05/10/2016

Любов, увічнена в камені — чудовий Тадж Махал

Кажуть, що справді закохані чоловіки здатні на подвиги і божевілля в ім’я своєї коханої. Історія переповнена оповідями та прикладами різних діянь заради жінок. Але одним із найзаворожливих і драматичних випадків можна назвати історію зведення Тадж Махала, перлини індійської культури.

Тадж Махал

Мармуровий монумент на березі річки

Де знаходиться Тадж Махал — питання риторичне. Кожній людині, хоч трохи знайомій з історією і географією, відомо, що цей мавзолей розташований в Індії, в місті Агра на березі річки Джамна.

П’ять куполів-цибулин, що досягають у висоту 35 метрів, чотири мінарети по 40 метрів кожен. Що примітно, мінарети споруджені таким чином, що кут їх нахилу запобігає руйнування основної будівлі мечеті. Великий храм оточений садом площею 1,2 гектара. Перед ним синявою іскриться басейн, облицьований мармуровими плитами. Територія індійської пам’ятки обнесена парканом і витонченими мармуровими воротами, на яких видніються 4 аята з 89-ї сури Корану. На самих же воротах розташовані 22 маленьких куполів, що символізують термін будівництва храму.

Тадж Махал всередині і зовні вражає майстерною обробкою. Щоб не порушувати ісламські заборону, яка не дозволяє в оздобленні мечетей використовувати символи людини, архітектори і скульптори використовували квіти, виноградну лозу, абстрактні малюнки і витіюваті візерунки. Все це виконано з чорного і жовтого мармуру, яшми і нефриту.

Тажд Махал
фото Тадж Махал

Палац Тадж Махал має чотири окремих входа — всі вони ведуть до центрального восьмикутнго залу. Однак, для туристів відкритий лише вхід з південної сторони саду. При вході в храм відвідувачу відкривається небачений простір і краса архітектурної форми. Внутрішні стіни, 25 метрів у висоту, вінчаються склепінчастою куполоподібною стелею, розписаним у образі сонця. Розташовані усередині 8 арок умовно і з неймовірною симетричної точністю храм ділять на рівні за площею частини.

Білий і злегка жовтуватий колір стін, безліч вікон і кутові прорізи по краях даху створюють відчуття небаченої легкості. Що складно поєднати у свідомості з масивністю мармурових колон.

У центрі храму розташовані дві символічні гробниці, відокремлені від глядача мармуровою ширмою. Вони виконають функцію кенотаф – несправжніх гробниць правителів, чиї тіла поховані в іншому місці. В Тадж Махалі гробниці Шаха Джахана і його дружини розташовані у своєрідному підземеллі. Все це пов’язано з тим, що, згідно з релігійними правилами, існує табу на чудернацьки прикраси усипальниць. Тому в класичній гробниці і розташовуються два саркофага індійського правителя і його дружини. Вони практично ідентичні, за винятком різниці в розмірах – саркофаг Шаха Джахана трохи більше. Вони виконані з білого мармуру і прикрашені абстрактними і геометричними візерунками з чорного мармуру і коштовних каменів.

вхід в Тадж Махал
Тадж Махал всередині
мавзолей Тадж Махал

По праву сторону від мавзолею розташована мечеть з червоного пісковика, по ліву – точна копія мечеті. Також, на території своєрідного архітектурного комплексу знаходяться мавзолей для інших дружин шаха і окремий склеп, де покоїться улюблений слуга правителя. Тут же розташований Музичний Будинок, який зараз виконує функцію музею.

Великий сад, загальною довжиною близько 300 метрів, поділений мармуровими стежками на 64 окремих клумби. Всі вони засаджені кипарисами і квітковими рослинами.

Із зворотного боку храму видніється річка, у рідкісні моменти спокою якої можна милуватися чарівним відображенням мечеті в блакитної гладі води. Зараз Тадж Махал Індія сприймає не стільки як мечеть, скільки як образ найбільшої відданості короля, що колись правив.

Палац-усипальниця, як данина істинної любові

Творцем мавзолею Тадж Махала є Шах Джахан – мусульманський король Імперії Великих Моголів, тимурдийского держави на території сучасних Індії та Пакистану. Він увійшов в індійську історію як один з найвидатніших правителів, у часи якого Імперія досягла піку свого розвитку. Він дуже серйозно ставився до зовнішнього вигляду своєї держави, всіляко прикрашав і надавав розкішний вигляд храмів і палаців.

