30/03/2017

Нідерланди — королівство де панує воля, толерантність та висока культура

Нідерланди — найбільш ліберально налаштована країна світу. Невелика держава, навколо якого багато критики. Не всі приймають і розуміють безмежну толерантність жителів і уряду.

Тут права і свободи людей вважаються найвищою цінністю, кожен має право обирати уряд, релігію і любов, легалізовані легкі наркотики, але культура на вищому рівні. Попри всі сперечання, Нідерланди залишаються стабільною, грамотною, економічно розвиненою державою, що процвітає.

Нідерланди

Нідерланди, Голландія чи все ж Королівство?

Королівство Нідерландів — це комбінована держава, яка охоплює землі Нідерландів, Кюрасао, Сінт-Мартени і Аруби. Основна частина Нідерландів знаходиться в Західній Європі, решта — це острови в Карибському морі.

Форма правління — парламентська монархія, Король — Віллем-Олександр Клаус Георг Фердинанд, а Прем’єр-міністр Марк Рютте.

Держава займає площу всього 41 543 км², але дуже щільно заселена. Жителів — 16,5 млн осіб. Офіційною мовою є нідерландська, але майже кожен знає англійську і багато людей вільно володіють німецькою та французькою.

Королівство Нідерландів
Голландія
Нідерланди і Голландія

Релігійну основу складають католики — 34% і протестанти — 25%, представників мусульман всього 3%.

Через те, що основна частина території омивається Північним морем, то клімат помірний, морський. Для Нідерландів характерно не спекотне літо і теплі зими. У липні +16 – 17°C, на узбережжі в січні +2°C, а в центрі континенту трохи холодніше. Взимку, коли приходять антициклони, температура опускається нижче 0, і навіть випадає сніг.

І все-таки Голландія і Нідерланди — не одне і те ж. Північна і Південна Голландія — це всього лише 2 з 12 провінцій, що входять до складу Королівства. До утворення Королівства вони були дуже розвиненими й знаменитими, тому ми часто асоціюємо Голландію з усіма Нідерландами.

Особливості Нідерландців

У цій волелюбній країні громадяни володіють високим рівнем толерантності. На вулицях ви зможете зустріти різні субкультури, хлопців і дівчат у химерному вбранні й з дивними зачісками, жінок легкої поведінки та людей з нетрадиційною орієнтацією. Однак є одне велике АЛЕ! При всьому цьому жителі завжди ввічливі, ерудовані й охайні. Тут ви не зустрінете сміття на тротуарах, у каналах або на газонах. Тут вулиці миють шампунем!

Цікаві особистості в Нідерландах
Люди Нідерландів
Вулиці Нідерландів

Найбільш дивних і незвичайних людей ви зустрінете саме в Амстердамі — місто вважається центром Нідерландів.

У Нідерландців заведено вітатися з усіма, хто знаходиться в приміщенні. Коли вони заходять в банк, магазин або метро — завжди вітають присутніх. Не забувайте посміхатися частіше, інакше вас можуть вважати за грубіяна.

Ці люди дивують щирістю, чесністю і терпимістю. Вони спокійно ставляться до диких кроликів в парках, які іноді перегризають електропроводи. Намагаються зберігати гнізда птахів, навіть якщо їх звили в човні. Дуже люблять тварин і цінують природу.

Вони дбайливі не тільки стосовно братів наших менших, але і до інших громадян. Для мешканців з обмеженими можливостями абсолютно скрізь є пандуси, а також облаштовані більш широкі двері.

Через те, що багато людей в Королівстві є підприємцями, вони цінують пунктуальність та вміння планувати. Але ненавидять пихатість, не торкаються тем заробітку. Тут вважається поганим тоном випинати своє багатство. Обговорення сусідів на предмет матеріального достатку викликає тільки роздратування.

Відео — 7 цікавих фактів про Нідерланди

Особливість Нідерландів — офіційно дозволені наркотики, такі як марихуана і гашиш, їх продають тільки повнолітнім в кафешопах. Всі інші наркотичні речовини заборонені і переслідуються законом, як і в інших країнах.

Найбільші міста Нідерландів

Амстердам — офіційна столиця Нідерландів, саме тут монарх приносить присягу на вірність своїй Конституції. Це місто — центр культурного життя, в ньому відкрито безліч картинних галерей і різнопланових виставок.

