26/06/2019

Новий аеропорт Стамбула — один з найбільших у світі

Новий аеропорт Стамбула знаходиться в європейській частині міста, недалеко від чорноморського узбережжя. Його будували три з половиною роки, і перший етап будівництва з намічених чотирьох завершився у 2018 році. Повністю будівництво буде закінчено не раніше 2023 року.

Урочисте відкриття аеропорту відбулося в День незалежності Туреччини у 2018 р. Перші рейси вирушили в Адану, Ізмір і Баку, зараз відкрито чотири злітно-посадочні смуги.

До початку 2019 року аеропорт працював в обмеженому режимі. Внутрішні рейси відправлялися в Анкару, Анталію та Ізмір, міжнародних рейсів теж було небагато: тільки в Баку і кіпрський аеропорт Ерджан. Але в останніх числах грудня 2018 з аеропорту Ататюрка демонтували й вивезли частину обладнання, так що рівно о 00:00 31 грудня всі пасажирські та вантажні перевезення були перенаправлені в новий аеропорт.

Новий аеропорт Стамбула

Влада планує закрити аеропорт Ататюрка, а Міжнародний аеропорт Стамбула повинен стати одним з найбільших у світі. Якби зараз він працював на повну потужність, зрівнятися з ним могли б тільки повітряні ворота Пекіна й Атланти. Пропускна здатність цього аеропорту-200 мільйонів осіб на рік, в майбутньому в нього літатимуть більше сотні авіакомпаній, які доставлять пасажирів до 350 пунктів призначення. Вже зараз аеропорт займає понад 7,5 тисяч гектар, але ж в нього закладений запас для розширення.

Чому новий аеропорт важливий для Стамбула

Стамбул — найбільше місто Туреччини, а крім того воно входить в число густонаселених у світі. Кількість постійних жителів Стамбула сягає 13 мільйонів осіб, але ж це ще й одна з туристичних перлин Туреччини. Згідно з офіційною статистикою, у 2018 році в Стамбулі побувало близько 13 мільйонів туристів. Іншими словами, річний потік туристів можна порівняти з населенням міста. І кількість туристів щороку зростає. Чи варто дивуватися, що старі аеропорти перестають справлятися з навантаженням.

Більшість міжнародних рейсів прибували в аеропорт Ататюрка, але він спочатку будувався хаотично і не припускав можливостей для розширення. Тому влада вирішила питання радикально: старі аеропорти будуть закриті, а їх замінить новий аеропорт Стамбула – навіть на карті легко помітити, наскільки він більше аеропорту Ататюрка, і наскільки раціонально організований.

Які можливості для трансферу та перебування

Зараз аеропорт складається з двох терміналів: міжнародного та внутрішнього. В зоні паспортного контролю – 228 вікон, а в залі реєстрації – 468. Зона Duty Free займає велику територію, вона поділена на 9 секторів. Крім традиційного алкоголю, солодощів і сувенірів тут можна протестувати нові технології, придбати їжу, текстиль, одяг та іграшки.

Стамбульський аеропорт співпрацює з великими операторами безмитної торгівлі, тому покупки тут не поступаються шопінгу в столичних торгових центрах, хіба що обходиться задоволення дешевше. Родзинка: сорт віскі, який можна купити тільки в цьому аеропорту.

Якщо ви вилітаєте рано вранці або пізно вночі, корисно знати, де поспати в новому аеропорту Стамбула. З цим проблем не виникне, так що навіть раптова затримка рейсу не позбавить мандрівників комфорту. Готель в новому аеропорту Стамбула знаходиться в терміналі вильотів, поруч з паспортним контролем. Він належить лондонському готельному бренду та обслуговує пасажирів міжнародних авіаліній. Це один з найбільших готелів у світі, в ньому обладнана 451 кімната, працюють бари, ресторани, оздоровчий центр і зона для прогулянок.

Передбачені й інші сервіси для мандрівників:

  • Банківські термінали.
  • Молитовні кімнати.
  • Художні галереї.
Новий аеропорт Стамбула зона очікування
Новий аеропорт Стамбула
Новий аеропорт Стамбула транспорт

З нового аеропорту Стамбула до центру міста можна дістатися на метро, поїзді, автобусах і таксі. До аеропорту прокладено дві лінії метро, одна з них дозволяє швидко доїхати з аеропорту до залізничного вокзалу. Запуск швидкісного поїзда, який зв’яже аеропорт з центром Стамбула, запланований на кінець 2019 року, а поки що туристи користуються послугами таксі та громадського транспорту.