Відео — Історія Тадж Махала

Але найголовнішим скарбом у його житті була третя дружина, жінка, чиє ім’я означало «прикраса палацу», Мумтаз Махал. Вона була так прекрасна і захоплена чоловіком, що той зовсім не звертав уваги на інших жінок і весь час проводив з Мумтаз. Вона була гарна, розумна і мудра. Допомагала порадами Шаху і брала участь в державних справах і деяких переговорах. Так само вона супроводжувала чоловіка в декількох військових походах.

Мумтаз народила своєму правителю 13 дітей – 7 синів та 6 дочок. Проте коли вона відправилася з чоловіком в табір під Бурханпуром, під час пологів 8 сина вона померла. Її поховали там же, а через півроку перевезли тіло в Агру.

Шах Джахан був буквально вбитий горем. За кілька днів, проведених у ложа померлої дружини, він посивів і хотів покінчити з собою. Але прийшовши до тями, король Імперії прийняв рішення побудувати чудовий палац, в якому і буде спочивати з миром улюблена дружина.

Мумтаз Махал і Шах Джахан
будівництво Тадж Махал

Проектом усипальниці займався архітектор Устад Ахмад Лахаури. Він і ще 22 тисячі будівельників, архітекторів, інженерів і художників з усіх кінців Імперії в 1632 році почали будівництво Тадж Махала.

Земля на березі Джамни площею до 3 гектарів (1,2 га) була перекопана, грунт був замінений на більш щільний. До місця будівництва був зведений 15-кілометровий пандус, по якому передавалися мармурові блоки. Також була налагоджена система подачі води, яка добувалася тут з річки і розподілялася в зрошувальних системах.

Сам мавзолей був добудований у 1643 році, але будівництво інших будівель тривало ще 10 років – були добудовані ворота, мечеті і мінарети.

У загальному рахунку, на створення Тадж Махалу було витрачено за мірками того часу 32 мільйонів рупій (близько 12,5 мільйонів гривень). Тут використовувалися якісні мармурові блоки, і 28 видів дорогоцінних каменів.

прикраса Тадж Махал
мавзолей Тадж Махал
архітектура Індії

Шах Джахан був одержимий ідеєю побудувати на протилежному березі Джамни такий же палац для себе. Але свою усипальницю він хотів створити цілком з чорного мармуру. Контраст і сусідство двох усипальниць бачилися йому вдалою ідеєю. Однак багаторічні війни і витрачені на будівництво Тадж Махала мільйони сильно вдарили по казні, і серед народу почалися незадоволені хвилювання.

У 1658 році Шах Джахана скинув з трону син Аурангзаб. Він побачив в ідеях батька божевілля і заточив його в Червоному форті Шахджанабада. Через кілька років Джахан помер і був похований, згідно із заповітом, поруч з дружиною в підземеллі Тадж Махала.

Що говорять додання?

Існує легенда про те, що перед своєю смертю Мумтаз Махал відчула легке нездужання. Але навіть загін медиків, що завжди супроводжував Шаха, не зміг їй допомогти. Мумтаз ставало все гірше. І коли вона зрозуміла, що вмирає, то попросила чоловіка побудувати їй чудовий мавзолей. Ще одне, про що вона попросила правителя – не шукати собі іншу дружину, щоб Мумтаз назавжди залишилася для нього єдиною. Шах Джахан дав клятву дружині, яку і виконав згодом.

Є повір’я, що Шах був у захваті від прекрасного оздоблення храму, але не хотів, щоб ще десь було щось подібне. Бо, кажуть, він з особливою жорстокістю катував своїх архітекторів і скульпторів, відрубуючи їм руки. Деяких він навіть вбивав. Але це тільки чутки. Жодного підтвердження цих домислів немає.

великий Тадж Махал
архітектура Індії
купол Тадж Махала

Кілька порад туристам

Вирушаючи в Індію, ніяк не обійтися без двох речей: візи і щеплень.

Для отримання візи потрібно надати в посольство копії паспортів та ІПН, підтвердження платоспроможності (що на рахунку є мінімум 1000 доларів), копії квитків в обидві сторони і підтверджена бронь з готелю. Після закінчення двох робочих днів після оплати у розмірі від 100 доларів, ви отримаєте візу.

До щепленням також варто поставитися серйозно. Всьому світу відомий низький рівень санітарії в Індії, а тому потрібно себе убезпечити. Рекомендується зробити ряд щеплень від гепатиту А і В, черевного тіфу, менінгіту, малярії. Прибувши в будь-який з індійських міст, пам’ятайте золоте правило – не чіпати нічого, крім себе самого. Майте при собі запас антибактеріальних серветок і гелю для рук, ретельно мийте фрукти, не їжте вуличну їжу і пийте воду тільки з власних пляшок.

При переїзді кордону пам’ятайте, що ввозити або вивозити рупії через митницю заборонено.

