23/04/2017

Каннський фестиваль: світ кіно та розкоші

Прекрасне і величне відчуття — пройтися по червоній доріжці і насолодитися вищим суспільством. Перша думка при такому описі виникає про церемонію Оскар. Але не тільки це подія щороку дивує своїм багатством і грандіозністю. Каннський кінофестиваль — це захід знайомить знавців і любителів кінематографічного мистецтва з новинками і кращими майстрами індустрії. Що найприємніше — сюди реально потрапити. Головне не проґавити шанс і поквапитися з організацією візиту, адже любителів кіно в світі ой як багато.

Каннський фестиваль

З чого все починалося…

В період війни і складних світових подій людям так потрібна була віддушина і нота прекрасного. І вже тоді, у 1939 році, провідні кіномайстри, під час Венеціанського биенналя, задумалися про грандіозний захід, бенефісі кіно-шедеврів. Як тільки завершилися військові дії, організатори приступили до реалізації задуму і вже у 1946 році презентували світові перший Каннський кінофестиваль. На ньому було показано радянський кінопродукт Юлія Райзмана «Берлін».

Починаючи з 1952 року фестиваль став щорічним і відкриває двері в травні місяці для всіх шанувальників кіно. А через три роки, у 1955, світ почув про одну з найвідоміших нагород — Золоту пальмову гілку. Її стали отримувати переможці Каннського фестивалю за картини, які вражали глядачів і критиків буквально за всіма параметрами: від якості плівки до соціального та морального посилання в аудиторію.

Каннський фестиваль 1947 року
Каннський фестиваль 1956 року
Каннський фестиваль 1965 року

Незабаром організатори стали приділяти окрему увагу представникам засобів масової інформації, статті та рецензії помітно піднімали репутацію як представлених картин, так і всього фестивалю. Починаючи з 1959 року журналістів стали пускати на передпокази.

У 1968 році заходу торкнулися громадські заворушення серед студентів, які тоді протестували по всій країні. У зв’язку з цим 21-ий фестиваль не відбувся, але вже в наступному році відновив свою діяльність і продовжив вводити в світову кіноіндустрію оригінальні нововведення. Так, в ході довгих років практики та інновацій сучасний Каннський кінофестиваль став одним з найбільш знаменних подій в світовій практиці.

Камера! Мотор! Почали!

Структура фестивалю досить проста і лаконічна, але, разом з тим, вимоглива і детальна. У конкурсній програмі можуть брати участь фільми, які були зняті за період між попереднім і нинішнім фестивалями. Важливою умовою є оригінальність картини — вона не повинна бути презентована раніше ні на одному форумі або конкурсі. Комісія переглядає всі заявлені кінострічки і виділяє кращі. Фільми Каннського фестивалю повинні відповідати всім вимогам відповідно до заявленої категорії.

Каннський фестиваль - представники фільмів
Журі Каннського фестивалю

Головний поділ робиться на повнометражні фільми — від години і короткометражні — до 15 хвилин. Далі матеріали поділяють на кілька категорій. Найяскравіші фільми потрапляють в основну програму, де учасники будуть змагатися за Золоту пальмову гілку. Далі йде програма «Особливий погляд», де існує свій ряд номінацій за кращу роль, режисуру, сценарій та інші параметри. Окремо нагороджуються короткометражки і проводиться церемонія «Cinefondation», де беруть участь студентські картини.

Але цим організатори Каннського фестивалю не обмежуються. Існує додатковий ряд нагород, номінацій і позаконкурсних програм, де режисери, кінокритики і продюсери можуть ознайомитися з роботами світової кіноіндустрії. Тут нагороджують Золотою камерою за найкращий дебют у кіно, виділяють кращих акторів і актрис, режисерів та сценаристів. Успіхи майстрів виділяють в Гран-прі. А якщо фестиваль видається надзвичайно яскравим і насиченим, то Золоту пальмову гілку можуть отримати відразу декілька картин. Така практика вже існувала в Каннах.

