16/10/2016

Такий різний Хеллоуїн: США vs Мексика vs Україна

Існує кліше, що між яскравими літніми канікулами та новорічними святами тягнеться сумовита осіння перерва. Однак прихильники американських свят з легкістю переконають вас. Є в середині золотого часу року своя чарівність, своя магія і свої веселощі. Свято на межі розваг та містики – Хеллоуїн.

Хеллоуїн

Повернемося до витоків

Кожен третій в нинішньому цивілізованому суспільстві з легкістю скаже коли Хеллоуїн вступає у свої права. Урочисте святкування Дня всіх святих проходить з 31 жовтня по 1 листопада щорічно. Ось тільки не завжди гарбузові голови та солодощі рясніли на вулицях в середині осені. Спочатку святкування Хеллоуїна припадало на 13 травня, але з часом, на основі культурних і історичних подій, перекочувало на звичну нам позицію календаря.

Основоположниками свята магії і містифікацій вважаються кельти. Саме їх міфологія поклала початок символьному відновленню від нечистої сили. Згідно з найпоширенішою версією, кельти ділили своє щорічне життя на два простих етапу – літо і зиму. І саме 31 жовтня ставало тим кордоном між царюванням бога Сонця і набуттям права бога Царства мертвих Самхейна. Нібито цей бог заточал в полон Сонце аж до перших літніх днинок. І щоб задобрити духів, які в момент стирання кордонів між світами виходили в людський світ, кельти стали влаштовувати такі святкування.

хеллоуїн в 19 столітті
костюми на хеллоуїн в 19 столітті

Існує і інша версія. Вважається, що в стародавні кельтські традиції вплелися свято Помони (деревної богині) і урочисті поминальні ритуали древніх римлян Ферамия.

У будь-якому випадку, обидві версії приводять нас до єдиної думки, що в ніч з 31 жовтня і 1 листопада відкривалася якась потайна щілина між людським і потойбічним світами. Крім тих померлих родичів, які можуть зайти до вас в гості, також тисячі відьом, упирів та інших злісних тварюк виходять на вулиці. Родоначальники святкування навіть вірили, що небіжчики мають звичку вселятися в домашніх тварин, щоб ближче підібратися до своїх жертв.

Для того, щоб задобрити нечисть, жителі міст і сіл стали виставляти у дворах частування для духів – різні солодощі і випічку. У лісах проходили масштабні гуляння біля вогнища і жертвопринесення під керівництвом друїдів. А дівчата ворожили в надії, що прочинені двері в паралельну реальність допоможуть їм знайти щастя.

Найпоширеніший образ на Хеллоуїн — гарбуз. Саме він символ родючості і гарного врожаю. У той же момент, свічка, запалена всередині вичищеного гарбуза, має своїм святим світлом відлякувати відьом і духів.

гарбуза
гарбуз на хелловін
різні гарбуза

З приходом християнства на територію сучасних Сполучених Штатів Америки свято Самхейна переріс у своєрідний бал-маскарад, в який впліталися християнські традиції. У спробі відбити у місцевих жителів бажання святкувати свято нечисті, Папа Григорій ІІІ у IX ст. н. е. переніс буйство солодощів і гарбузів на 1 листопада. Але це не спрацювало – люди як і раніше задобрювали небіжчиків у звичний день.

Свято стали називати All Hallows Eve (День Всіх Святих), що в скороченій формі і перетворилося в Хеллоуїн.

This is Halloween по-американськи

Зрозуміло, що одразу батьківщиною Хеллоуїна вважається США. Однак сюди свято потрапило від ірландських переселенців, які привезли свої традиції ще не зовсім освоєний континент. Починаючи з 1846 року, День всіх святих щорічно проходить у всій Америці. Але, що примітно, досі не завоював статус офіційного свята країни.

В цей день Штати б’ють всі рекорди по продажах святкових сувенірів і за кількістю куплених солодощів. Касові збори в кондитерських магазинах в декілька разів перевищують суми, які заробляють продавці в Різдвяні свята.

підготовка до хелловіну
прикрашений будинок на хеллоуїн

Американці особливо шанують Halloween, що полюбився їм і відзначають усіма можливими яскравими способами. Святкування традиційно починається з підготовки — на полях збираються масштабні врожаї гарбузів. Гарбуз на Хеллоуїн, як кутя на український різдвяний стіл — гостра необхідність. Жителі країни скуповують помаранчевих пузатих красунь і, підключивши всю фантазію, починають декорувати двори будинків. Часто на «обличчях» гарбузів вирізають не тільки жахливі сюжети або мультиплікаційних героїв, але і портрети господарів будинку. Деякі американці вірять, що це відмінно захистить їх від нечисті.