Аеропорт обслуговує державна і приватна автобусна компанія. Міські автобуси ходять за регулярним маршрутом. Приватні автобуси відправляються з районів Таксім, Кадикей і Йеникапи, також можна швидко доїхати до аеропорту від торгового центру Тюяпа. Найзручніший спосіб дістатися до міста — таксі. Стоянки є у внутрішнього і міжнародного терміналів в зоні прибуття і відправлення.

Передбачений і трансфер з аеропорту Стамбула – його надає компанія KiwiTaxi, яка пропонує машини та мікроавтобуси для великих груп. Втім, якщо ви віддаєте перевагу сидіти за кермом, можна орендувати авто в терміналі прибуття, зараз оренду машин надають дві компанії: Avis та Budget.

Де розташований новий аеропорт в Стамбулі

Він знаходиться на півночі європейської частини міста, неподалік від озера Теркос. Влада обіцяє поліпшити транспортну розв’язку, зробити її зручнішою, тому що зараз аеропорт розташований поблизу перетину доріг з районів Чаталджа та Арнавуткей. Відстань від нового аеропорту до аеропорту Ататюрка – приблизно 35 км, якщо вимірювати по прямій. На території будівництва знаходяться ліси та старі вугільні шахти. На жаль, оскільки під будівництво відвели лісову ділянку, частину дерев довелося вирубати, а частину – пересадити.

Стратегічне підвищення комфорту для мандрівників

Завдяки появі нового аеропорту, подорожі в Стамбул стануть комфортнішими. Всього планується побудувати 6 злітно-посадкових смуг, а площа готового аеропорту складатиме 76,5 мільйонів квадратних метрів. Аеропорт зможе обробляти близько 30 тисяч одиниць багажу на годину, а для самостійної реєстрації буде побудовано 114 терміналів. Тут же відкриється найбільша стоянка машин в Європі, до того ж будівельники висадять на території 5 мільйонів дерев.

Новий аеропорт Стамбула
Новий аеропорт Стамбула
Новий аеропорт Стамбула

Агентство «Бізнес Візит» також піклується про зручність туристів, тому ми пропонуємо цікаві та комфортні тури до Туреччини. Відвідайте овіяний легендами древній Стамбул, а заодно оціните різноманітність сервісів в новому міжнародному аеропорту найбільшого міста Туреччини.

Коментарі закриті.

Інші новини
25.12.2019

Напередодні Нового року прийнято будувати плани на рік майбутній. І головне залізничне відомство України не стало порушувати традицію. Компанія поділилася планами розвантажити львівський ж/д вокзал і зробити Скнилів хабом для міжнародних пасажирських потягів. Для цього «Укрзалізниця» планує з’єднати між собою станції Скнилів і Мостиську, яка сьогодні є пунктом пропуску через українсько-польський державний кордон. Також для зручності пасажирів пустять експрес зі… Читати далі

18.12.2019

23 грудня борт азербайджанського перевізника Buta Airways вперше приземлиться у Львові. У подальшому авіаперельоти здійснюватимуться двічі на тиждень, пункт відправлення — аеропорт Гейдара Алієва. Для бронювання вже доступні квитки трьох класів: Budget (безбагажний), Standard (10 кг багажу) і Buta Super (23 кг багажу). З урахуванням того, що маршрут відкривається напередодні різдвяних свят, українці отримали ще одну можливість урізноманітнити зимові канікули:… Читати далі

10.12.2019

Тури в Париж стануть більш різноманітними: в трьох годинах їзди від столиці Франції відкрився новий Національний парк. Тепер вимогливі українські туристи не будуть нарікати, що походи по нескінченних музеях, відвідування кабаре «Мулен Руж» і поїздки за екстримом в «Дісней Ленд» порядком приїлися. Парк розбили в ареалі проживання рідкісних тварин і птахів — диких кішок, чорних лелек, благородних оленів. Тут можна… Читати далі

Послуги Бізнес Візит:
//
viber