16/09/2016

Таємниці і загадки піраміди Хеопса

Під час свого туру східними краями туристи не можуть оминути увагою одну з найбільших загадок історії — піраміду Хеопса. Єдине вціліле диво Стародавнього світу, з семи існуючих, породжує інтерес науковців, археологів, істориків, астрологів і просто шанувальників таємниць. На запитання роду: «Де знаходяться піраміди Хеопса?» або «Чому ж варто їх відвідати?», із задоволенням відповімо в нашій статті.

піраміда Хеопса

Які розміри піраміди Хеопса?

Для повного розуміння величі цього архітектурного шедевра досить уявити собі його габарити. Лише представте, це — величезна будова вагою близько 6,4 мільйонів тонн, розташована в Гізі, республіці Єгипту. Висота піраміди Хеопса навіть після ерозії вітром досягає 138 метрів, розмір заснування сягає 230 метрів, а довжина бічного ребра — 225 метрів. І саме з цією пірамідою пов’язані найбільші загадки єгипетської історії, над якими б’ються вчені всього світу.

розміри піраміди Хеопса
розміри пірамід в Гізі

Таємниця піраміди Хеопса — хто і для чого її збудував?

Найбільш поширена теорія — піраміда була зведена як гробниця для фараона Хеопса або Хуфу (так його називають самі єгиптяни). Прихильники цієї теорії підтверджують свої здогади самою моделлю піраміди. На основі в 53 тисячі квадратних метрів розташовані три усипальниці, одна з яких вміщує Велику Галерею.

Однак противники цієї версії підкреслюють, що усипальниця, призначена для Хеопса, ніяк не прикрашена. Що дивно, оскільки, як відомо, єгиптяни були прихильниками помпезності і багатства в оформленні гробниць своїх володарів. Та й сам саркофаг, який призначався для одного з найвидатніших фараонів в єгипетській історії, не добудований. Не обтесані до кінця края кам’яної коробки і відсутня кришка свідчать про те, що майстри не надто серйозно поставилися до питання поховання. До того ж, останків самого Хеопса ні при одних розкопках знайдено не було.

Відео — Як була побудована піраміда Хеопса?

На зміну варіанту з усипальницею приходить версія про те, що піраміда – це астрономічна будова. Вражаючі математичні розрахунки і можливість через шахти коридорного типу побачити сузір’я на нічному небі надають астрономам приводи для дискусій.

Археологи та вчені всього світу намагаються розгадати істину піраміди Хуфу в Гізі. Однак на основі вже здобутих фактів можна з упевненістю сказати, що автором проекту став Хемион, близький родич і, за сумісництвом, придворний архітектор Хеопса. Під його чуйним керівництвом протягом 20 років, з 2560 р. до н. е. і до 2540 р. до н. е., більше трьох десятків будівельників, архітекторів і різноробочих споруджували піраміду з величезних гранітних блоків.

таємниця піраміди Хеопса
містика навколо піраміди Хеопса

Деякі єгиптяни і любителі окультних наук сприймають піраміду як релігійний об’єкт. Вони бачать в перетинах коридорів і катакомб містичний візерунок. Але ця ідея не має достатньої підстави, як і версія про інопланетне втручання. Так, певне коло дослідників-уфологів стверджує, що тільки за допомогою інопланетних істот можна було спорудити такий колосальний витвір архітектурного мистецтва.

Що слід знати туристу?

Туристів і шанувальників арабської культури тільки тішить і надихає відмінність версій і загальна невизначеність, яка обертається навколо піраміди Хеопса. Щороку сотні тисяч відвідувачів приїжджають до підніжжя гранітної споруди, щоб доторкнутися до історії. А місцеві жителі тільки цьому і ради — візитерам створені всі умови для пізнавальних екскурсій.

Двічі в день, у 8 і 13 годині, до піраміди приїжджає група до 150 осіб. Всередину вони входять через прохід, розташований з північного боку. Але, приїхавши нарешті на місце своєрідного паломництва, не всі відвідувачі готові до того, яка піраміда Хеопса всередині. Довгий, низький, стиснутий з боків прохід у деяких іноземців викликає приступ клаустрофобії. А пісок, пил і сперте повітря можуть стати причиною астми.

піраміда Хеопса всередині
гробниця піраміди Хеопса
екскурсія усередину піраміди Хеопса

Але для тих, хто поборов себе і витримав перехід всередину піраміди, відкривається вся архітектурна велич єгипетської культури. Масивні стіни, Велика Галерея, загальне відчуття старовини та автентичності — це саме те, що приваблює гостей.

На південній стороні, біля виходу, туристам пропонують ознайомитися з експонатами, які представляють собою плоди багаторічних розкопок. Тут же можна подивитися на Сонячний Човен — один з найбільших плавучих засобів пересування, виявлений за всю історію археологічної діяльності людства. Тут же можна придбати сувеніри та пам’ятні фігурки, футболки і так далі.

