02/06/2017

Шопінг в Стамбулі: головний фестиваль 2017 року

Покупки — це частина нашого життя, так чи інакше. Але в 21 столітті спосіб придбання нових речей стає схожий на мистецтво. Для деяких — це чистий спорт, побудований на уміннях і везінні, для інших — гонитва за економією. І для обох випадків найкращий вихід — шопінг тур в Туреччину. І не просто хаотичний забіг по торговим точкам, а організований і привабливий за асортиментом і цінами щорічний фестиваль шопінгу в Стамбулі. Ця подія привертає навіть найвибагливіших покупців.

У низці знижок і можливих призів варто пам’ятати вислів Уоррена Баффета: «Купуй тільки те, що ти будеш радий мати, якщо ринок закриється на десять років».

Шопінг в Стамбулі

Історичні нотатки

На відміну від багатьох всесвітньо відомих виставок та заходів, шопінговий фестиваль в Стамбулі досить молоде свято. Перша така подія відбулася в 2011 році.

Шість років тому в Стамбул приїхали покупці буквально зі всього світу, залучені колосальною програмою знижок та асортиментом. Тоді торгові центри міста приймали гостей навесні, з 18 березня до 26 квітня. Всі 40 днів товари у великих магазинах і бутіках, у кращих торгових центрах Стамбула, продавалися на 50% дешевше, а приємним бонусом стала відсутність мит і податків. Додатково проводилися численні конкурси та розіграші як в самих торгових точках, так і просто на площах міста.

Гостям презентували останні модні тенденції, їх запрошували на технологічні і гастрономічні виставки. Дорослих і дітей розважали численними концертами, виставами і парадами. Буйство знижок та розваг спонсорували: торговельні компанії, Рада експортерів Туреччини, і безпосередньо мерія Стамбула спільно з Міністерством культури і туризму Турецької республіки.

Парад в Стамбулі, фестиваль шопінгу
Фестиваль шопінгу, Стамбул
Переможці фестивалю шопінгу в Стамбулі

Яскраво відгримівши, фестиваль заробив добру репутацію. Організатори заявляли, що, якщо перша спроба виявиться успішною, то захід зроблять щорічним, все вийшло більш ніж вдало. Додатковою рекламою на майбутні роки стали щасливі власники автомобілів Рено, які отримали цінний подарунок у розіграші. З тих пір кожен рік шопінг в Стамбулі стає яскравою і знаменною подією. Фестиваль перенесли на літній сезон відпусток, а справжні шопоголіки не упускають можливості потрапити в турецькі торговельні зали.

Коли починається шопінг в Стамбулі?

У 2017 році фестиваль «Стамбул-шопінг» відбудеться в період з 1 по 16 липня. Грандіозні два тижні покупок і акцій, знижок і конкурсів. У центрі і на околицях, в невеликих бутиках і величезних торгових центрах на кожну бирку наклеять знижкові талони. На центральних площах почне грати музика, а 1 липня відбудеться грандіозне відкриття фестивалю з притаманною туркам помпезністю. І потім в період фестивалю місто не буде вщухати, гуркочучи і торгуючись, нагороджуючи і обмінюючись. Все закінчиться ввечері 16 липня, коли під гуркіт салютів свято завершиться.

Структура: правила та бонусні програми

Галасливий Стамбул — це місце, де під час фестивалю буквально хочеться загубитися. Але у всьому цьому хаосі торгівлі і концертів є своя чітка структура.

Фестиваль шопінгу 2017
Вручення подарунка на фестивалі шопінгу

У звичайний час торгові точки міста працюють до 18-20 годин вечора. У період фестивалю їх робочий день істотно збільшено. У будні дні магазини відкриті до 23 годин, а у вихідні скупитися можна навіть до 2 годин ночі. Найвідчайдушніші продавці закриваються буквально на кілька годин, коли приходить пора світанку.

Що стосується знижок, то вони і справді значні. Ціни опускають по-різному, в залежності від категорії товару, новизни колекції і статусу магазину. Акційний відсоток починається від 10 і закінчується часом на позначці 70%. Великі знижки зазвичай діють на певні бренди: Machka, Kığılı, colin’s, Pierre Cardin та інші.

