22/02/2017

Руйнуємо стереотипи про Швейцарію

Одна з найкращих країн у рейтингах економічної стабільності, рівня життя і культури суспільства. Все це – Швейцарія. Годинники, курорти, шоколад, автомобілі, банки. Що ще ми знаємо про цю країну? Давайте спробуємо розібратися, чому варто вибрати Швейцарію для відпустки, вікенду або просто приємних вихідних.

Швейцарія

Основна інформація про Швейцарії

Швейцарія розташована в Західній Європі і є федеративною республікою. Офіційна назва країни – Швейцарська Конфедерація. Загальна площа становить 41 284 квадратних кілометрів, кількість населення – 7 996 026 осіб. З чотирьох сторін Швейцарія межує з Німеччиною, Францією, Австрією і Італією. Адміністративно держава поділяється на 26 кантонів, які, в свою чергу розділені на округи. Найбільшими за площею і населенням є Цюріх, Фрібург, Санкт-Галлен, Граубюнден і Валі. Офіційно зареєстрованої юридичної столиці у Швейцарії немає, але фактичної – це місто Берн. Прапор Швейцарії представлений червоним полотном, на тлі якого накреслено білий хрест. Саме він став прототипом для емблеми Всесвітньої організації Червоного Хреста.

великі міста Швейцарії
Швейцарська Конфедерація
місто в Швейцарії

В природному відношенні країна ділиться на три регіони – Швейцарське плато, гори Юра і Альпи. Вищою точкою гірських масивів вважається пік Дюфур, що піднімається над рівнем моря на 4 634 метрів. На території країни налічується 70 озер, найглибшими з яких є Женевське (310 метрів), Боденське (252 метри), Невшательське (153 метри).Найдовші ріки – це Рейн (375 кілометрів), Арі (295 метрів), Рона (264 метри) і Рейс (158 метрів). Клімат в країні – континентальний. Завдяки йому погода в Швейцарії радує туристів, а температура влітку досягає в середньому +23 градусів за Цельсієм, взимку – до +4 градусів за Цельсієм.

Офіційної мови в Швейцарії немає. Тут говорять німецькою, французькою, італійською та романшском. Більш структурований тут релігійний поділ – майже половина населення є протестантами, інша половина представлена католиками. Мала частина, всього 40 000 чоловік, які сповідують мусульманство.

Відео — неймовірні краси Швейцарії

Перші поселення на території сучасної Швейцарії з’явилися ще в кам’яному столітті, приблизно 150-250 тисяч років тому. У V столітті до нашої ери сюди прибули кельти, які почали вводити цивілізованість, після них панували римляни. Останні заснували тут ряд сучасних міст, серед яких Цюріх, Базель, Лозанна і Женева. До VIII століття Швейцарія пережила ряд складних подій, які розбили її на окремі незалежні королівства. Об’єдналися вони всі тільки в 768 році, після приходу до влади короля Карла Великого. Сама назва країни походить від одного з центральних округів – Швіц. Історія держави рясніє згадками Бургундської війни, завоювання Міланського герцогства, Цюріхського путчу. Під час двох світових воїн Швейцарія зберігала військовий нейтралітет, що не заважало їй періодично співпрацювати з Німеччиною і постачати їй провізію, а згодом викупити частину награбованого золота. У 2002 році Швейцарія увійшла до складу Організації об’єднаних націй, а в 2009 – Шенгенської угоди.

Найбільші міста

Берн, фактично проголошена столиця Швейцарії, знаходиться на березі річки Ааре, віддалена на північ від Альп. Загальна площа міста – 51,6 кілометрів квадратних. Вперше документальні згадки про Берні знаходять у матеріалах 1208 року. Зараз місто ділиться на 6 основних районів, а в його межах є десятки пам’яток. Це і Кафедральний собор, і Беренграбен, і будинок-музей Альберта Ейнштейна.

місто Берн
Берн — столиця Швейцарії
місто Берн в Швейцарії

Один з найбільших міст Швейцарії – Цюріх, який є ще і столицею однойменного кантону. Площа міста становить майже 88 кілометрів квадратних. Розташований він біля річки Ліммат, неподалік від Альп. Спочатку місто було місцем поселення римлян, поки Людовік II не збудував тут замок для своєї дочки. З цього моменту і почався новий виток в історії міста. Зараз тут знаходяться дві штаб-квартири Міжнародних організацій з футболу і хокею ФІФА і ІІХФ. Туристам неодмінно варто звернути увагу на собор Госсмюнстер, абатство Фраумюнстер і Церква Святого Петра.