Чим здивує Каннський фестиваль 2017?

70-й Каннський фестиваль
Пальмова гілка
Каннський фестиваль 2017

В цьому році Каннський кінофестиваль пройде з 17 по 28 травня, на прекрасній і мальовничій французькій набережній Круазет. В Основній програмі, в залі «Люм’єр», будуть представлені 20 кінострічок з різних куточків світу. Поза конкурсом глядачі побачать 15 стрічок талановитих студентів — їх продемонструють в «Бунюель». Зал «Дебюссі» порадує гостей фільмами у конкурсній програмі «Особливий погляд», де беруть участь також 20 кінокартин. Шанувальники короткометражних фільмів можуть подивитися заявки номінантів у «Бунюель» і «Дебюссі».

Паралельно будуть показуватись фільми, що не беруть участь в основних номінаціях, але претендують на високу оцінку журі фестивалю. Тут і класика світового кіно, і нові жанри, і різні картини на актуальні соціальні та моральні теми.

Окремою популярністю користується показ «Кіно на пляжі», де безпосередньо на піску можна влаштуватися зручніше і подивитися кращі світові стрічки на великому екрані.

Відкриття фестивалю планується з фільму «Привиди Ісмаеля» режисера Арно Деплешена. На показ зберуться кращі актори французького кінематографа, а глядачі зможуть насолодитися глибокодумною і насиченою любовною драмою.

Відео — трейлер фільму «Привиди Ісмаеля»

У програмі «Особливий погляд» зустрінуться режисери Міхаель Ханеке з фільмом «Хеппі-енд», Сергій Лознице з «Покірною», Андрій Звягінцев з «Нелюбов’ю», Софія Коппола з картиною «The Beguiled», Йоргос Лантимос з «Вбивством священного оленя» і Тод Хэйис з фільмом «Wonderstruck».

На червоній доріжці фестивалю очікуємо побачити Мішель Вільямс, Джулианну Мур, Ніколь Кідман, Елізабет Мосс і інших прекрасних актрис і акторів.

Шанувальники серіального жанру і одного з найпопулярніших продуктів цієї сфери «Твін Пікса» режисера Девіда Лінча зможуть побачити перші дві серії саме на Каннському кінофестивалі. Тут організовують передпоказ.

Окрему увагу організатори приділили питанню гендерної нерівності в режисерській сфері. Тому на цей раз у списку учасників досить багато жінок. Це і Сесілія Антал, і Аннарита Замбрано, і Валески Зризбах, і Ванесса Редгрейв. Жінки покажуть свій погляд на кіномистецтво.

Короткометражний фільм Крістен Стюарт
Крістен стюарт у Каннах

З великим інтересом критики ставляться до першої режисерської роботи Крістіан Стюарт, зірки фільму «Сутінки». Дівчина зняла короткометражний фільм «Come Swim», який раніше презентувався в Торонто і приїхав здатися європейським шанувальникам.

Це далеко не вся програма, якою зможе здивувати і вразити фестиваль. Очікується досить багато документальних фільмів, арт-хаусного кіно і класичних картин, які одного разу вже запалили свою зірку в Каннах.

Як долучитися до мистецтва?

Зізнатися, в усі зали потрапити просто не вдасться. Велика частина картин презентується тільки провідним режисерам, критикам і продюсерам строго за закритими дверима. Але побачити деякі нові фільми, долучитися до високого і відчути себе, хоч на кілька днів, членом вищого товариства цілком реально. Погодьтеся, посидіти на французькому пляжі з келихом шампанського і подивитися шедевральні кінокартини — це відмінний варіант проведення дозвілля.

Але, збираючись у Канни, врахуйте, що потрібно планувати поїздку негайно. Каннський кінофестиваль — визначна і яскрава подія, тому в травневий період напрямок перевантажено. Хто — подивитися фільм, хто — в надії схопити автограф улюбленої зірки. У будь-якому випадку потурбуватися про авіаквитки і броні в готелі краще якомога раніше. А то потім або номерів не виявиться, або ціна на кімнату буде просто непідйомною.

