Персії функціонували прототипи сучасних віз. Охочий відвідати будь-яку сусідню або далеку країну висилав запит керівництву держави. І після закінчення певного часу від монарха або його наближених приходив лист, який мадрівник міг надавати на всіх пунктах пропускного режиму.

Більш статично правила оформлення документів для переїзду були прописані у зводі законів від 1497 року. І донині розвиваються різні відгалуження та типології віз.

шенгенська угода
шенгенська зона
шенген

Новим етапом оформлення віз стала угода 14 червня 1985 року. З цієї дати почався відлік шенгенської візи, як документа, який дозволяє всім учасникам Шенгенської угоди вільно пересуватися країнами-побратимів.

Оформлення закордонних паспортів в Україні

В Україні з січня 2015 року закордонні паспорти видаються в форматі біометрики. В цьому документі немає нічого страшного, його зовнішній вигляд та оформлення дуже прості і зрозумілі.

Сам біометричний закордонний паспорт представляє собою книжечку з синьою обкладинкою і 32 сторінками. На початку паспорта – пластикова сторінка, на якій розміщені чорно-біле фото, основна інформація про власника, оцифрована підпис і чіп з базовою інформацією і відбитками пальців.

биометрический паспорт
защита паспорта

Для того, щоб отримати синю книжку, вам необхідно прийти в міграційну службу і принести документи на закордонний паспорт. На даний момент це внутрішній паспорт і 2 його ксерокопії. Також, вам знадобиться ІПН та 1 ксерокопія, чек про оплату держмита і готовність здати відбитки пальців.

Оформлення закордонного паспорта має різну тривалість і вартість залежно від регіону України. В середньому процес займає до місяця, вартість коливається від 800 до 1200 гривень. При гострій потребі можна оформити терміновий біометричний закордонний паспорт, але це обійдеться дорожче.

На відміну від звичайних закордонних паспортів для оформлення біометрики вам не потрібна довідка про несудимість та довідка з військкомату. Процедура спростилася.

Щоб оформити дитячий закордонний паспорт, необхідно подати свідоцтво про народження і 1 ксерокопію, а також внутрішні паспорти обох батьків та 2 копії з кожного. З 12 років у дітей знімають відбитки пальців, але ця процедура здійснюється виключно за згодою батьків.
Оформити закордонний паспорт можуть всі громадяни України, крім тих, у кого є подвійне громадянство. Термін його функціонування – 10 років, дитячого – 4 роки.

закордонний паспорт
оформлення закордонного паспорта

В силу того, що в пластиковій сторінці вбудований чіп, потрібно бути обережним і постаратися не перегрівати, не згинати і не тиснути на чіп. Інформація може пошкодитися, а після цього вам знову доведеться оформити закордонний паспорт.

Як отримати візу українцям?

Отримання візи описати в двох реченнях складно, оскільки для різних типів віз потрібен різний пакет документів.

Віза являє собою документ, який дозволяє мандрівникові в’їхати в країну. В основному візи поділяються на імміграційні (для возз’єднання родини, для інвестиційних поїздок та імміграції) і неімміграційні (транзитні, туристичні, ділові, робочі, студентські, дипломатичні і журналістські).

карта світу

Для того, щоб отримати візу, необхідно в першу чергу з’ясувати, чи потрібна вона для в’їзду в цю країну. Так, наприклад, у Туреччину, Ізраїль, Казахстан, Чілі та інші країни українці можуть в’їжджати без віз. Ознайомитися з повним списком країн ви можете на будь-якому інформаційному ресурсі.

Існує також список країн, які оформляють візи в аеропортах – Мадагаскар, Домінікана, Фіджі, Непал та інші.

Якщо ж країна вимагає передчасного оформлення візи, то підготуйте стандартний пакет документів – закордонний паспорт, внутрішній паспорт, фотографії, довідка про доходи, довідка від роботодавця або з Вузу. При подачі документів вам необхідно буде заповнити анкету-заявку.

візи для українців
отримання візи

Інша документація оформляється залежно від типу візи. Може знадобитися письмове запрошення від приймаючої сторони, копії броні з готелю або квитків в обидві сторони. Для тих, хто їде з дітьми, знадобляться довідки, що дозволяють переліт неповнолітніх та інше.
Деякі візи видаються без проведення співбесіди в посольстві. Однак краще все ж підготуватися до ґрунтовного діалогу. Навіть якщо вас не викликають на розмову в посольство, діалог з пристрастю може відбутися в аеропорту.

Коментарі закриті.

Інші новини
25.12.2019

Напередодні Нового року прийнято будувати плани на рік майбутній. І головне залізничне відомство України не стало порушувати традицію. Компанія поділилася планами розвантажити львівський ж/д вокзал і зробити Скнилів хабом для міжнародних пасажирських потягів. Для цього «Укрзалізниця» планує з’єднати між собою станції Скнилів і Мостиську, яка сьогодні є пунктом пропуску через українсько-польський державний кордон. Також для зручності пасажирів пустять експрес зі… Читати далі

18.12.2019

23 грудня борт азербайджанського перевізника Buta Airways вперше приземлиться у Львові. У подальшому авіаперельоти здійснюватимуться двічі на тиждень, пункт відправлення — аеропорт Гейдара Алієва. Для бронювання вже доступні квитки трьох класів: Budget (безбагажний), Standard (10 кг багажу) і Buta Super (23 кг багажу). З урахуванням того, що маршрут відкривається напередодні різдвяних свят, українці отримали ще одну можливість урізноманітнити зимові канікули:… Читати далі

10.12.2019

Тури в Париж стануть більш різноманітними: в трьох годинах їзди від столиці Франції відкрився новий Національний парк. Тепер вимогливі українські туристи не будуть нарікати, що походи по нескінченних музеях, відвідування кабаре «Мулен Руж» і поїздки за екстримом в «Дісней Ленд» порядком приїлися. Парк розбили в ареалі проживання рідкісних тварин і птахів — диких кішок, чорних лелек, благородних оленів. Тут можна… Читати далі

//
viber