Цюріх
найбільше місто в Швейцарії — Цюріх
місто Цюріх у Швейцарії

Женева – центр однойменного кантону загальною площею 16,07 кілометрів. Життєдіяльність місто почало ще 2 000 років тому. Після битв кельтів і римлян, окультурення аж до XVI місто стало центром суспільного життя Швейцарії. На даний момент тут працюють такі відомі всьому світу компанії Japan Tobacco, Cargill, Electronic Arts, Invista, Procter & Gamble PrivatAir та інші. Тут же функціонує Всесвітня організація охорони здоров’я, Всесвітня торгова організація, Міжнародний Червоний Хрест, Міжпарламентський союз, Женевська асоціація та інші. Серед головних визначних пам’яток можна виділити Ботанічний сад, музей Червоного Хреста, Собор Святого Петра і Музей «Пті-Пале».

Женева у Швейцарії
місто Женева
сучасна архітектура в Женеві

Місто Базель знаходиться на північно-заходій Швейцарії і виступає адміністративним центром однойменної комуни. Загальна площа міста – 23,85 кілометрів квадратних. Засноване воно було ще в 15 році до нашої ери. Згодом тут була резиденція єпископа, а в 1226 році був зведений міст через Рейн. Зараз Базель, славиться своєю Ратушею, міськими воротами Шпалентор, будинком «вишневого саду» і музеєм пожежної охорони.

місто Базель
Базель у Швейцарії

Пам’ятки Швейцарії

У Цюріху знаходиться чудовий музей іграшок, який заворожує навіть дорослих відвідувачів. Тут зібрані іграшки періоду XVIII-XX століть, серед яких і плюшеві ведмежата, і ляльки, і конструктори. Це – не просто інсталяції з розважальною атрибутикою. Це – чудова можливість простежити історію Європи і зрозуміти, що і як впливало на діточок різних поколінь. Музей відкритий з понеділка по суботу з 13 до 16. Вартість вхідного квитка – 5 швейцарських франків.

Тут же, в Цюріху, ваш інтерес вразить обсерваторія Уранія. І залиште свої забобони про те, що звідси можна подивитися тільки на нічне небо. З округлого даху обсерваторії відкривається надзвичайно мальовничий краєвид на околиці міста, пейзажі, види міських будівель. Вхід коштуватиме 15 швейцарських франків.

Уранія обсерваторія
Рейнський водоспад

Неподалік від Цюріха шумить і розплескує блакитні бризки Рейнський водоспад. Його ширина – 150 метрів, а висота падіння води досягає 23 метри. Крім милування на зелень кущів і бризки води, відбивають промені сонця, обов’язково прокотитеся на невеликому кораблі. Бажаючих він підвезе під під падаючий водний потік.

У Берні ще в XVI столітті був побудований Кафедральний собор. Його шпиль піднімається над містом на 100 метрів, а з дзвіниці відкриває чудовий краєвид на місто і околиці. Тут же можна подивитися на дзвін, вага якого досягає 10 метрів. Вхід в собор відкритий щодня, так як тут досі проводять служіння. На дзвіницю можна піднятися щодня з 12 до 16. Вартість підйому до дзвону – 4 швейцарських франка.

Відео — 10 речей, які потрібно зробити в Берні

Також, прекрасний Федеральний палац, побудований в Берні ще в 1902 році. Що подивитися тут? Високий 33-метровий купол, мармурові статуї, яскраві вітражі на історичну тематику Швейцарії, різьблені арки рамки, панно, широкі зали і майстерно оброблені стелі. Щоб потрапити сюди, обов’язково доведеться замовити екскурсію, так як окремих туристів без групи і гіда сюди не пускають.

Місто Беллінцона огороджене оборонними стінами, серед яких височіє замок Кастельгранде. Передбачається, що будувати його почали ще в I столітті до нашої ери, щоб захистити римлян від агресорів. Зараз в стінах замку працюють історичний музей і музей археології. З 2000 року він є частиною списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Вартість входу – 5 швейцарських франків.