Частіше тури припускають поїздку в Делі, а звідти – в Акру, до самого Тадж-Махалу. Способів дістатися з Делі до Акри кілька. Можна скористатися поїздом, який відправляється щодня в 6 і 7.15 ранку. Ціна на квиток коливається від 370 до 700 рупій (140-270 гривень). Можна доїхати автобусом, але це довше і дорожче. Тут квиток обійдеться в 1500-2000 рупій (590-780 гривень). Для тих, хто не хоче трястися в громадському транспорті, рекомендують скористатися таксі. Але врахуйте, що за поїздку до Агри доведеться викласти кругленьку суму – 4000-5000 рупій (1500-1900 гривень). У цьому немає нічого дивного. Адже сприймає Агра Тадж Махал, як спосіб збагачення. Тому заробляти на ньому починає ще з перевезень.

Відео — Прогулянка Тадж-Махалом, поради туристам

Прибувши в Агру, ви задастеся ще одним питанням – як дістатися до самого Тадж Махала. Пішки йти не варто. Стовпотворіння, антисанітарія і місцеві злодюжки зіпсують ще не почався відпочинок. Краще скористатися авторікшей (машиною на трьох колесах) або велорікшей. У першому випадку поїздка до Тадж Махалу вам обійдеться в 50 рупій (20 гривень), у другому – у 25 рупій (10 гривень). Є ще третій варіант, який вибирають любителі повноцінної екзотики. Це кінська або верблюжа їзда, покататися на якій коштує 200 рупій (80 гривень).

Приїжджати до Тадж-Махалу місцеві жителі і досвідчені туристи радять вранці. Тоді черги менші. Але рано вранці в Агрі буває туман, з-за чого фотографії світанкової години у мечеті можуть не вийти. Та й, щоб розгледіти перлину Індії, доведеться підійти буквально впритул.

Вартість входу в Тадж Махал – 1000 рупій (390 гривень). Врахуйте, що на касі приймають тільки рупії, долари і євро доведеться повертатися і міняти в місті. На додачу до квитка ви отримуєте півлітрову пляшку. Додатково доступний своєрідний бонус – за 25 рупій (10 гривень) вам дозволять робити знімки всередині Тадж Махала. В іншому випадку зйомка категорично заборонена.

У пропускному пункті вас продивляться на предмет зброї та їжі, яку також заборонено проносити з собою. Бажано не брати пакети і рюкзаки.

На вході в храм прийнято знімати взуття. Але не рекомендується залишати взуття біля порога, тому що по поверненню ви можете просто не виявити його. І прихопіть з собою шкарпетки – не забуваємо про антисанітарію.

подорож до Індії
Тадж Махал в Індії

Але незважаючи на складності і умовності, на довгі черги і закриті доріжки біля басейнів, мільйони і мільйони туристів приїжджають в Агру. Адже якими б складними не були умови життя в Індії, головне – це символ безмежної, відданої, істинної любові. Саме таким його бачив Шах Джахан, саме таким він бачиться в променях сонячного світла на березі блакитної річки Джамна.

Коментарі закриті.

Інші новини
25.12.2019

Напередодні Нового року прийнято будувати плани на рік майбутній. І головне залізничне відомство України не стало порушувати традицію. Компанія поділилася планами розвантажити львівський ж/д вокзал і зробити Скнилів хабом для міжнародних пасажирських потягів. Для цього «Укрзалізниця» планує з’єднати між собою станції Скнилів і Мостиську, яка сьогодні є пунктом пропуску через українсько-польський державний кордон. Також для зручності пасажирів пустять експрес зі… Читати далі

18.12.2019

23 грудня борт азербайджанського перевізника Buta Airways вперше приземлиться у Львові. У подальшому авіаперельоти здійснюватимуться двічі на тиждень, пункт відправлення — аеропорт Гейдара Алієва. Для бронювання вже доступні квитки трьох класів: Budget (безбагажний), Standard (10 кг багажу) і Buta Super (23 кг багажу). З урахуванням того, що маршрут відкривається напередодні різдвяних свят, українці отримали ще одну можливість урізноманітнити зимові канікули:… Читати далі

10.12.2019

Тури в Париж стануть більш різноманітними: в трьох годинах їзди від столиці Франції відкрився новий Національний парк. Тепер вимогливі українські туристи не будуть нарікати, що походи по нескінченних музеях, відвідування кабаре «Мулен Руж» і поїздки за екстримом в «Дісней Ленд» порядком приїлися. Парк розбили в ареалі проживання рідкісних тварин і птахів — диких кішок, чорних лелек, благородних оленів. Тут можна… Читати далі

Послуги Бізнес Візит:
//
viber