26/09/2017

ТОП-10 найкрасивіших станцій метро зі всього світу

Великі міста налагодили транспортування пасажирів з пункту «А» в пункт «Б» з максимальною швидкістю за рахунок підземного транспорту. Метро відкривається то тут, то там, і це вже звично та зручно. Гілки напрямків охоплюють дедалі більші простори — так з’являється найдовше, найглибше і найбільше метро в світі, а ще ж є і інша
характеристика — найкрасивіше метро. Архітектори прагнуть зробити зі звичайних станцій — справжні шедеври, і в світі таких новацій досить багато.

1. Найглибша станція метро в світі — Толедо (Неаполь)

Не так давно в італійській столиці відкрилася чарівна станція. У 2012 році на першій лінії від Неаполя до Піскиноле створили куточок казки, Толедо була реконструйована в рамках цілої лінії метрополітену, яку місцеві жителі називають Метро Мистецтва. Зовні вона нагадує щось середнє між зоряним небом і сніговими кучугурами на Північному полюсі. Ілюмінації блакитно-білих відблисків заворожують. Красу станції визнали і світові представники — у 2013 році вона удостоїлася звання «Краща громадська будівля року».

Толедо (Неаполь)
Станція Толедо (Неаполь)
Станція метро Толедо (Неаполь)

Насправді ефект повітряного сяйва був досягнутий досить просто. На куполах стелі виклали мозаїку, яка відблискує при яскравому освітленні і радує наше око. Також вражає і глибина станції — вона опускається майже на 30 метрів під землю, що є практично рекордом у світі. Завдяки архітектору Оскару Тускетсу Бланка і з’явився цей шедевр. За його ініціативою та при співпраці з південноафриканськими художниками, на платформі метро також з’явилися замальовки з традиційними африканськими мотивами.

2. Занурюємося на дві тисячі льє — Arts Et Metiers (Париж)

Довгий час цей метрополітен обслуговував жителів Парижа, але поступово роки брали своє. Лише в 1994 році під керівництвом архітектора Франсуа Шитена метрополітен пережив значну реконструкцію. І на платформах був відтворений неповторний світ. Не дивно, що саме цю станцію вибрали для переробки в оригінальну форму. Адже цей напрямок відкрився в безпосередній близькості до Національної консерваторії мистецтв. Тому і зовнішній вигляд потрібен був відповідний.

Arts Et Metiers (Париж)
Станція метро Arts Et Metiers (Париж)
Станція Arts Et Metiers (Париж)

Станція метро Arts Et Métiers зовні дуже нагадує стиль стім-панк. Насправді ж, задумом архітекторів був всесвіт капітана Немо, персонажа роману Жуля Верна. Оздоблення станції — мідні листи, скріплені великими болтами і гайками. А під стелею видно величезні шестерні і механізми, які ось-ось закрутяться і приведуть в рух легендарний «Наутілус». Архітектори навіть встановили ілюмінатори, скрізь які нібито можна побачити глибини Тихого океану.

3. Наймальовниче метро світу — Estación de Atocha (Мадрид)

У 21 столітті, в епоху метушні, машин, роботів і нано-технологій всім нам не вистачає трохи єднання з природою. І саме це дарує своїм відвідувачам станція Аточа в Мадриді.

Аточа була створена в далекому 1892 році за участю відомого Гюстава Ейфеля. Але, як не дивно, не він доклав руку до легендарності цього місця. Світ почув про цю станцію при не самих приємних обставин. У 2004 році тут пройшла серія терористичних атак, під час яких загинуло багато місцевих жителів і туристів. Але прикрощі вляглися, а станція стала поступово відновлюватися після руйнувань.

Estación de Atocha (Мадрид)
Станція Estación de Atocha (Мадрид)
Станція метро Estación de Atocha (Мадрид)

У перекладі назва станції означає «дрік» — це існуюча в природі рослина. І, мабуть, це дало ідею для створення в центрі станції цілого тропічного оазису. На загальній площі у 43, 056 метрів висаджені тропічні пальми, чагарники та інші рослини — налічується більше 7 000 видів. Тут же, у штучних ставках і заплавах живуть 22 види черепах і різних риб.

4. Нариси історії на стінах — Золоті ворота (Київ)

До списку найкрасивіших станцій Золоті ворота включили недарма. Станція метро була створена в 1989 році за архітектурним проектом Жежеріних, і виглядає вона надзвичайно багато. Високі куполоподібні стелі, оздоблення з білого мармуру, величезні бронзові люстри оригінального дизайну.

