04/07/2017

Корида і Енсьєрра в Іспанії на шаленому фестивалі Сан-Фермін

Тільки матадори вміють придушувати свій страх, і він не заважає їм працювати з биком. Якщо б не цей страх, в Іспанії кожен чистильник чобіт був би матадором.

Ці слова належать великому письменникові Ернесту Хемінгуею. Він точно описав дивовижну сміливість іспанських матадорів. І саме до цього образу зараз прагне кожен чоловік.

Щорічно десятки сотень людей приїжджають в Іспанію, щоб пізнати, що таке корида і від чого кипить гаряча іспанська кров.

Що таке корида і енсьєрро

Візитна картка іспанської культури — корида, бере свій початок з Старої Європи. Там биків вбивали, приносячи тварин в жертву, пізніше, в процесі окультурення Європи, це дійство почало приймати більш світський, але все ще надзвичайно жорстокий характер. З вбивства биків робили цілі вистави, а людей, які брали безпосередню участь, почали спеціально навчати цьому ремеслу.

Корида
Енсьєрро

Як повноцінне явище іспанська корида сформувалася у XVIII столітті. Тоді захід відвідували лише представники нижчих каст, оскільки свято вважалося негідним. Зустріч з биками проходила на центральних площах міста, а подивитися збиралися роззяви навіть з найвіддаленіших околиць. Але час минав, і бої биків перетворювалися в справжній національний спорт, культ та бажане видовище.

Вже в XIX столітті бути тореро, людиною, що виступає на арені кориди, вважається гордістю і своєрідним кар’єрним зростанням. У цей же період в іспанських містах будують спеціальні арени, чимось схожі за своєю формою з римським цирком. Свій пік корида в Іспанії переживає за часів Громадянської війни другої половини 30-х років XX століття. Але і супротивників цієї вистави з’являється чимало — перші борці за права тварин виступають за заборону цього кривавого і жорстокого виду мистецтва.

Основне правило кориди — зустріч з биком. Не обов’язково вона тягне за собою вбивство рогатої худоби, але подражнити або навіть поранити буквально необхідно, заради хліба та видовищ. Биків вибирають не надто молодих, яким вже як мінімум виповнилося 4 роки, а вага повинна сягати 450 кілограм.

пікадор на коні дратує бика
Матадор дратує бика
Матадор вбиває бика

Корида структурно поділяється на три акти:

  • спершу пікадор, верхи на коні, дратує бика уколами шпаги;
  • далі матадор в яскравому одязі і обов’язково з червоною мулетою дратує бика;
  • на третьому етапі матадор вбиває бика точним ударом шпаги в передні ребра, протикаючи серце.

❗Вбитого бика відразу обробляють, а м’ясо обсмажують і роздають безпритульним або направляють в установи з нужденними.

Відео — Корида: Танець зі смертю

Інша іспанська розвага, яка теж вражає своєю відчайдушністю і своєрідним божевіллям, називається енсьєрро. Якщо говорити простою мовою, то дійство полягає просто в тіканні вулицями міста від розлючених биків. Це не означає, що будь-який панічний біг від биків — це енсьєрро. Поняття застосовують до забігу від загону до воріт арени для кориди, безпосередньо перед початком театрально-хореографічної вистави.

На момент забігу вулиці захищають, а всі двері, вітрини та вікна на рівні перших поверхів закриваються і перегороджуються дерев’яними помостами. Останні виконують не тільки функцію збереження вітрин в цілісності, але і висоти, на яку в разі небезпеки або втоми зможе застрибнути той хто біжить.

Енсьєрро на вулицях Іспанії
Огорожі для енсьєрро
Падіння на Енсьєрро

Сам шлях не особливо довгий, його подолання займає близько 2-3 хвилин. Але цього достатньо, щоб отримати масу емоцій, а часом і травм. Як можна зрозуміти із суті заходи, тут буває досить небезпечно. Іспанські вулички не широкі, а дерев’яні огорожі звужують їх ще сильніше. Саме тому численні туристи або непідготовлені місцеві часом падають на поворотах або не встигають забратися на огорожу. Досвідчені учасники енсьєрро радять не бігти всю дистанцію і обмежитися буквально кількома десятками метрів.