В умовах від 40% торг вважається недоречним, незважаючи на те, що в звичайний час турецькі продавці цілком не проти поторгуватися і з цікавістю посперечатися з покупцем, то в період фестивалю торги — не найкраща ідея. Само собою, що спробувати можна, але, якщо зайти на будь-який з форумів, вбивши в пошук «шопінг в Стамбулі відгуки», можна дізнатися, що ставлення до покупця, який намагається вибити меншу ціну, коли знижка і так складає 50% — вважається недоречним.

Відео — Фестиваль шопінгу в Стамбулі

У деяких магазинах можна отримати купон на 50 лір і більше, якщо придбати товар на певну суму. У минулі роки так робили магазини мереж D’S Damat, YKM і H&M. Або ж просто можна зустріти акцію — 2 за ціною 1 і подібні. Загалом, кожен приваблює як може.

Організатори фестивалю стверджують, що з товарів знімаються податки і мита. Але, розраховуючись на касі, український турист може впасти в легкий дисонанс. Адже в чеку податок буде все ж нарахований. Так, це правда, податки в магазинах зберігаються. Змінювати статут касових апаратів і налагодженої торгової системи адміністрація торгових точок просто не вважає за доцільне. Але це не означає, що організатори фестивалю брешуть. Всі податки на товари, придбані в період свята покупок, можна буде повернути, коли ви будете залишати Туреччину. Зазвичай це відбувається в банках або касах в районі аеропорту. Про те, де конкретно можна перевести в готівку свої податки, можна дізнатися у будь-якого продавця або навіть у поліцейських, які патрулюють Стамбул в період фестивалю.

Шопінг фестиваль в стамбулі
Шопінг в Стамбулі
Головний приз фестивалю в сСамбуле

Ми вже говорили, що кожна третя подія на фестивалі — це конкурс або розіграш. Починаючи від невеликих вікторин і закінчуючи грандіозними призами у вигляді побутової техніки і навіть авто. Великі подарунки зазвичай розігруються в кінці фестивалю, коли покупці надають свої чеки, а організатори підраховують загальну суму покупок. Кожен рік сума змінюється, тому за інформацією важливо стежити на офіційному сайті. Або просто слухати ведучих на концертах. Вони обов’язково розкажуть, скільки потрібно витратити, щоб виграти щось особливо цінне.

Шопінг в Стамбулі: поради по торговим точкам

Перераховувати магазини і ринки Стамбула можна вічно. Складно сказати, які торгові центри Стамбула обов’язкові до відвідування, а які можна пропустити, все залежить від ваших вподобань, фінансових можливостей і, звичайно ж, часових ресурсів. В ідеалі бажано за час фестивалю обійти все місто. Але якщо ви не можете надовго затримуватися в Стамбулі, то доведеться вибирати.

Досвідчені туристи і покупці знають, що під час фестивалю найкращі знижки в Стамбулі: на проспекті Абді Іпекчі, на площі Султанахмет і на проспекті Істікляль.

Торговий центр Каньйон в Стамбулі
Торговий центр Форум, Стамбул
citys v nisantasi - Магазин Стамбула

У пошуках цікавих товарів можна ще завітати на проспект Бахаріє і Багдад. Сам же офіційний сайт фестивалю радить відвідати такі торгові точки: City’s в Nişantaşı, Kanyon на Левенті, Cevahir на станції Шишли і Forum Istanbul в районі Байрампаша.

Ще дуже привабливий азіатський район міста, де варто звернути увагу на вулицю Багдад Кадесі і торговий комплекс Палладіум в Аташехірі.

Що купити в Стамбулі?

Турецький ринок — це глобальна мережа товарів і послуг, яка широко відома у всьому світі. На жаль, не на всю продукцію діють авральні знижки. Але навіть якщо магазини в повній мірі не беруть участь у фестивальному розпродажу, вони не втрачають можливості заробити на туристах. Навіть невеликі торгові точки поступаються у своїх цінах. Тому можна придбати все — від килимів і шуб до сувенірів і кальянів. Адже в місті панує знижковий бум!