Маска на Хеллоуїн займає особливе місце і є чи не найважливішим атрибутом святкування. У хід йдуть куплені в магазині пластикові, гумові, паперові, тканинні і багато інших масок. На ряду з ними особливої уваги заслуговують маски ручної роботи. Особливо популярними багато років залишаються маски зеленоносих відьом, Фредді Крюгера і так званої маски Крику. У загальному і цілому, використання костюма або маски, згідно з повір’ям, мало відлякувати нечисть або збити її з пантелику. Духи або злякаються вас, чи приймуть за свого.

діти на Хеллоуїн
слабкості для дітей
діти в костюмах

В більшості своїй, по вечірніх вулицях американських міст бігають діти у різноманітних костюмах своїх улюблених героїв. Викрикуючи звичне «Солодкість або гидота!», вони збирають цукерки у всіх доброзичливих господарів. Тих же, хто поскупився на частування або зовсім не відкрив дітям двері, може чекати страшна розплата. Найчастіше підлітки закидають будинок скупердяїв тухлими яйцями, помідорами або туалетним папером.

Зрозуміло, що святкування затягується до самого ранку, коли більш старше покоління влаштовує конкурси на кращі костюми, найпереконливіший грим, а часом навіть грають у боулінг гарбузовим головами.

Справедливості заради варто помітити, що Хеллоуїн злегка втратив свою сакральність і традиційність, але він залишається настільки ж популярний серед всіх вікових шарів населення.

Мексиканський Хеллоуїн як культ смерті

На відміну від своїх близьких сусідів, Мексика більш традиційно і канонічно підходить до святкування Дня вторгнення нечистої сили. І сприймається у них це свято зовсім інакше.

Dia de los Muertos

Якщо говорити чесно, то Хеллоуїна як такого в Мексиці немає. Тут відзначається Dia de los Muertos, що в перекладі означає День мертвих.

Це свято своїми коренями виходить ще від давніх традицій ацтеків і майя, які, як відомо, є предками мексиканського народу. Історичні факти доводять, що майя часто зберігали черепи померлих родичів в якості оберегів або елементів окультних діянь.

Як і кельти, ацтеки вірили, що в період закінчення урожайного сезону відкриваються ворота в світ духів. І щоб задобрити вищі або нижчі сили, стародавні народи влаштовували цілі криваві лазні і приносили безліч жертв протягом цілого місяця літа.

скелети на хеллоуїн
особливості святкування Хеллоуїна в Мексиці
черепа в Мексиці

Після того, як на територію сучасної Мексики прийшли колонізатори, вони намагалися приструнити цю вакханалію і скоротили місяць святкування до трьох днів. Саме таким чином День мертвих став відзначатися з 31 жовтня до 2 листопада кожного року.

У мексиканців зовсім інший підхід до цього свята. В той час, як американці ховають свої обличчя за масками та в страху відхрещуються від будь-якої можливості зустрітися з нечистим, мексиканці чекають моменту відкриття брами Пекла. Справа в тому, що вони не бояться смерті. І радо хочуть зустріти своїх померлих родичів, які, згідно з легендами, раз у рік приходять до живих родичів.

1 жовтня відзначається День маленьких ангелів, коли вшановують усіх загиблих дітей, 2 жовтня – сам День Мертвих, коли віддається данина дорослим померлим.

В період свята міста, селища та села перетворюються в яскравий святковий театр з елементами карнавалу. Ті, хто бачив мультфільм «Книга життя», повною мірою зрозуміють буйство фарб і символізм цього торжества.

образ Калавери Катріни

У будинках, на центральних площах, біля церков встановлюються відносно великі вівтарі. Їх прикрашають чорнобривцями, які в Мексиці символізують смерть і зв’язок з потойбічним світом. До вівтаря обов’язково приносять воду, оскільки вважається, що покійники приходять у світ живих із жахливою спрагою. Також сюди приносять улюблені страви і предмети померлих людей.