Вздовж вулиць стоять яскраві будинки з незвичайною архітектурою, протікає неймовірна кількість каналів, та налічується 600 мостів через них. Також це місто велосипедів, цей транспорт дуже поважають за його мобільність і екологічність.

Амстердам наповнений туристами та емігрантами, гуляти по ньому і відвідувати музеї краще в ранковий час. Вам знадобиться не один день для вивчення дивного міста з безліччю неповторних пам’яток.

Гаага — в цьому місті знаходиться Королівська резиденція, Міжнародний суд ООН, парламент і уряд, а також більшість посольств іноземних держав. Вважається третім за величиною і налічує 515 880 жителів.

Amsterdam
Gaaga

Тут багато величних особняків XVIII століття, які виконані в стилі бароко. Вони виділяються на тлі шпилястих будинків і каналів. Бульвари незвичні для європейських міст, вони широкі і з висадженими деревами вздовж.

Роттердам — місто з другим за величиною портом у світі. Також є другим за кількістю населення в Нідерландах. Тут розташувався центр машинобудування всього Королівства і авангардистського мистецтва. Це місце чудового шопінгу і нічних розваг.

Місто дивовижної архітектури з постійно мінливою лінією горизонту тому, що виростають хмарочоси. А центр забудований футуристичними будівлями, які розширюють межі нашої свідомості. Роттердам наповнений музеями, а також місце, яке зберегло 7 старовинних голландських млинів.

Утрехт — це серце залізничної системи держави. Це місто колись було повністю зруйноване і після ретельно відновлене. Саме тут розташовані унікальні двоярусні канали.

Роттердам
Утрехт
Ейндховен

Місто наповнене молоддю, бо в ньому найбільша студентська громада, яка налічує 40 000 осіб. Можливо тому тут проводиться безліч фестивалів музики й кіно.

Ейндховен — вважається центром електроніки та високих технологій, бо він заповнений великою кількістю підприємств, пов’язаних з інформатикою. Просунуті технології тут навіть на сміттєвих звалищах: на вулицях стоять баки-пресувальники, які беруть відходи тільки за картками.

Житлові будинки відрізняються своєю яскравістю та асиметричними вікнами, і навіть супермаркети мають дивовижні архітектурні форми.

Головні визначні пам’ятки Нідерландів

Коли ми представляємо цю країну, першими приходять на розум вітряні млини, квіти Голландії і, звичайно ж, квартал червоних ліхтарів. Але крім цих визначних на весь світ пам’яток є і маса інших.

Рейксмюзеум — найбільший музей мистецтва, який вперше був відкритий в 1815 році. Він зібрав у своїх колекціях безліч картин видатних майстрів XV – XIX століть, чого тільки варті роботи Вермеєра і Рембрандта. Наприклад, картина Рембрандта «Нічний дозор» належить місту Амстердаму, а галерея отримала офіційний дозвіл на її показ. Сюди з’їжджаються поціновувачі мистецтва з усього світу, щоб помилуватися безцінними шедеврами живопису.

Відео — Колекція Рейксмюзеума

Стара частина Амстердама наповнена безліччю пам’яток. Основною цінністю вважається Королівський палац — місце коронації монархів. До комплексу відноситься і музей, і монумент свободи, і площа Дам. Тут же, неподалік, знаходиться музей мадам Тюссо і амстердамський футшток, який є нульовою точкою відліку рівня моря в усьому світі.

Нідерланди зберегли понад 1000 старовинних вітряків, велика частина яких знаходиться біля села Кіндердайк. Деякі з них були побудовані у 1740 році і збереглися досить непогано. Ці дивні будови нагадують про «подвиги» Дон Кіхота.

Сади Кекенхоф — це поля тюльпанів і основа квіткової промисловості Нідерландів. Кекенхоф вважається найбільшим квітучим садом у світі. Кожен рік тут висаджують близько сьоми мільйонів цибулин. Тут ви зможете помилуватися: гіацинтами мускаріями, тюльпанами, галантусами, нарцисами, крокусами, і безліччю інших різновидів райдужних рослин.

Стара частина Амстердама
Кіндердайк
Сади Кекенхоф

Відкриття припадає на кінець березня і триває до середини травня, поки протікає цвітіння. Тут особливий наплив туристів, адже такого видовища у світі більше немає. Неосяжні килими з живих квітів рясніють яскравими фарбами — від цього захоплює дух.

