У 1900 році світ побачив перший «Червоний гід Мішлен», який знайомив випадкових мандрівників з найкращими пам’ятками, парковками і закусочними. Вибирав Мішлен ресторани за своїм таємним критерієм, але його думці довіряють сьогодні всі. І зараз Мішленівські зірки — головне бажання і гордість кожного шеф-кухаря. Так, адже саме найкращі кухарі світу одержують в своє портфоліо зірку Мішлена, а не ресторани. Саме тому кожний гастрономічний заклад надзвичайно пишається своїми співробітниками. А гурмани не пропускають можливості поласувати авторською кухнею.
Італія має особливу славу у світовій кухні, адже саме ресторани Італії подають смачну пасту і піцу, а легкі десерти презентуються з вишуканим вином. Які ж в Італії є мішленівські ресторани?
Ресторани з 1 зіркою
Aroma (Рим)
- Адреса: Palazzo Manfredi, Via Labicana, 125, Рим
- Час роботи: з 19:30 до 00:00
- Середній чек: від 35 до 85 євро
Ресторан розташований в безпосередній близькості до гордості Риму — Колізею. Цей заклад часто показували в телегідах і туристичних передачах. Вдале розташування на даху одного з кращих п’ятизіркових готелів столиці, Palazzo Manfredi, приваблює гостей щодня.
Тут подають вишукану середземноморську кухню, звертають пильну увагу на потреби відвідувачів — за замовленням вам приготують вегетаріанські або безглютенові страви. Ресторан має простору терасу, з якої відкривається вид на стародавні околиці.
Бувалі туристи радять телячі щоки з гірчичним соусом, картоплею і артишоками. Але, щоб спробувати цю кухню, варто подбати про замовлення місця, особливо, якщо ви плануєте прийти у вихідні. З п’ятниці по неділю тут зазвичай аншлаг, хоч зірка Мішлен всього одна.
Metamorfosi (Рим)
- Адреса: Via Giovanni Antonelli, 30, Рим
- Час роботи: з 12:30 до 22:30
- Середній чек: від 87 до 129 євро
Ресторани Мішлен — це не порожній звук. Мало хто говорить про це місце без захоплення, адже до кожного гостя тут ставляться з коронною італійською привітністю. Персонал надзвичайно доброзичливий і чуйний, а будь-яке блюдо — це справжній витвір мистецтва, приготований з душею.
Тут не годують сніданками, але пригощають прекрасними обідами і вечерями. Обов’язково спробуйте копчену яловичину з арахісовим пюре і баклажанами. А які гарні на смак солодкі грінки з лохиною і морозивом!
Шеф-кухар Рой Саломон Касерс прибув до Італії з Колумбії і додає нотку традиційної колумбійської кухні в італійську.
La Bandiera (Чивітелла-Казанова)
- Адреса: Contrada Pastine, 4, Чивітелла-Казанова
- Час роботи: з 12:30 до 22:30
- Ціни на страви: від 7 до 20 євро
Заклад було засновано в далекому 1977 році, коли Анна де Андреа повернулася з Риму і зайнялася власним ресторанним бізнесом. Пізніше сюди прийшла зірка Мішлен, що помітно поліпшило справи ресторану. З кожним роком рівень кухні піднімався, а за кулінарні шедеври тут відповідає легендарний шеф-кухар Сандро Виска.
Витончений смак майстра надає італійській і середземноморській кухні справжній унікальний образ. До того ж, тут представлена не тільки вегетаріанська кухня, навіть переконані вегани будуть почувати себе комфортно і сито в цих стінах.
Особливо смачна тріска з буряком та картоплею або яловичина з капустою і цибулею, обсмажена в вермут.
Насолоджуйтеся вишуканими шедеврами шеф-кухаря і келихом ігристого вина, сидячи на терасі ресторану, який по своїй архітектурі більше нагадує маленький автентичний пансіонат.