Вулиці прикрашають яскравими і строкатими символами смерті і світу мертвих. На ярмарках у центрі міста можна побачити черепи, труни або скелети, виготовлені з шоколаду, глини або простого картону. На стінах, будинках, магазинах, машинах і одязі яскравими фарбами нанесені черепушки. Окремої уваги заслуговує образ Калавери Катріни – жінки з мексиканських картин. Вона стала своєрідним символом того, що навіть багаті і успішні люди смертні. А тому боятися смерті безглуздо. Її символічна маска – кращий грим на Хелловін по-мексиканськи.

урочиста хода на кладовищі
святкування на кладовищі

День мертвих передбачає масштабні карнавали, паради, концерти вуличних оркестрів та пікніки на честь вшанування пам’яті померлих близьких і родичів. Коли сідає сонце, в ніч з 2 на 3 жовтня, відбувається урочиста хода на кладовищі. Тут кожна родина з особливою ретельністю і трепетом очищує і приводить в порядок могили близьких людей, приносить до надгробкам жовті чорнобривці і частування померлим. Навряд чи ви почуєте на кладовищі протяжний плач або голосіння. Мексиканці на все це дивляться зовсім по-іншому.

Підходить Україні Хеллоуїн?

В нашу країну це містичне свято прийшло не так давно і суспільство досі не може до нього звикнути. Не можна сказати, що магія і захист від нечисті щось нове для нашого народу. Як і випрошування солодощів у доброзичливих господарів. Проте сама суть неприкритою нечисті, можливість по-іншому поглянути на світ смерті вже дуже сподобалася української молоді. Якщо ще взяти до уваги і високий рівень американізації, то зовсім немає нічого дивного в тому, що по вулицях України в останній день жовтня ходять все більше розмальованих і переодягнених підлітків.

Варто зауважити, що на відміну від багатьох європейських країн, які також перейняли традицію одягати страхітливий костюм на Хеллоуїн, Україна може похвалитися тільки захопленої молоддю. Більш старше покоління досить скептично налаштоване.

хелловін в Україні
наряд на Хеллоуїн

Однак це не заважає молодим людям з цікавістю проводити різні вечірки, паради, ходи і конкурси на кращий костюм. Дівчата і хлопці цілодобово підбирають кращий макіяж на Хеллоуїн.

Найпопулярнішими точками, де відбувається ряд містичних обрядів, гадань та інших символічних дій є три основні місця в Україні. Лиса Гора під Києвом, яка сама по собі славиться своєю магічною історією. Підгорецький замок у Львові, оповиті численними казками, міфами і легендами про привидів. А також, Кам’янець-Подільський, який залучає любителів Хеллоуїна своєю атмосферною архітектурою, мальовничими замками і баштами.

Україна повноцінно не усвідомила всього символічного навантаження свята Хеллоуїн. Можливо, справа в менталітеті. Можливо в тому, що у нас є свої свята подяки покійним. Але якщо забути про всі міжнаціональні формальності, свято Дня всіх святих або Дня мертвих – це глибоке, ніж-то філософське і, безумовно, зачаровуюче святкування.

Коментарі закриті.

Інші новини
25.12.2019

Напередодні Нового року прийнято будувати плани на рік майбутній. І головне залізничне відомство України не стало порушувати традицію. Компанія поділилася планами розвантажити львівський ж/д вокзал і зробити Скнилів хабом для міжнародних пасажирських потягів. Для цього «Укрзалізниця» планує з’єднати між собою станції Скнилів і Мостиську, яка сьогодні є пунктом пропуску через українсько-польський державний кордон. Також для зручності пасажирів пустять експрес зі… Читати далі

18.12.2019

23 грудня борт азербайджанського перевізника Buta Airways вперше приземлиться у Львові. У подальшому авіаперельоти здійснюватимуться двічі на тиждень, пункт відправлення — аеропорт Гейдара Алієва. Для бронювання вже доступні квитки трьох класів: Budget (безбагажний), Standard (10 кг багажу) і Buta Super (23 кг багажу). З урахуванням того, що маршрут відкривається напередодні різдвяних свят, українці отримали ще одну можливість урізноманітнити зимові канікули:… Читати далі

10.12.2019

Тури в Париж стануть більш різноманітними: в трьох годинах їзди від столиці Франції відкрився новий Національний парк. Тепер вимогливі українські туристи не будуть нарікати, що походи по нескінченних музеях, відвідування кабаре «Мулен Руж» і поїздки за екстримом в «Дісней Ленд» порядком приїлися. Парк розбили в ареалі проживання рідкісних тварин і птахів — диких кішок, чорних лелек, благородних оленів. Тут можна… Читати далі

Послуги Бізнес Візит:
//
viber