Золоті ворота (Київ)
Станція
Станція метро Золоті ворота (Київ)

Велич доповнюється унікальними, з історичною та релігійною тематикою, орнаментами. Кожен візерунок — це шматочок цілого мозаїчного полотна. Стіни станції розповідають місцевим і туристам про історію Києва і про далекі часи Київської Русі. Кожна арка — окрема частина історії у хронології подій.

5. Скляний шедевр — Formosa Boulevard (Kaohsiung)

Одного разу в голову Нарцису Квольяте прийшла ідея втілити в глобальних масштабах калейдоскоп. Зібравши всю свою фантазію і навички, а також використавши тисячі скляних шматочків і пластин, він створив шедевр. Коли потрапляєш на цю станцію, то складається відчуття, що дійсно опинився всередині калейдоскопу — все навколо світиться і обертається.

Formosa Boulevard (Kaohsiung)
Станція Formosa Boulevard (Kaohsiung)
Станція метро Formosa Boulevard (Kaohsiung)

Загальна площа скляного панно і колон — 600 метрів квадратних, над ними простягається купол, діаметром 30 метрів. На майданчиках презентовані чотири стихії, що дають життя на землі. Вода, земля, вогонь і світло. Кожна з них знайшла відображення в різнокольорових картинках.

6. У печері гірського короля — Rådhuset (Стокгольм)

Взагалі варто сказати, що станції метро в Стокгольмі — це буквально витвори мистецтва. Багато з них включені в списки архітектурних шедеврів і обов’язкових до відвідування туристичних куточків. Не виняток і станція Родхусет, в перекладі Ратуша, яка була відкрита ще в 1975 році.

Rådhuset (Стокгольм)
Станція Rådhuset (Стокгольм)
Станція метро Rådhuset (Стокгольм)

Саме поняття того, що потрібно спуститися під землю, вражало перших пасажирів метро. Підземний світ перетворювався під технічним впливом, але в Швеції вирішили повернути йому автентичний вигляд. Мабуть, найголовнішою особливістю станції Родхусет є незаймана гірська порода тунелів. На платформах було прийнято рішення залишити кам’яні склепіння, нерівності і насип в тому вигляді, в якому їх створила природа, просто злегка відшліфувати і надати рожевий відтінок. Для більшої неординарності входи оформили за допомогою граніту та алюмінію. А неонове підсвічування робить це місце більш загадковим. При правильно підібраній музиці можна відчути себе в печері гірського короля.

7. Візерунки та гірські джерела в Kungsträdgården (Стокгольм)

Метрополітен Стокгольма дивує своїми формами і незвичайним підходом до оформлення. Станція Королівський Сад — це ціла інсталяція з довгою і трохи драматичною історією. У 70-х роках, коли було заплановано будівництво станції і її оформлення, спалахнув справжній скандал. Один з входів планували розмістити в парку, але для цього треба було вирубати дерева. Багато з них були досить старими і значущими для парку. Хвиля протестів на підтримку рослин вилилася в виставу — люди приковували себе ланцюгами до стовбурів дерев. На щастя, так чи інакше все вирішилося, і на сьогоднішній день ми можемо побачити значні форми та яскраві кольори підземелля.

Kungsträdgården (Стокгольм)
Станція Kungsträdgården (Стокгольм)
Станція метро Kungsträdgården (Стокгольм)

Метро Стокгольма тяжіє до кам’яних і природних образів, станція Королівського Саду не стала винятком. Автором ідеї цього лабіринту виступив Урлик Самуельсон. Стелі тут досить горбисті і забарвлені в зеленуватий відтінок. А над арками видно геометричні стародавні малюнки, візерунки та орнаменти. То тут, то там видніються розколи стіни, звідки випливають гірські струмки і джерела.

8. Порцелянова казка під землею — Т-centralen (Стокгольм)

Яким би не був прогресивний Стокгольм, але метро і його гарні станції все ще тягнуться до старожитностей. Станція T-Centralen знаходиться в центрі міста і є сполучною ланкою між усіма напрямками міста і околиць. І саме тут щодня рухається самий жвавий пасажиропотік Стокгольма. І всі вони милуються блакитнуватими склепіннями і синіми візерунками на кам’яних стелях станції.