Історія фестивалю

Безліч емоцій і потужний сплеск адреналіну дарує грандіозний щорічний фестиваль Сан-Фермін у Памплоні. Перші святкування зареєстровано приблизно 800 років тому. Як і сама корида, свято несло розважальний сенс і дозволяло місцевим жителям відчути необхідний іспанцям запал. Деякі місцеві подейкують, що свято чимось схоже з древнім фінікійським обрядом посвячення хлопця у чоловіка. Донині подібна традиція збереглася в деяких племенах туземців. Хлопчикові слід пробігти по спинах кількох корів або биків, як тільки він це зробить, то одразу ж стане чоловіком. Подібний сенс донині і самі іспанці вкладають в енсьєрро — найважливішу частину Сан-Фермін.

Сан-Фермін у Памплоні
Учасники Сан-Фермін

Довгі століття фестиваль був виключно місцевим божевіллям, і закордонні туристи рідко чули про традиції містечка Памплона або інших міст країни. Але все значно змінилося в 1923 році, коли на це свято потрапив Ернест Хемінгуей. Він настільки був вражений сміливістю іспанців і їх вируючою пристрастю, що повідав про Сан-Фермін всьому світу. На власні очі побачивши фестиваль, письменник створив свій твір «І сходить сонце». Ось тоді-то туристи і почали з цікавістю приїжджати в Іспанію, щоб особисто побачити і випробувати на собі це божевілля.

Традиції та особливості святкування

Фестиваль проходить щороку в період з 6 по 14 липня в іспанському місті Памплоні. Стартує свято в перший день, вранці, коли всі місцеві жителі і туристи без сорому починають пити і виливати один на одного шампанське. На центральних площах і в скверах влаштовуються гучні концерти, постановки, вистави, ярмарки і просто виступи талановитих людей. Ввечері по небу розсипається яскравий салют, а гуляння не закінчується до світанку. Не всі навіть встигають дійти до будинку або готелю, щоб відпочити. Тому, передчуваючи другий день святкувань, багато людей вкладається спати прямо на лавочках або навіть на газонах. Це трапляється не тільки в перший день. Протягом усього тижня Сан-Фермін можна побачити сплячих буквально де доведеться і в будь-який час доби.

Обливання на Сан-Фермін
Перший день Сан-Фермін

Другий день починається з традиційного енсьєрро. О 8 ранку з балкона мерії в небо запускається петарда, яка дає старт забігу. Перегони биків в Іспанії тривають близько 3 хвилин, але вони наповнені радістю, страхом, адреналіном і болем. Агресивні, розлючені і готові до стрімкої атаки бики несуться на галасливу юрбу. З балконів за цим спостерігають глядачі, всіляко підтримують то биків, то хлопців. Вся процесія біжить відстань у майже 850 метрів від Санто-Домінго до Плаза де Торос. Швидкість процесії досягає 24-х кілометрів на годину, що трохи дивує, оскільки наплив бажаючих взяти участь іноді створює шалену тисняву. У будній день зазвичай біжить близько 2 000 людей, а до вихідних на вулицях збирається майже 3 500 бажаючих втекти від биків. Вся ця хвиля, через 3 хвилини забігу, буквально ударяється об ворота центральної арени. Саме тут ввечері всі бики, які брали участь у забігу, виступлять на кориді.