Шуби в Стамбулі
Ювелірні прикраси в Стамбулі
  • Брендове вбрання і взуття — це перша низка товарів, на які діють вигідні пропозиції.
  • На джинсовий одяг, легендарні турецькі дублянки і шуби — найбільші знижки, адже турки добре розуміють, що ці товари місцевого виробництва на слуху у всьому світі, а коштують на порядок дешевше.
  • Ювелірні вироби — турецькі майстри з особливим натхненням підходять до створення золотих і срібних прикрас будь-якої складності. А мережеві ювелірні будинки будуть раді запропонувати закордонним гостям кулони, персні та сережки за привабливими цінами.
  • Електроніка дешевше ніж у Європі чи Америці, але зовсім не поступається якістю.

Пакуючи валізи

Шопінг в Туреччині стає ще приємнішим, коли, готуючись до нього, не потрібно витрачати багато часу на оформлення візи. Адже вже не перший рік українці літають у будь-яке місто Туреччини за безвізовим режимом. В цьому році перетинати кордон ви зможете за id-картками або за закордонним паспортом, де ставиться штамп про прибуття. Перебувати в Туреччині ви можете до трьох місяців, тому скупитися часу буде більш ніж достатньо.

Добиратися з України в Стамбул досить просто. Практично щодня з центральних аеропортів Києва, Харкова, Запоріжжя та інших обласних центрів у турецьке місто літають літаки. Вартість квитка коливається від 2 000 до 2 600 гривень. Але і самі турки турбуються про комфорт і зручність для своїх гостей. На період фестивалю авіакомпанія Turkish Airlines призначає окремі рейси, які перевозять з центральних аеропортів різних країн гостей за більш низькими цінами. А на зворотному шляху надають можливість безкоштовно перевозити до 50 кілограм багажу.

На фестивалі шопінгу
Модний показ в Стамбулі фестиваль шопінгу

Якщо ви хочете подивитися на відкриття фестивалю, то бажано прибути до 1 липня. Але досвідчені туристи радять прилітати до кінця першого тижня. Саме в ці дні відбувається пік святкувань, а знижки просто вражають своєю лояльністю. Особливо це стосується ювелірних виробів та техніки.

На проживання у Стамбулі знижок майже не роблять. А в центральних готелях номери замовляються за кілька тижнів до початку заходу, тому з бронюванням краще поквапитися. Особливо добре приїжджі відгукуються про готелі: Muyan Suites, Hilton Istanbul Bosphorus і Dersaadet Hotel Istanbul, де вартість проживання починається від 1 175 гривень за добу.

Відео — Стамбул під час фестивалю шопінгу

Не пропустіть шанс поєднати відмінний відпочинок з шопінгом і можливістю виграти цінні призи або навіть автомобіль. Але не зациклюйтеся тільки на покупках, адже Стамбул — прекрасне місто з безліччю неймовірних пам’яток і дивним колоритом.

Коментарі закриті.

Інші новини
25.12.2019

Напередодні Нового року прийнято будувати плани на рік майбутній. І головне залізничне відомство України не стало порушувати традицію. Компанія поділилася планами розвантажити львівський ж/д вокзал і зробити Скнилів хабом для міжнародних пасажирських потягів. Для цього «Укрзалізниця» планує з’єднати між собою станції Скнилів і Мостиську, яка сьогодні є пунктом пропуску через українсько-польський державний кордон. Також для зручності пасажирів пустять експрес зі… Читати далі

18.12.2019

23 грудня борт азербайджанського перевізника Buta Airways вперше приземлиться у Львові. У подальшому авіаперельоти здійснюватимуться двічі на тиждень, пункт відправлення — аеропорт Гейдара Алієва. Для бронювання вже доступні квитки трьох класів: Budget (безбагажний), Standard (10 кг багажу) і Buta Super (23 кг багажу). З урахуванням того, що маршрут відкривається напередодні різдвяних свят, українці отримали ще одну можливість урізноманітнити зимові канікули:… Читати далі

10.12.2019

Тури в Париж стануть більш різноманітними: в трьох годинах їзди від столиці Франції відкрився новий Національний парк. Тепер вимогливі українські туристи не будуть нарікати, що походи по нескінченних музеях, відвідування кабаре «Мулен Руж» і поїздки за екстримом в «Дісней Ленд» порядком приїлися. Парк розбили в ареалі проживання рідкісних тварин і птахів — диких кішок, чорних лелек, благородних оленів. Тут можна… Читати далі

Послуги Бізнес Візит:
//
viber