Т-centralen (Стокгольм)
Станція Т-centralen (Стокгольм)
Станція метро Т-centralen (Стокгольм)

Віра Нільссон і Сірі Деркерт постаралися на славу і створили цілий блакитний світ під землею. Все тут прикрашено в блакитний, синій і аквамариновий відтінки. І, зізнатися, на відміну від інших підземель метро, тут створюється відчуття, що ти знаходишся в серванті, оточений порцеляновим сервізом.

9. На рубежі старого і нового — Olaias (Лісабон)

У Португалії до питання архітектури станції підійшли оригінально, створивши яскраву інсталяцію, яка чимось нагадує калейдоскоп і конструктор одночасно. В 1998 році, в рамках виставки «Експо», архітектор Томаш Тавейра представив світу своє чадо — конструкції на станції стоять на рубежі урбаністичного стилю і стім-панку.

Olaias (Лісабон)
Станція Olaias (Лісабон)
Станція метро Olaias (Лісабон)

Іржаві, злегка грубі, тонкі і скріплені болтами балки виступають каркасною основою всіх кріплень. А над головою – легкі, різнокольорові підсвічені пластини. І всі вони блищать, переливаються і виділяються на фоні іржавого заліза. Таким чином художник хотів підкреслити, що на тлі старого яскраво і святково виглядає нове.

10. Скляне око в серці Великого Яблука — Фултон-центр (Нью-Йорк)

Всі, хто хоч раз бував в Америці, знає, що метро Нью-Йорка значне за розмірами. А ще це найдовше і заплутане метро світу. Воно має десятки напрямків, сотні варіацій і сотні тисяч пасажирів щодня. Але також у цього метрополітену є своя особливість — любов до незвичайних форм. В центрі міста розташовується одна з найбільших станцій — Фултон-Центр.

Фултон-центр (Нью-Йорк)
Станція Фултон-центр (Нью-Йорк)
Станція метро Фултон-центр (Нью-Йорк)

Відкрили її не так давно, лише у 2014 році, на загальну суму більше 1 мільярда доларів провели грандіозну реконструкцію. І, що найголовніше, встановили величезний скляний купол. Його висота становить 36,5 метрів, діаметр нижнього кільця 22,5 метрів, а самого верхнього — 16 метрів. Майже 1 000 панелей створюють якусь повітряну подушку над станцією. Крім самої станції під час реконструкції відновили старовинну сусідню будівлю. Використання 3D моделювання і фантазія архітекторів перетворили Фултон-центр у великий комплекс, який відповідає всім віянням сучасності.

Відео — Незвичайні станції метро

В світі ще повно загадкових чудес під землею. Ми зібрали для вас найяскравіші твори мистецтва — красиві станції метро Стокгольма, велич українських Золотих воріт і барвисті кольори Тайваню – це далеко не все, чим може здивувати сьогодні туриста метрополітен. Тому, вирушаючи в будь-яку точку світу, не обмежуйтеся храмами і хоч разок змініть таксі на вагон метро. Хто знає, може одна з гілок приведе вас у казку.

Коментарі закриті.

Інші новини
25.12.2019

Напередодні Нового року прийнято будувати плани на рік майбутній. І головне залізничне відомство України не стало порушувати традицію. Компанія поділилася планами розвантажити львівський ж/д вокзал і зробити Скнилів хабом для міжнародних пасажирських потягів. Для цього «Укрзалізниця» планує з’єднати між собою станції Скнилів і Мостиську, яка сьогодні є пунктом пропуску через українсько-польський державний кордон. Також для зручності пасажирів пустять експрес зі… Читати далі

18.12.2019

23 грудня борт азербайджанського перевізника Buta Airways вперше приземлиться у Львові. У подальшому авіаперельоти здійснюватимуться двічі на тиждень, пункт відправлення — аеропорт Гейдара Алієва. Для бронювання вже доступні квитки трьох класів: Budget (безбагажний), Standard (10 кг багажу) і Buta Super (23 кг багажу). З урахуванням того, що маршрут відкривається напередодні різдвяних свят, українці отримали ще одну можливість урізноманітнити зимові канікули:… Читати далі

10.12.2019

Тури в Париж стануть більш різноманітними: в трьох годинах їзди від столиці Франції відкрився новий Національний парк. Тепер вимогливі українські туристи не будуть нарікати, що походи по нескінченних музеях, відвідування кабаре «Мулен Руж» і поїздки за екстримом в «Дісней Ленд» порядком приїлися. Парк розбили в ареалі проживання рідкісних тварин і птахів — диких кішок, чорних лелек, благородних оленів. Тут можна… Читати далі

Послуги Бізнес Візит:
//
viber