Відео — Енсьєрро Сан-Фермін 2016

Так триває всі дні фестивалю. Щоранку здійснюється забіг енсьєрро, далі слідує святкування. Звідусіль лунає музика, виступають артисти, актори, циркачі, і просто веселі люди. Паралельно проводяться численні спортивні змагання і, звичайно ж, традиційний національний ярмарок. Тут можна прикупити костюм у звичних для Сан-Фермін кольорах — білий з червоною банданою або пов’язкою. О 7 вечора на центральній арені міста починається корида, а після неї в небо злітають десятки салютних залпів. Місто не спить буквально весь тиждень і заспокоюється тільки 14 липня. В цей день в головному соборі проводиться меса, де місцеві жителі моляться святому Ферміну, а потім всі дружно співають стародавній гімн.

Умови участі

Як вже було сказано не раз, участь у Сан-Фермін — це випробування не для слабких. Але якщо вам все-таки вистачить сміливості взяти участь хоч в одному енсьєрро, то вам потрібно знати правила. Вони, до речі, затверджені на державному рівні, щоб убезпечити учасників настільки, наскільки це взагалі можливо.

Запам’ятайте:

  • Взяти участь у енсьєрро можуть тільки повнолітні.
  • Намагатися пробігти весь марафон — дуже погана ідея. Тому обмежтеся максимум 50 метрами.
  • Намагайтеся не блокувати шлях іншим бігунам і, якщо хочете зійти з дистанції, то відскакуйте на огорожу і ні в якому разі не зупиняйтеся на дорозі.
  • Якщо ви впали, то не намагайтеся встати до тих пір, поки не пробіжать бики. При цьому ретельно згрупуйтеся і неодмінно закрийте голову руками.
  • Під час бігу не рекомендується тримати в руках що-небудь, виняток можуть становити тільки згорнуті газети.
  • Якщо ви досягаєте воріт арени разом з биками, то як можна швидше йдіть у бік і не біжіть безпосередньо до воріт. Саме в цей момент і трапляються серйозні травми.
  • Якщо поруч з вами хтось впав, то не зупиняйтеся. По-перше, ви створите тисняву, а по-друге, навряд чи зможете допомогти потерпілому. Не хвилюйтеся, як тільки бики пробіжать, людині нададуть негайну медичну допомогу.
  • Ну і звісно, до забігу не допускаються люди в стані алкогольного або наркотичного сп’яніння. Та й взагалі, якщо ви не дуже добре почуваєте себе, то відкладіть забіг на більш вдалий момент.

Більшу частину бігунів зазвичай складають місцеві жителі і члени асоціації кориди. Але формально прийняти участь в забігу може кожен, хто вчасно з’явиться на місце старту і буде в належному одязі (біло-червоний) з гарним самопочуттям.

Ранковий забіг від биків
вечірня Корида
Музика на фестиваль Сан-Фермін

Окрема історія з спостерігачами. Як ми вже говорили, споглядати це дійство найкраще з балкона. Як і далі, на арені під час кориди, зручно вмостившись на лоджії. Квитки на балкон і на кориду зазвичай не з дешевих і розходяться вмить. Слід зазначити, що майже 90% всіх квитків йдуть місцевим жителям, і лише залишок видається на «зовнішній» ринок. Тому, якщо вам пощастить домовитися з місцевим або у вас є приятелі в Памплоні, то квиток буде отримати набагато простіше. В іншому випадку замовити квитки на Сан-Фермін можна у туристичних операторів, які організовують цілі тури на фестиваль.

Існують центри послуг, які займаються повною комплектацією подібних поїздок, оформленням документів і безпосередньо орендою балконів. Зазвичай один балкон розрахований на 5 відвідувачів, а вартість оренди на добу з людини коливається від 100 до 400 євро в залежності від дня та району. Крім простої оренди гостям пропонуються страви, закуски і випивка. Про більш вигідні точки огляду можна почитати на офіційному сайті фестивалю.

Енсьєрро місця на балконах
Енсьєрро місця у загородження

Якщо ви не хочете або не можете орендувати балкон, то вам цілком підійдуть місця у дерев’яних парканів та огорож. Але в такому випадку краще приходити приблизно за півтори години до початку енсьєрро. Або щоб уникнути ризику, можна просто помилуватися на забіг по телевізору, адже ведеться пряма трансляція відразу на декілька місцевих телеканалів.

