27/03/2019

Види харчування в готелях: шпаргалка для туристів

Бронювання туру в Єгипет або Туреччину майже ніколи не викликає питань у туристів: all inclusive — фраза, знайома кожному. Але можна розгубитися, якщо поруч з назвою готелю ви побачите незнайомі абревіатури.

Щоб відпочинок не був затьмарений неприємними сюрпризами, радимо при виборі туру завжди дивитися на розшифровку типу харчування в готелях.

Типи харчування в готелях

У всьому світі прийнята стандартна система позначення. Ви можете зустріти наступні варіанти:

  • без харчування;
  • тільки сніданки;
  • сніданок+вечеря;
  • триразове харчування;
  • все включено.

А також безліч різних варіацій всіх цих видів харчування в готелях. Ми зібрали абревіатури в невелику шпаргалку, щоб вам було легко орієнтуватися.

Тільки проживання в готелі: які бувають позначення?

Плануєте ранні виходи або пізні повернення в готель або хочете покуштувати місцеву кухню? Тоді ваш вибір — номер без їжі — це найдешевший варіант в готелі.

Якщо побачили такі літерні скорочення в описі готелю — харчування в ціну проживання не включено:

  • OB
  • OR (RO)
  • AO
  • RR

З англійської всі ці позначення можна перекласти як: «тільки номер» або «ціна за номер».

Можете замовити їжу окремо або приготувати самостійно на загальній кухні, або в номері. Якщо у готелю є така можливість, це вказується в описі додатково і позначається абревіатурою ЅС (self catering).

Розшифровка позначень харчування в готелях зі сніданком

Під загадковими літерами ВВ маються на увазі ліжко (англ. bed) і сніданок (англ. breakfast).

Якщо ви не збираєтеся бути в готелі цілий день або зупиняєтеся на одну ніч, ВВ — ідеальний вибір. Це одна з найпоширеніших категорій в європейських містах, куди туристи приїжджають заради екскурсій або прогулянок. Вартість сніданку включена в ціну номеру.

Сніданки можуть бути різні:

Назва сніданків Позначення літерами
Що містить сніданок
Англійська (він же американський) сніданок EB/АВ = english (american) breakfast Підсмажений бекон або ковбаса, блюдо з яєць (найчастіше це яєчня, але іноді й омлет), гарячі напої (чай, кава). Додаткові інгредієнти відрізняються в залежності від регіону (наприклад, тости), але яйця з беконом присутні в англійському сніданку завжди.
Континентальний сніданок CB = continental breakfast Круасани або міні-булочки, масло, джеми і всякі доповнення до них, йогурт, кілька шматочків сиру і ковбаси, гарячі напої. Найпоширеніший варіант в бюджетних європейських готелях.
Шведський стіл BBF = buffet breakfast Багато різних страв виставлені поруч, ви підходите до столу і кладете собі на тарілку вподобану їжу. Зазвичай вибір їжі досить великий: фрукти, мюслі, булочки, сир, ковбаса, варені яйця, різноманітні напої й т.д.
Англійський сніданок
Континентальний сніданок

Що таке харчування за типом «пансіон»?

Трохи старомодне слово пансіон (англ. board) у готельному бізнесі означає харчування два або три рази на день. Легко здогадатися, що перший, урізаний варіант — це напівпансіон, другий — повний.

Такий тип харчування має свої позначення і класифікації:

Назва Позначення літерами
Що включає
Напівпансіон HB Харчування вранці й ввечері без напоїв.
Напівпансіон + HB + Те ж саме + додаткові напої, включаючи спиртні.
Повний пансіон FB Харчування три рази на день.
Повний пансіон + FB + Те ж саме + алкоголь і напої.

Організація харчування в готелях категорії «все включено»

Улюблений тип харчування в готелях для багатьох туристів — адже про пошук їжі та напоїв можна не турбуватися всю відпустку. У вартість проживання входять три стандартних прийняття їжі, різноманітні перекуси, барбекю, спиртні та безалкогольні напої.

Розшифровка позначення харчування в системі «все включено» дуже проста:

  • ALL, Al, AL — all inclusive. Це все, що перераховано вище: триразове харчування, закуски, алкоголь, напої й т.д.
  • UAI, UAL — ultra all inclusive — розширений вибір алкогольних напоїв і страв.
  • ALL De Luxe/ High Class/Royal Class/Superior — VIP сервіс: крім повного all inclusive харчування, в ці пакети входять різні послуги, які надають тільки готелі найвищого класу. Це можуть бути шоколад, морозиво, фрукти та напої в номер, безкоштовний алкоголь в міні-барі й т.д.
  • Mini all inclusive — а це, навпаки — урізаний варіант. Щось середнє між повним пансіоном і all inclusive, при цьому кількість напоїв обмежена.
Харчування в ресторані
Шведський стіл

Інші категорії харчування в готелях

Деякі види подачі їжі зустрічаються не так часто, але про них теж варто знати:

  • Brunch dinner + (сніданок, що переходить в обід) — часто практикується в готелях на гірськолижних курортах. У пізній сніданок крім їжі, входять напої. А в окремих регіонах також пропонують місцеві слабоалкогольні напої (вино або пиво).
  • А-la-carte — обслуговування по меню в ресторані готелю. Іноді в ціну номеру може входити кілька безкоштовних відвідувань ресторану, іноді всі страви платні.