замок Кастельгранде
Місто Беллінцона в Швейцарії
замок Кастельгранде в Швейцарії

Окремої уваги заслуговує природа Женеви – її фонтан і ботанічний сад. Фонтан визнаний одним з найкрасивіших і солідних в світовій практиці. Висота його танцюючих струменів – 140 метрів, а підсвічування грає майже десятком квітів. У Ботанічному ж саду представлені більше 10 000 різних лікувальних, декоративних і диких рослин зі всіх частин світу. Тут і тропічні зарості, і альпійські квіти. Вхід в сад доступний щодня з 10 до 17.

Лижна Швейцарія

Що приховувати, багато туристів їдуть до Швейцарії виключно для того, щоб покататися на лижах і помилуватися схилами засніжених гір. Кожен з гірськолижних курортів пропонує широкий спектр послуг та підвищену увагу до своїх гостей. Але на який з них варто звернути свій погляд?

Відео — неймовірне катання на гірськолижному курорті в Швейцарії

У південній частині Швейцарії знаходиться кантон Вале, де взимку обладнані кращі в країні гірськолижні траси. Близько 50 спусків приблизно по 4 кілометри кожен, які ведуть на найвищий пік Швейцарії, пік Дюфур, і на Маттерхорн. Тут працюють 20 підйомників, є траси для сноуборду, працюють інструктори, а найсміливіщих туристів запрошують на піші прогулянки в гори.

На півночі Пенинских Альп обладнаний ще один курорт – Церматт. Найчастіше туристи сюди приїжджають, щоб під час спуску помилуватися мальовничими краєвидами, відвідати одне з трьох селищ і, звичайно ж, покататися на лижах. Траси тут досягають в довжину загалом 360 кілометрів, висота курорту – 3900 метрів. Працюють три зони катання, майданчики для сноуборда та фрірайду.

Церматт, Швейцарія
гірськолижний курорт Церматт, Швейцарія
центральна вулиця курорту Церматт в Швейцарія

Варто відвідати Шампері – курорт, що досягає у висоту 2280 метрів. Протяжність трас – 165 кілометрів, кількість підйомників – 27 одиниць. Додатково тут працює парк для сноуборду, басейн, фітнес-центр, ряд ресторанчиків і сувенірних крамниць.

Неподалік від Сьона функціонує курорт Нанда. Загальна протяжність трас тут – 400 кілометрів, схили розтягуються на 200 кілометрів. Гостей обслуговують 50 підйомників. Варто зауважити, що цей курорт більше підходить для вже досвідчених лижників, оскільки значна частина трас тут – червона.

курорт Шампері в Швейцарії
курорт Нанда в Швейцарії

Як і де познайомиться з Швейцарією ближче?

Візитна картка Швейцарії – звичайно ж, годинники. Крім того, що якісні подарунки можна купити в будь-якому торгівельному центрі, за фірмовими годинниками краще відправлятися в спеціалізовані магазини. Один з кращих магазинів з «часовою» технікою вважається A L Emeraude на площі Сан-Франсуа в Лозанні. Магазин був відкритий ще в 1909 році, де і донині продають такі марки як: F. P. Journe, Jaeger-leCoultre, IWC, Ulysse Nardin, Hublot, Breiltling та Michel Jordi.

шопінг в Швейцарії
купівля годин в Швейцарії
магазини годин в Женеві

За брендовим одягом вирушайте в магазин Company`s в Женеві. Тут крім таких відомих марок як Peak Performance, Saint Tropez і Soaked in Luxury модниць потішать святкові і сезонні знижки та акції.

За більш ґрунтовними та масштабними покупками варто відправитися в універмаг Bon Genie в Женеві. І брендовий одяг, і аксесуари, і прикраси. Багато-багато іншого можна придбати саме тут, а консультанти з радістю вас зустрінуть і запропонують чашечку ароматної кави.

Що стосується ресторанів, то великої уваги гідні такі заклади.

Prato Borni в Церматті – це затишний багатий вибором страв і вин ресторан, який славиться своїми сирними делікатесами. Сири сюди привозять прямо з Італії. Крім основних страв тут можна смачно і ситно поснідати під час шведського столу, а ввечері обов’язково потіште себе легким полуничним десертом від шеф-кухаря. Зверніть увагу, що в ресторані діє дрес-код.

