09/11/2017

Тривалий політ на літаку або як легко перенести 18 годин у хмарах

Зміст статті:

  1. Скільки тривають «довгі перельоти»
  2. Де краще сидіти в літаку
  3. Як заснути в літаку
  4. Чим зайнятися в літаку
  5. Особиста гігієна в польоті
  6. У чому летіти в літаку
  7. Харчування і закуски в літаку
  8. Зарядка і рух
  9. Боротьба з сухим повітрям в літаку
  10. Закладені вуха і заколисування
  11. Що взяти з собою в літак

Авіаперельоти відкривають перед сучасними мандрівниками величезний спектр поїздок буквально в усі куточки землі. Так, добиратися на літаку доведеться в коротші терміни, ніж на автомобілі або пароплаві. Але довгі і не завжди комфортні перельоти лякають багатьох туристів, адже провести 10-18 годин в сидячому положенні завдання не з легких. Ми поділимося порадами, як зробити тривалий переліт більш комфортним.

Скільки тривають «довгі перельоти»

Для загального розуміння окреслимо межі уявлень пасажирів про тривалі перельоти. Офіційною термінологією довгі перельоти називають «безпосадковими» і передбачають разові транспортування пасажирів з пункту «А» в пункт «Б» без проміжної посадки на відстань від 12 000 кілометрів. Найчастіше такі польоти здійснюються над полярними регіонами, доставляючи людей з Південної Азії в Північну Америку і назад. До речі, найдовший переліт в нинішній практиці здійснюється саме з США в Таїланд.

Довгий рейс

В розумінні таких рейсів «довго» означає від 10 годин і вище. У перелік найбільш довгих перельотів входять напрямки:

  • Дубай – Лос-Анджелес (перевізник Emirates, у небі 16 год годин 35 хвилин);
  • Вашингтон – Йоганнесбург (перевізник South African Airwaysу небі 15 годин 10 хвилин);
  • Йоганнесбург – Атланта (перевізник Delta Airlines, у небі 16 годин 15 хвилин);
  • Дубай – Х’юстон (перевізник Emirates, у небі 16 годин 20 хвилин);
  • Лос-Анджелес – Бангкок (перевізник Thai Airways International, в дорозі 17 годин 30 хвилин).

Де краще сидіти в літаку

В першу чергу комфортабельний політ на літаку залежить від зручного і вигідного крісла. Тобто, важливо підібрати правильне посадочне місце. Звісно крісло вбизнес-класі забезпечить безперешкодний переліт. Але навіть в межах економ-класу можна як вгадати, так і помилитися з посадкою. В залежності від ваших цілей» під час подорожі варто вибрати місце біля вікна — краще для сну або біля проходу — для частої розминки і прогулянок по салону.

Логічно, що бажано відмовитися від сидінь в близькості до туалету. Досвідченим пасажирам вітчизняної залізниці однозначно зрозуміло, чим це загрожує. Крім потенційного запаху вам доведеться спостерігати, як туди-сюди снують пасажири протягом усього рейсу.

Найкращі місця в літаку

А якщо ж вам належить їхати з маленькою дитиною, то краще сідати біля перегородки. Можна буде прикріпити переносну люльку і не турбуватися про те, що заважаєте сусідам. Для одиноких пасажирів ці місця швидше незручні. Особливо якщо ви їдете з ручною поклажею, її покласти нікуди.

Як заснути в літаку

Кращий спосіб скоротати довгий відрізок часу – сон. Особливо якщо ви летите рейсом більша частина якого припадає саме на нічний період. Спати всі 18 годин ви навряд чи зможете, навіть з хорошим снодійним. Але скоротити відрізок подорожі і хоч трохи відпочити можна. От тільки для когось заснути в переповненому салоні буде непросто.

Радимо не відсипатися перед польотом, адже бадьорий організм занудьгує в дорозі, але спати просто не захоче. Видихніть, розслабте м’язи і намагайтеся прибрати думки з голови. До речі, дійсно можете скористатися снодійним або заспокійливим. Але будьте обережні і не перестарайтеся, додатково проконсультуйтеся з лікарем чи аптекарем. Існує цілий ряд препаратів, які без наслідків допомагають заснути на борту. Як варіант – можна замінити ліки чашкою теплого чаю або трохи алкоголю.

Сон у літаку
Як заснути в літаку

Подбайте про комфорт – обов’язково потрібна подушка для літака і плед. Так, при тривалих прелетах стюардеси роздають ці предмети, але в деяких боїнгах дійсно холодно і не вистачає виданих речей. Бажано мати запасні. Так з двома ковдрами буде тепліше і комфортніше, а дві подушки можна підкласти під голову і під поперек.

Незважаючи на те, що під час «тихої години» світло в салоні приглушують, його не включають повністю. А для особливо сприйнятливих пасажирів, це може стати незручністю. Додатково джерелами різкого світла можуть бути екрани гаджетів ваших сусідів. Так що не забудьте про аксесуари – щільна маска для сну і беруші знизять потік світла і звуку.