Як вибрати правильний тип харчування в готелі?

Отже, ви визначилися з планами на відпочинок. Як вибрати відповідний сервіс, щоб не переплатити, але і не витрачати багато часу на пошук їжі?

Ми розробили для вас невелику таблицю з параметрами відпочинку і відповідними варіантами харчування. Звіртеся з нею, щоб відпустка пройшла максимально комфортно:

Плани на відпустку Без харчування Сніданки Напівпансіон або повний пансіон Все включено
Слідкуєте за фігурою або дотримуєтеся дієти + +
Хочете відвідувати багато екскурсій або гуляти містом + + +
Хочете познайомитися з місцевою кухнею + +
У вас немає обмежень по харчуванню і бюджету + +
Вам не подобається місцева кухня + +
Ви не хочете турбуватися про пошук їжі та витрачати гроші в ресторані + +

Пам’ятайте також про деякі важливі моменти:

  • ⭐ Якщо комфорт для Вас понад усе, а бюджет поїздки необмежений, вибирайте програми «все включено» високого класу — у вас завжди будуть свіжі фрукти та напої на будь-який смак. Особливо це важливо в екзотичних країнах, адже завжди є ризик, що місцева кухня не припаде вам до смаку, а в люксових готелях подадуть їжу за вашими побажаннями.
  • ⭐ Якщо ви не вживаєте спиртне або маєте обмеження в їжі, не переплачуйте за all inclusive — виберіть сніданки або напівпансіон, а в інший час готуйте самі або тестуйте місцеву кухню.
  • ⭐ Не переоцінюйте свої сили — якщо відпустка складається з активних прогулянок, а в готель ви приходите тільки пізно ввечері, не переплачуйте за вечерю. Краще вибирайте готелі, в яких є свій ресторанчик або можливість замовити їжу за окрему плату.
  • ⭐ Любите поспати довше? Поцікавтеся, до якої години подають сніданки. Зазвичай вони тривають з 7 до 10 ранку (іноді до 11). Якщо ви не готові пожертвувати сном заради сніданку, вибирайте інші види харчування або снідайте за межами готелю.
  • ⭐ Обираючи all inclusive, пам’ятайте не тільки про переваги цієї системи у вигляді комфорту, але і про мінуси: дорожнечу і ризик набрати зайві кілограми.
  • ⭐ Напівпансіон або повний пансіон — відмінний вибір для тих, хто не готовий переплачувати за «все включено»: ви точно не залишитеся голодними та заощадите грошей.
  • ⭐ В деяких країнах, наприклад, в ОАЕ, відвідування ресторанів обійдеться набагато дорожче, ніж організація харчування в готелі. Тому вибирайте HB, FB або all inclusive.

Щоб не помилитися у виборі, заглядайте в нашу інструкцію при виборі туру. Ми бажаємо вам тільки комфортних і приємних поїздок!

Коментарі закриті.

Інші новини
25.12.2019

Напередодні Нового року прийнято будувати плани на рік майбутній. І головне залізничне відомство України не стало порушувати традицію. Компанія поділилася планами розвантажити львівський ж/д вокзал і зробити Скнилів хабом для міжнародних пасажирських потягів. Для цього «Укрзалізниця» планує з’єднати між собою станції Скнилів і Мостиську, яка сьогодні є пунктом пропуску через українсько-польський державний кордон. Також для зручності пасажирів пустять експрес зі… Читати далі

18.12.2019

23 грудня борт азербайджанського перевізника Buta Airways вперше приземлиться у Львові. У подальшому авіаперельоти здійснюватимуться двічі на тиждень, пункт відправлення — аеропорт Гейдара Алієва. Для бронювання вже доступні квитки трьох класів: Budget (безбагажний), Standard (10 кг багажу) і Buta Super (23 кг багажу). З урахуванням того, що маршрут відкривається напередодні різдвяних свят, українці отримали ще одну можливість урізноманітнити зимові канікули:… Читати далі

10.12.2019

Тури в Париж стануть більш різноманітними: в трьох годинах їзди від столиці Франції відкрився новий Національний парк. Тепер вимогливі українські туристи не будуть нарікати, що походи по нескінченних музеях, відвідування кабаре «Мулен Руж» і поїздки за екстримом в «Дісней Ленд» порядком приїлися. Парк розбили в ареалі проживання рідкісних тварин і птахів — диких кішок, чорних лелек, благородних оленів. Тут можна… Читати далі

Послуги Бізнес Візит:
//
viber