На всі інші заходи вхід найчастіше вільний, тому ви можете безперешкодно гуляти по вулицях, площах і скверах.

Основна інформація для туристів

Як ви вже напевно зрозуміли, Сан-Фермін — це чи не найголовніша подія року в Памплоні. Тому замовляти квитки туди і бронювати готелі слід заздалегідь. Будьте готові до того, що на період свята оренда житла та вартість номерів підніметься мінімум в два рази. І це не дивно, адже саме на початку липня Іспанія заробляє половину туристичного доходу.

Перш ніж замовляти готель, слід потурбуватися про безперешкодний перетин кордону. Завдяки новим умовам безвізового режиму українці можуть без проблем перетинати кордон шенгенської зони в Іспанії. Маючи при собі біометричний закордонний паспорт, ви можете без оформлення візи перебувати в Іспанії до 90 днів.

Памплона
Сан-Фермино

Добиратися до Памплони краще всього на літаку. Прямих рейсів з Києва немає, тому доведеться пересідати в Барселоні, Мюнхені, Мадриді, Римі або Амстердамі. Середня вартість авіаквитку в Іспанію складе близько 15 000 гривень, а в дорозі ви пробудете в середньому 10 годин.

Якщо ж по прибуттю ви не готові спати на газоні весь тиждень, то поспішіть замовити номер в готелі. Кращими варіантами бувалі туристи називають готелі AC Hotel by Marriott Ciudad de Pamplona (2700 грн/добу), Palacio Guendulain (3992 грн/добу), Ah San Fermin Suites Готель (1787 грн/добу), Gran Hotel La Perla (5309 грн/доба).

Мабуть, можна сміливо стверджувати, що свята в Іспанії — це практично вид мистецтва. Сміливий, відчайдушний, неповторно красивий і до неможливого захоплюючий — Фестиваль Сан-Фермін. Він привертає до себе гостей не тільки адреналіном і ризиком, але і завидною іспанською привітністю, широтою душі і яскравими фарбами. В пошуках чогось нового або бажаючи пізнати справжню Іспанію, слід хоч раз потрапити на фієсту до Памплони.

Коментарі закриті.

Інші новини
25.12.2019

Напередодні Нового року прийнято будувати плани на рік майбутній. І головне залізничне відомство України не стало порушувати традицію. Компанія поділилася планами розвантажити львівський ж/д вокзал і зробити Скнилів хабом для міжнародних пасажирських потягів. Для цього «Укрзалізниця» планує з’єднати між собою станції Скнилів і Мостиську, яка сьогодні є пунктом пропуску через українсько-польський державний кордон. Також для зручності пасажирів пустять експрес зі… Читати далі

18.12.2019

23 грудня борт азербайджанського перевізника Buta Airways вперше приземлиться у Львові. У подальшому авіаперельоти здійснюватимуться двічі на тиждень, пункт відправлення — аеропорт Гейдара Алієва. Для бронювання вже доступні квитки трьох класів: Budget (безбагажний), Standard (10 кг багажу) і Buta Super (23 кг багажу). З урахуванням того, що маршрут відкривається напередодні різдвяних свят, українці отримали ще одну можливість урізноманітнити зимові канікули:… Читати далі

10.12.2019

Тури в Париж стануть більш різноманітними: в трьох годинах їзди від столиці Франції відкрився новий Національний парк. Тепер вимогливі українські туристи не будуть нарікати, що походи по нескінченних музеях, відвідування кабаре «Мулен Руж» і поїздки за екстримом в «Дісней Ленд» порядком приїлися. Парк розбили в ареалі проживання рідкісних тварин і птахів — диких кішок, чорних лелек, благородних оленів. Тут можна… Читати далі

Послуги Бізнес Візит:
//
viber