La Cantinella (Неаполь)
- Адреса: Via Cuma Angolo Nazario Sauro, 42, Неаполь
- Час роботи: з 12:30 до 23:30
- Середній чек: від 46 до 92 євро
«Гід Мішлен» заявляє про те, що це місце варте уваги. А сам заклад готовий внести оновлення в стародавню кухню Неаполя.
Не тільки піцою славиться це місто. Його історія почалася після Другої світової війни, коли по Італії почали відкриватися ресторани високої кухні. Неаполь не став винятком і досі радує всіх гостей смачними стравами. Засновник ресторану Джорджо Розолино запросив кращих антикварів і архітекторів, щоб створити тут унікальну атмосферу. А кухарі завжди готові здивувати вас новинками і експериментами.
Спробуйте кращі рецепти кухаря: пасту з восьминогом, свинячі відбивні і шедеврально оформлену панакоту. І, само собою, насолоджуйтеся захоплюючим видом на гавань, декорованими тарілками і плетеними пляшками з вином. Тут буквально кожен сантиметр — це витвір мистецтва.
Відео — RISTORANTE LA CANTINELLA
Ресторани з 2 зірками
Pagliaccio (Рим)
- Адреса: Via dei Banchi Vecchi, 129/a, Рим
- Час роботи: з 19:00 до 22:30
- Середній чек: 150 євро
Страви ресторанів Італії завжди викликають захоплення. А цей романтичний, витончений, по-італійськи вишуканий заклад славиться тим, що кожного гостя зустрічають як члена великої і дружної сім’ї.
Гості Риму і місцеві жителі дуже люблять цей ресторан, тому що тут можна ситно пообідати і смачно повечеряти оригінальними стравами.
Шеф-кухар любить експериментувати зі смаками, кольорами і формами. Таким чином на стіл гостям потрапляє краб з м’ятно-яблучним желе і лосось в маринаді з східними травами. А десерт — карамелізовані груші в імбирному соусі, задоволення від дегустацій — безцінне.
Miramonti l’altro Кончесио (Брешіа)
- Адреса: Via Crosette 34, Кончесио
- Час роботи: з 12:00 до 22:00
- Середній чек: 80 євро
Ідея місця полягає в тому, щоб робити приємне своїм коханим людям. Власники ресторану твердять про те, що любов вершить найбільші справи, а демонстрація її через смачну вечерю — оригінальна ідея.
З вікон ресторану видніються околиці Брешіа, які славляться смарагдовими лісами і блакитним небом.
Шеф-кухар Філіп Левеїл завжди готовий здивувати своїх гостей і презентує такі шедеври, як тушкована яловичина в червоному вині і лобстер в рожевому соусі.
Оригінальність цього закладу полягає в тому, що кухня тут поєднує в собі італійські і французькі мотиви. А вінець всьому — келих вина з широкої карти закладу.
Sadler (Мілан)
- Адреса: Via Ascanio Сфорца, 77, Мілан
- Час роботи: з 19:30 до 23:00
- Середній чек: від 40 до 80 євро
Ресторан може похвалитися одним з кращих кухарів країни. Його знають кулінари і гурмани, до нього на стажування намагаються потрапити всі шеф-кухарі світу. А він готує креветок з артишоками, равіолі з перцем і кальмарами тільки для вас.
На додаток — пляшечка італійського вина з особистих запасів ресторану. І урбаністичний, але разом з тим ніжний, інтер’єр у віддаленості від центру Мілана.
Perbellini in Isola Rizza (Верона)
- Адреса: Via Muselle, 130, Верона
- Час роботи: з 12:30 до 22:00 (крім понеділка)
- Середній чек: від 22 до 90 євро
Мішленівські ресторани — це словосполучення говорить само за себе. І саме таким, гідним високої уваги, і є цей заклад. Багато змін відбулося тут з моменту відкриття. І колись мало відомий кухар Франческо Балдисарутти доріс до статусу шеф-кухаря і навчився готувати чудові страви навіть для найвибагливіших туристів.