ресторан Prato Borni в Церматті
ресторан Prato Borni в Церматте, Швейцарія

У Лугано гостей готовий прийняти ресторан Principe Leopoldo, який радує своїх відвідувачів смачною рибою та ігристими винами. Мальовничий інтер’єр виноградної лози і вечірніх сутінків Швейцарії ніби супроводжують апетиту, а ряд вишуканого художньо оформленого меню порадує навіть найвибагливішого гурмана.

У Берні найпопулярнішим рестораном вважається Bellevue Bar. Сюди часто приходять відомі люди міста і країни. Якщо пощастить, то ви зможете випити вина з міністром або зробити захоплене фото з актором. Крім зіркової публіки ресторан славиться своєю ситною і смачною кухнею, а також висококласним обслуговуванням.

ресторан Bellevue Bar в Швейцарії
ресторан Bellevue Bar в Берні

Що потрібно знати туристові?

Туристичні агенції пропонують десятки турів для поїздок у Швейцарію. Тури в Швейцарію мають різну вартість, залежно від міста, тематики і тривалості. У середньому, тур на двох на 7 днів обійдеться 75 000 гривень.

озера Швейцарії
гірський туризм в Швейцарії
Альпи в Швейцарії

Щоб відправитися в Швейцарію, необхідно обзавестися візою. Це зробити досить просто. Вам необхідно подати у візовий центр Швейцарії, розташований у Києві, закордонний паспорт, повну копію українського паспорта, 2 фото, довідку з місця роботи чи Вузу і дані про стан свого банківського рахунку. В окремих випадках у вас можуть попросити надати свідоцтво про народження, про шлюб або розлучення, дані про наявність нерухомості, довідки з податкової служби. Врахуйте, що всі документи в обов’язковому порядку повинні бути перекладені на англійську мову. Якщо у посольстві на основі ваших документів не виникне запитань, то ви отримаєте візу протягом 7 робочих днів. При виникненні додаткових запитань вас можуть запросити на співбесіду в посольство Швейцарії.

природа Швейцарії
гірськолижний відпочинок в Швейцарії
традиції Швейцарії

Швейцарія – країна ароматів, кольорів, звуків і відчуттів. Сюди потрібно їхати відкритим для нових вражень. Не дарма міста Швейцарії вважають одними з найкращих і комфортних для проживання країн світу. Випробуйте Швейцарію самі, і в наступний уїк-енд ваш вибір впаде саме на її курорти і готелі.

Коментарі закриті.

Інші новини
25.12.2019

Напередодні Нового року прийнято будувати плани на рік майбутній. І головне залізничне відомство України не стало порушувати традицію. Компанія поділилася планами розвантажити львівський ж/д вокзал і зробити Скнилів хабом для міжнародних пасажирських потягів. Для цього «Укрзалізниця» планує з’єднати між собою станції Скнилів і Мостиську, яка сьогодні є пунктом пропуску через українсько-польський державний кордон. Також для зручності пасажирів пустять експрес зі… Читати далі

18.12.2019

23 грудня борт азербайджанського перевізника Buta Airways вперше приземлиться у Львові. У подальшому авіаперельоти здійснюватимуться двічі на тиждень, пункт відправлення — аеропорт Гейдара Алієва. Для бронювання вже доступні квитки трьох класів: Budget (безбагажний), Standard (10 кг багажу) і Buta Super (23 кг багажу). З урахуванням того, що маршрут відкривається напередодні різдвяних свят, українці отримали ще одну можливість урізноманітнити зимові канікули:… Читати далі

10.12.2019

Тури в Париж стануть більш різноманітними: в трьох годинах їзди від столиці Франції відкрився новий Національний парк. Тепер вимогливі українські туристи не будуть нарікати, що походи по нескінченних музеях, відвідування кабаре «Мулен Руж» і поїздки за екстримом в «Дісней Ленд» порядком приїлися. Парк розбили в ареалі проживання рідкісних тварин і птахів — диких кішок, чорних лелек, благородних оленів. Тут можна… Читати далі

Послуги Бізнес Візит:
//
viber