Сонячна тура в Гізі
Сонячна лодья фараона Хеопса

Тим, хто залишається до пізнього вечора, пощастить побачити світлове шоу. Організатори під світлом софітів створюють неповторну, трохи містичну атмосферу, і розповідають загадкові історії про піраміди і єгипетську культуру.

Ще один момент, на який варто звернути увагу відвідувачам піраміди Хеопса, це питання про фото- і відеозйомку. Всередині самої будови заборонена на будь-яка зйомка, як і бажання деяких людей забратися на саму піраміду. Але, вийшовши з усипальниці і прикупивши сувенір, можна зробити незліченну кількість знімків з будь-якого ракурсу. На фото піраміда Хеопса заграє новими фарбами і вразить своїми геометричними формами.

фото піраміда Хеопса
Піраміда Хеопса з висоти

Однак, варто бути максимально пильним і не віддавати свої гаджети незнайомим людям, іншим туристам і, в особливості, місцевим жителям. Інакше ви ризикуєте або не побачити свою камеру взагалі ніколи, або розлучитися зі значною сумою, щоб отримати її назад.

З суто практичної точки зору, в цьому немає нічого дивного. Як відомо, в будь-якому туристичному центрі світу місцеве населення віддає перевагу отримувати прибуток будь-якою ціною. Звідси і завищені ціни, і схильність до шахрайства, і велика кількість кишенькових злодіїв. Тому варто бути максимально пильним.

Піраміда Хеопса: цікаві факти

Піраміда Хеопса — прекрасне і дивовижне творіння. Вона — об’єкт захоплення для вчених, художників, письменників, режисерів та багатьох інших людей, які не бояться розгадувати таємниці. І перед тим, як попрямувати в Гізу до гранітного масиву, варто ознайомитися з розповідями про нього. Для цього в мережі існують десятки кінофільмів. Таких як, наприклад, документальна стрічка «Розгадка таємниці піраміди Хеопса» режисера Флоренса Тран. У ній автор намагається максимально широко розглянути ідею споруди, загадки створення і справжнього призначення піраміди великого фараона.

Що цікаво, не дивлячись на недобудовані саркофаги і відсутність однозначних відомостей про архітектору піраміди Хеопса, найбільшою загадкою є внутрішні шахти. За підрахунками фахівців, сягаючи в ширину від 13 до 20 сантиметрів, шахти проходять по боках головних кімнат і мають діагональний вихід на поверхню. У чому конкретне призначення цих шахт — не відомо досі. Чи це вентиляція, чи таємні ходи, чи своєрідний повітряний прошарок. До сьогоднішнього моменту у науки немає конкретної інформації з цього приводу.

Відео — Факти про піраміду Хеопса

Так само, як і з приводу процесу побудови піраміди. Матеріали для одного з семи чудес світу доставлялися з розташованого неподалік кар’єра. Але досі не відомо, яким чином великі валуни вагою до 80 тонн доставляли до місця будівництва. Тут знову виникає безліч питань до рівня технологічного прогресу єгиптян. Або до питання про магію або вищій розум.

Чим же є піраміда Хеопса насправді? Гробниця? Обсерваторія? Окультний об’єкт? Послання від інопланетних цивілізацій? Цього ми, мабуть, не дізнаємося ніколи. Але у кожного з нас є шанс поїхати в Гізу і, доторкнувшись до історії, висунути своє припущення.

Коментарі закриті.

Інші новини
25.12.2019

Напередодні Нового року прийнято будувати плани на рік майбутній. І головне залізничне відомство України не стало порушувати традицію. Компанія поділилася планами розвантажити львівський ж/д вокзал і зробити Скнилів хабом для міжнародних пасажирських потягів. Для цього «Укрзалізниця» планує з’єднати між собою станції Скнилів і Мостиську, яка сьогодні є пунктом пропуску через українсько-польський державний кордон. Також для зручності пасажирів пустять експрес зі… Читати далі

18.12.2019

23 грудня борт азербайджанського перевізника Buta Airways вперше приземлиться у Львові. У подальшому авіаперельоти здійснюватимуться двічі на тиждень, пункт відправлення — аеропорт Гейдара Алієва. Для бронювання вже доступні квитки трьох класів: Budget (безбагажний), Standard (10 кг багажу) і Buta Super (23 кг багажу). З урахуванням того, що маршрут відкривається напередодні різдвяних свят, українці отримали ще одну можливість урізноманітнити зимові канікули:… Читати далі

10.12.2019

Тури в Париж стануть більш різноманітними: в трьох годинах їзди від столиці Франції відкрився новий Національний парк. Тепер вимогливі українські туристи не будуть нарікати, що походи по нескінченних музеях, відвідування кабаре «Мулен Руж» і поїздки за екстримом в «Дісней Ленд» порядком приїлися. Парк розбили в ареалі проживання рідкісних тварин і птахів — диких кішок, чорних лелек, благородних оленів. Тут можна… Читати далі

Послуги Бізнес Візит:
//
viber