Страви складаються з мінімального набору продуктів, але залишаються поживними, ароматними, смачними і оформляються абсолютно дивовижними способами! Гордість ресторану — кондитерські вироби ручної роботи, якими займається безпосередньо шеф. Ну і, звичайно ж, морепродукти в різних варіаціях.
Ресторани з 3 зірками
Le Calandre (Рубано)
- Адреса: Via Liguria, 1, Рубано
- Час роботи: з 12:00 до 22:00
- Середній чек: 80 євро
Заповітна нагорода в три зірки Мішлена прийшла ресторану 15 років тому, у далекому 2002. І досі жодного разу не відібрали нагороду у кухаря, офіціанти та бармени гідно відпрацьовують свій значний статус. А славетний кухар Массіміліано Алажмо пригощає гостей шафрановим різотто з лакрицею. Цього віртуоза називають «Моцартом кулінарії», особливо коли гості захоплено закривають очі, спробувавши його коронне капучіно з чорних каракатиць.
Enoteca Pinchiorri (Флоренція)
- Адреса: Via Ghibellina, 87, Флоренція
- Час роботи: з 19:30 до 22:00
- Середній чек: від 175 до 250 євро
Як і багато закладів Італії, ресторан поєднує в собі місцевий колорит і французьку романтику. Історія і змішання культур відбилися на тутешньому інтер’єрі і запропонованому меню, а Мішленівські зірки закарбувалися на бездоганній репутації золотим вінцем.
Шеф-кухар з радістю пригостить вас подвійними равіолі з сиром буррата і цесаркою. Домішка тосканської кухні привнесла в меню барабульку з оливками і турецьким горохом. А сам шеф Анні Феольде дуже пишається своїм молочним поросям у маринованих овочах.
La Pergola (Рим)
- Адреса: Cavalieri Waldorf Astoria, Via Alberto Cadlolo, 101, Рим
- Час роботи: з 19:30 до 22:30
- Середній чек: 200 євро
Багато критиків називають цей заклад найкращим рестораном італійської столиці. Праві вони чи ні — вирішувати тільки вам. Відвідайте це місце і спробуйте страви від шефа.
До вашої уваги і смаку надані устриці на грилі з гарбузом і травами, паста з червоними креветками і баклажанами. А ще не забудьте спробувати телячі щоки з ендивієм, сиром Бураті, рисом і перцем чилі. Цей смак ви точно не забудете.
Так як цей ресторан — один з кращих в Римі, то про бронь слід подбати за пару тижнів, а краще за місяць до відвідування. Тут важливий дрес-код і хоча б базове знання етикету.
Саме в цих стінах ви зможете насолодитися кращим сервісом, а вечеря залишиться в пам’яті надовго.
Відео — Кухня ресторану La Pergola
Piazza Duomo (Альба)
- Адреса: Piazza Risorgimento, 4, Альба
- Час роботи: з 12:30 до 22:00
- Середній чек: 180 євро
Ресторан знаходиться на італійському гастрономічному ринку вже 12 років. І за цей час він встиг зарекомендувати себе як один з найбільш витончених, смачних, оригінальних і, безумовно, улюблених італійцями.
Страви готуються за найкращими рецептами кухаря Енріко Криппа і під його чуйним керівництвом. А на стіл гостям потрапляють тільки якісні морепродукти і трюфелі. А винна карта славиться пляшечками Бароло і Барбареско.
Тут прекрасний інтер’єр: на стелі — стародавня фреска Франческо Клеенте, а навколо — чарівна Італія. Тут завжди досить багато відвідувачів, тому за пару днів до вечері переконайтеся, що є вільні столики. Тоді ваш відпочинок буде більш ніж прекрасним.
Італія — це не тільки Колізей і піца в шумному центрі Неаполя, бутіки Мілана і пишні сади Флоренції. Так, в цьому теж своя романтика Італії, але її пік — це саме кухня. Висока, чарівна, приготовлена з любов’ю і справжньою італійською пристрастю. А коли приходиш в ресторан не наосліп, а за надійною рекомендацією Michelin, то вечір точно вдасться на славу!