Чим зайнятися в літаку

Заздалегідь подбайте про своє дозвілля. Сьогодні гостей у літаку розважають показом фільмів або спеціально вмикають музику. Також надають журнали. Але не всім може бути цікавий наявний асортимент, тому краще приберегти свої улюблені книги, композиції на плеєрі або фільми на планшеті завчасно.

Як варіант – прихопіть словник або путівник по країні, куди їдете. В дорозі можна поєднати приємне з корисним.

Дивимося фільми в літаку
Музика і книги в літаку

До речі про плеєри. Іноді на борту надають навушники, але краще мати свої. Багато із запропонованих низької якості і не можуть похвалитися хорошим звуком. А якщо у вас є свої звичні і зручні аксесуари, то чому б ними не скористатися.

Особиста гігієна в польоті

Довгий політ передбачає бажання освіжитися і хоча б вмитися протягом 18 годин. Звісно ж прийняти душ не вдасться. Тому краще всього запастися великою кількістю серветок, як сухих, так і вологих.

Іноді на борту пропонують одноразові зубні щітки, мило і зубну пасту. Але це швидше виняток, ніж тенденція. Тому про такі деталі теж слід подбати самостійно.

Набори особистої гігієни від авіакомпаній
Набори особистої гігієни від авіакомпаній

А ще не радимо голитися на борту. Не забувайте, що туалет громадський, і це може бути просто не гігієнічно. А раптова зона турбулентності або навіть мінімальний поштовх літака може мати неприємні наслідки.

У чому летіти в літаку

Як ми вже говорили раніше, безпосадковий переліт може відрізнятися прохолодою. А ще довге сидіння стає причиною набряків, закритий простір робить повітря спертим. Тому одяг і взуття повинні бути максимально зручними і дихаючими.

Візьміть з собою светр, шарф, кардиган, пару теплих шкарпеток, навіть якщо переліт належить в липні-серпні. Намагайтеся обмежити себе наявність від поясів, утяжек, гумок. Все це може почати перетискати тіло, коли почнеться набряклість. А вона почнеться, так чи інакше.

взуття в літак
одяг для тривалого перельоту

З тієї ж причини прихопіть з собою змінне взуття. Дівчатам настійно не рекомендуємо летіти на підборах. Кокетувати при перельоті понад 10 годин навряд чи вдасться, а ноги будуть боліти. Не соромтеся в сумку на борт покласти кімнатні капці або ортопедичні кросівки. Стопи будуть вам вдячні.

Харчування і закуски в літаку

Під час тривалого перельоту пасажирів годують близько двох разів плюс невеликі перекуси. Все ж бажано в довгій подорожі не налягати на дуже гостру, жирну або пряну їжу. Це «витягне» з організму вологу, а також може призвести до нудоти і болі у шлунку. На борту дотримуйтеся заповідей здорового харчування – фрукти, овочі, снеки, енергетичні батончики. Щоб часто не налягати на їжу, використовуйте в якості перекусу банани, персики, сухофрукти та горіхи. Вони досить ситні і збагачують енергією.

перекус в літаку
Харчування в літаку

Пийте більше рідини, оскільки вона надзвичайно потрібна організму під час польоту. Слід уточнити, що в таких аспектах обмежте споживання соків та газованої води. Кількість цукру і бульбашок зіграють з шлунком не кращій жарт. А також не налягайте на алкоголь, він може призвести до головного болю і нудоти, так і до зневоднення і навіть кровотеч з носа.

Зарядка і рух

Намагайтеся більше рухатися, після сну, після читання книги, просто час від часу. Розминайте шийні хребці, кисті рук, обертайте плечима. Розминайте стопи, коліна. Ну і вставайте з місця періодично, прогулюйтеся по салону.

Затікання поперека і потиличної зони неминучі. І якщо не розминати м’язи, то при вставанні після прибуття ви ризикуєте просто впасти, коліна підкосять, а спина оніміє. Тоді вас доведеться виводити з салону під руки буквально.

Зарядка під час перельоту
Розминка в літаку

Іноді в кишеньках перед сидінням вкладають не тільки листи з системою безпеки і порядком поведінки в екстрених ситуаціях. Деколи там містяться бланки з вправами для легкої короткої зарядки. Іноді стюардеси показують спеціальні фізичні вправи для розминки. Але можна також завантажити самовчитель на свій телефон або планшет перед польотом.

Боротьба з сухим повітрям в літаку

Дальній рейс має особливості мікроклімату на борту. Через закрите приміщення значну концентрацію вуглекислого газу повітря в салоні надзвичайно сухе, і зневоднення організму настає швидко. Може виникнути запаморочення, дискомфорт у носових пазухах, почнуть тріскатися губи, постійно буде хотітися пити. Що робити?

Власне, пити. Як можна більше, як можна частіше. Не випивайте по два літра в годину, але і не соромтеся просити у стюардеси склянку з водою при бажанні. Але уточнимо, що категорично не рекомендується пити воду з крана в туалеті.