Нюанси для мандрівників

Перше, про що варто нагадати — це документи, адже українцям потрібно оформлення візи в Нідерланди. Умови отримання досить жорсткі, треба докладати сили, щоб все заповнити правильно з першого разу.

У Нідерландах у вас є можливість винаймати житло на будь-який смак. Варіанти для заселення дуже різноманітні: шикарні готелі, хостели, кімнати на фермах і кемпінги.

Враховуйте, що оцінювання готелів відрізняється від стандартів. П’ять зірок дають тим, хто надає найбільше послуг. А міні-готелі з однією зіркою можуть бути комфортними, чистими та з високим рівнем обслуговування, але набагато дешевше.

Приїжджаючи в іншу країну ми часто ставимо собі питання чайових. У Нідерландах оплата за обслуговування в готелі або ресторані вже включена в рахунок і дорівнює приблизно 15%. Але буде добре, якщо ви залишите чайові таксистові, покоївці, перукарю або портьє.

Багато українців їдуть на пошуки роботи в Нідерланди. Тому велика ймовірність зустріти тут земляка і детальніше розпитати його про особливості місцевого життя.

Інваліди в Нідерландах
Магазини, Нідерланди

Вам варто врахувати, що графік роботи установ відрізняється від звичного нам. Наприклад, банки працюють з 8 до 16 години з обідньою перервою з 12 до 13:30, а щоп’ятниці у деяких банків день скорочено на одну годину.

Обміняти валюту можна в офісі компанії «GWK» (Центральна система обмінних контор), яка працює щоденно з 8 до 20 годин, а в неділю — з 10 до 16 години. Знайти офіси можна біля залізничної станції. Додаткові пункти обміну розташовані у поштових відділеннях.

Магазини не працюють допізна, а з 9 і максимум до 18 години, тільки у вівторок і п’ятницю можуть закритися пізніше. Продуктові у суботу закриваються о 16 годині.

Якщо ви робите покупки, то у вас є можливість повернення ПДВ (17,5%), але тільки якщо сума понад 150 євро. Вам потрібно при собі мати паспорт, і в магазинах заповнити спеціальну форму, яку при поверненні додому необхідно пред’явити на митниці.

Країна досить безпечна, але стежте за своїми сумками, тому що деякі злодюжки на мотоциклах люблять їх вихоплювати.

Легкі наркотики дозволені на території держави, але не намагайтеся їх вивезти — це переслідується законом.

Пожежна, швидка і поліція викликаються за одним номером — 112.

Відео — Нідерланди з висоти пташиного польоту

Ви відчуєте масу вражень і незабутніх емоцій під час подорожі по Голландії. Поринете в атмосферу свободи самовираження без критики й засудження. Відчуйте на собі життя самої ліберальної держави. Оцініть красу Нідерландів, історичні цінності та культурну сторону країни.

Коментарі закриті.

Інші новини
25.12.2019

Напередодні Нового року прийнято будувати плани на рік майбутній. І головне залізничне відомство України не стало порушувати традицію. Компанія поділилася планами розвантажити львівський ж/д вокзал і зробити Скнилів хабом для міжнародних пасажирських потягів. Для цього «Укрзалізниця» планує з’єднати між собою станції Скнилів і Мостиську, яка сьогодні є пунктом пропуску через українсько-польський державний кордон. Також для зручності пасажирів пустять експрес зі… Читати далі

18.12.2019

23 грудня борт азербайджанського перевізника Buta Airways вперше приземлиться у Львові. У подальшому авіаперельоти здійснюватимуться двічі на тиждень, пункт відправлення — аеропорт Гейдара Алієва. Для бронювання вже доступні квитки трьох класів: Budget (безбагажний), Standard (10 кг багажу) і Buta Super (23 кг багажу). З урахуванням того, що маршрут відкривається напередодні різдвяних свят, українці отримали ще одну можливість урізноманітнити зимові канікули:… Читати далі

10.12.2019

Тури в Париж стануть більш різноманітними: в трьох годинах їзди від столиці Франції відкрився новий Національний парк. Тепер вимогливі українські туристи не будуть нарікати, що походи по нескінченних музеях, відвідування кабаре «Мулен Руж» і поїздки за екстримом в «Дісней Ленд» порядком приїлися. Парк розбили в ареалі проживання рідкісних тварин і птахів — диких кішок, чорних лелек, благородних оленів. Тут можна… Читати далі

Послуги Бізнес Візит:
//
viber