Перегляд фільмів у Каннах
Пам'ятки Канн

Дістатися на фестиваль неважко. Для поїздки у Францію необхідна шенгенська віза, яку оформити вам допоможе будь-який туристичний агент або співробітник міграційної служби. Прямі рейси з центральних аеропортів України летять до Ніцци щодня. А вам потрібна саме Ніцца. А звідти, на новому комфортабельному автобусі або на таксі, ви їдете в Канни, вас доставлять безпосередньо в центр міста, звідки ви легко доберетеся до свого готелю.

Вибрати місце проживання можна двома основними способами. Або шукати безпосередньо в базі світових готелів через сайт або туристичні програми. Але можна зайти на офіційний сайт фестивалю. Там організатори пропонують широкий вибір готелів, мотелів, хостелів, розрахованих на різну цінову політику і розташованих в безпосередній близькості до місця проведення заходу. Але, нагадаємо ще раз, бронювати номери бажано як можна раніше. Дешевим і одночасно комфортабельним варіантом, наприклад, можуть стати готелі Cannes Riviera 3*, Hôtel Bleu Rivage 3* або Hotel Le Festival.

Канни Набережна
Канни фільми на пляжі
Готель у Каннах

Щоб потрапити на показ нових картин, досить прийти в будь-який з днів фестивалю на пляж Масел к 21:00 годині. Тут проходить показ в рамках програми Cinema de la Plage, де глядачам безкоштовно демонструють класичні та нові кінокартини. Потрапити ж до зали Палацу фестивалів можна лише з допомогою бейджа, отриманого після попередньої акредитації, або за квитком – запрошенням.

Каннський кінофестиваль — найяскравіша подія травня. І з кожним роком стати частинкою високого й витонченого світу стає все простіше. Шанувальники класичного, документального та експериментального кіно. Всі з’їжджаються сюди, щоб побачити кращі з кращих картин.

Відео — 69 Каннський фестиваль

Не залежно від того, яку мету ви переслідуєте — перегляд фільмів, емоції вищого суспільства, знайомство з улюбленими зірками або просто відпочинок у Франції, вам сподобаються Канни. Чарівне місто на Середземноморському узбережжі, яке на кілька днів перетворюється на справжній бал таланту і розкоші!

Коментарі закриті.

Інші новини
25.12.2019

Напередодні Нового року прийнято будувати плани на рік майбутній. І головне залізничне відомство України не стало порушувати традицію. Компанія поділилася планами розвантажити львівський ж/д вокзал і зробити Скнилів хабом для міжнародних пасажирських потягів. Для цього «Укрзалізниця» планує з’єднати між собою станції Скнилів і Мостиську, яка сьогодні є пунктом пропуску через українсько-польський державний кордон. Також для зручності пасажирів пустять експрес зі… Читати далі

18.12.2019

23 грудня борт азербайджанського перевізника Buta Airways вперше приземлиться у Львові. У подальшому авіаперельоти здійснюватимуться двічі на тиждень, пункт відправлення — аеропорт Гейдара Алієва. Для бронювання вже доступні квитки трьох класів: Budget (безбагажний), Standard (10 кг багажу) і Buta Super (23 кг багажу). З урахуванням того, що маршрут відкривається напередодні різдвяних свят, українці отримали ще одну можливість урізноманітнити зимові канікули:… Читати далі

10.12.2019

Тури в Париж стануть більш різноманітними: в трьох годинах їзди від столиці Франції відкрився новий Національний парк. Тепер вимогливі українські туристи не будуть нарікати, що походи по нескінченних музеях, відвідування кабаре «Мулен Руж» і поїздки за екстримом в «Дісней Ленд» порядком приїлися. Парк розбили в ареалі проживання рідкісних тварин і птахів — диких кішок, чорних лелек, благородних оленів. Тут можна… Читати далі

Послуги Бізнес Візит:
//
viber