Вода в польоті
Зволоження шкіри в літаку

В аптеку слід заглянути не тільки за заспокійливим і снодійним. Запасіться краплями для носа і очей. Щоб пазухи не сохли, не шелушились і не саднили, періодично їх бажано змащувати гелем або бризкати з спрею.

Ну і освіжайте шкіру, періодично вмиваючись і обтираючи вологими серветками. Саме тому варто подумати, чи треба робити макіяж в літак. Нафарбуватися можна буде вже безпосередньо в готелі після прибуття, а постійні вмивання і набряки можуть негативно позначитися на ваших стрілках і рум’янах.

Закладені вуха і заколисування

Крім сухого повітря на борту вас може переслідувати інша проблема – підвищений тиск в літаку. Він виникає і від зміни повітряних мас. Може початися закладання вух, головний біль. Особливо це відчутно, коли літак піднімається в повітря, знижується і під час входження в зону турбулентності. Для вирішення цієї проблеми скористайтесь поширеним і відомим лайфхаком – відкрийте рот. Тиск у судинах і тиск зовнішнього середовища урівноважаться, і закладеність вух пройде. Також можна спробувати поковтати, але не кашляти. Різкий звук і порив повітря може принести біль у вушних перетинках.

Будьте обережними з берушами. У деяких людей при підвищенному тиску вуха починають сильно боліти. Тому в таких випадках потрібно бути обережним, коли використовуєте вакуумні навушники в літаку, це ж стосується і беруш.

Відео — Як витримати довгий переліт

Велику дозу дискомфорту може принести морська хвороба. Саме так називається синдром заколисування на борту автомобіля, літака або плавального судна. Ті, хто схильні до цього, вже відмінно знають, як привести себе в норму. Однак існує ряд стандартних порад: прилягти, дихати ротом, постаратися обмежити себе від запахів і яскравого світла, не їсти жирного або солодкого, менше думати про нудоті і запастися ліками. Закачування відбувається від того, що тіло відчуває, що ви перебуваєте на місці, а мозок розуміє, що ви рухаєтеся. Саме тому краще всього відвернути свідомість чимось іншим, фільмами і книгами, наприклад. Але краще всього заснути, щоб скоротити тривалість пересування. В якості народних методів радять злегка солоні або кислі продукти (підійдуть смоктальні цукерки). І якщо вже ви відчуваєте, що вас неодмінно нудить – пийте більше.

Що взяти з собою в літак

При зборі у тривалий переліт поради зводяться до основного мінімуму багажу на борту. Як би багато для комфорту не хотілося брати з собою в крісло, є обмеження по вазі від компаній і здоровому глузду від бувалих пасажирів.

Отже, підводячи підсумки всього описаного вище, ми склали перелік необхідних речей в ручній поклажі:

  • містка, але не надто громіздка сумка;
  • маска для сну, беруші, подушка для шиї;
  • плед або покривало;
  • теплий одяг, змінне взуття, шкарпетки;
  • ліки від нудоти, зволожуючі спреї і краплі для очей, заспокійливе;
  • серветки, гребінець, зубна щітка і зубна паста;
  • книга або планшет, журнал, портативна зарядка;
  • смоктальні цукерки або жувальна гумка.
Речі для сну в літаку
Що взяти в літаку

Це основні правила і найпоширеніші проблеми. Ґрунтуючись на них, ми розповіли, як перенести довгий переліт. Деякі деталі слід уточнювати у відповідності з особистими потребами і уподобаннями кожного пасажира. Бажаємо вам приємного польоту і яскравих подорожей!

Коментарі закриті.

Інші новини
25.12.2019

Напередодні Нового року прийнято будувати плани на рік майбутній. І головне залізничне відомство України не стало порушувати традицію. Компанія поділилася планами розвантажити львівський ж/д вокзал і зробити Скнилів хабом для міжнародних пасажирських потягів. Для цього «Укрзалізниця» планує з’єднати між собою станції Скнилів і Мостиську, яка сьогодні є пунктом пропуску через українсько-польський державний кордон. Також для зручності пасажирів пустять експрес зі… Читати далі

18.12.2019

23 грудня борт азербайджанського перевізника Buta Airways вперше приземлиться у Львові. У подальшому авіаперельоти здійснюватимуться двічі на тиждень, пункт відправлення — аеропорт Гейдара Алієва. Для бронювання вже доступні квитки трьох класів: Budget (безбагажний), Standard (10 кг багажу) і Buta Super (23 кг багажу). З урахуванням того, що маршрут відкривається напередодні різдвяних свят, українці отримали ще одну можливість урізноманітнити зимові канікули:… Читати далі

10.12.2019

Тури в Париж стануть більш різноманітними: в трьох годинах їзди від столиці Франції відкрився новий Національний парк. Тепер вимогливі українські туристи не будуть нарікати, що походи по нескінченних музеях, відвідування кабаре «Мулен Руж» і поїздки за екстримом в «Дісней Ленд» порядком приїлися. Парк розбили в ареалі проживання рідкісних тварин і птахів — диких кішок, чорних лелек, благородних оленів. Тут можна… Читати далі

Послуги Бізнес Візит:
//
viber