28/10/2016

Вирушаємо до витоків: йога-тури в Індію

У 21 столітті все частіше люди відходять від звичайних канонів і спрямовують свій інтерес до чогось незвіданого і нового. Мешканці України стають прихильниками буддизму, індуїзму. А найголовніше, що їх приваблює у східних філософіях — це йога. Їй віддають перевагу і шанувальники Високих Матерій, і прості прихильники здорового способу життя. Але що ж ми знаємо про йогу і як можна познайомитися з нею ближче?

йога

Що ж таке йога?

Для початку варто зрозуміти одну просту істину. Йога, як і вся східна релігія — це не культ. Це скоріше філософія, прояв місцевої культури.

Йоги вважають, що справжнім ідеалом освіти є не глибокодумний філософ, закритий у своїх псевдознаннях і заглиблений у самого собі. Тут важливий простий буденний чоловік. Він повинен зберігати гармонію і не піддаватися спокусам, йому чужі матеріальні цінності і земні тяжби.

Відео — у чому ж філософія йоги?

Багато прихильників цієї культури стверджують, що по-справжньому йога починається, коли ви звертаєте килимок для йоги. Оскільки саме коли ви виходите зі стану розслаблення і повертаєтеся у бурхливий світ, ви перевіряєте себе на міцність, а свій внутрішній світ – на глибину.

Йог – це людина, яка серйозно ставиться до філософії духу, і своєю силою управляє навіть внутрішніми органами. Він не прив’язаний до релігії, для нього важливий його внутрішній світ і спокій.

Зв’язок тіла і психіки радо сприйняли багато народів світу. Найбільша кількість варіацій вона придбала в Тибеті.

На даний момент існує десять основних напрямів, де переплелася класична, справжня йога і сучасні підходи до неї. Всі вони базуються на асанах (вправах з плавними рухами), пранаямами (збудованим диханням) і бандхи (повноцінним розслабленням свідомості та управлінням внутрішньої енергією). Ми розповімо лише про найбільш значущих видах.

заняття йогою
йога для початківців

Хатха йога – це йога для початківців. Найпоширеніший варіант йоги, який поєднує в собі асани, пранаями і бандхи. Вона зародилася у Середньовіччі і популярна по сей день.

Аштанга-Віньяса – це більше схоже на аеробіку, де з’єднані 9 основних асан і фізичні навантаження.

Кундаліні – більше духовна йога, де на ряду з асанами виконуються мантри, щоб енергія піднялася від копчика до найвищої чакри.

Айенгар – йога реабілітаційна, яка допомагає відновитися після важких травм і не містить занадто складних поз. Її також радять вагітним і дітям.

Power-йога – це йога для схуднення, де включені кардіонавантаження без чіткої послідовності рухів.

практика йоги
заняття йогою

Сама по собі йога складається з трьох елементів, так званих гунів: саттва (спокій), раджас (рух) і тамас (деградація).

Історичний дискурс про східне вчення

Як і будь-яка інша частинка східної культури, йога супроводжується цікавими легендами і переказами. У будь-якому храмі в Індії вам повідають прекрасну легенду про те, що давним-давно смиренний рибак Шрі Матсиендра сидів на березі річки. І волею долі був проковтнутий гігантською рибою. У цей момент поруч Бог Шива вирішив відкрити своїй дружині Парваті Велике Вчення Йоги. Однак під час розповіді дружина заснула, а вчення почув Матсиендра. Він видав з черева риби блаженний звук «Ом!» і таким чином знайшов просвітлення раніше дружини Шиви.

Він 12 років прожив в тілі риби і заглиблювався у вивчення Йоги, і одного разу досяг вищого ступеня прояснення. Тоді він зміг звільнитися з ув’язнення і відправився вчити інших людей того, що знає. Його мандри тривали 500 років, після чого Шрі розчинився в Ясному Світлі.

Більш приземлена історія йоги відходить до старовинних писань. Відповідаючи на питання «Коли йога з’явилася», історики стверджують, що перша згадка про неї була знайдена ще у Ведах. У першій книзі Зед йога описується, як звід соціальних і моральних законів світу.

індійські йоги
йог гуру

В ході розкопок у місті Хараппа були знайдені печатки, барельєфи, малюнки асан йоги на глиняних дощечках, які датуються III-II тисячоліттям до нашої ери.

Перший своєрідний самовчитель з йоги був написаний мудрецем Патанджалі в книзі «Йога-сутри» і в трактаті без авторства «Бхагавалгита», де йога описується як рівновага.

В давнину були широко розвинені інші види йоги: карма-йога (спрямована на безкорисливість), бхакті-йога (віра в божественний початок) і джняна-йога (духовний розвиток).

В Європу йога перекочувала в XIX столітті. Вчителем на нових землях став вчитель індуїстської школи Свамі Вівекананда, який подавав йогу спочатку виключно як варіант фізичних навантажень.

Важливе для туристів

Це так заманливо – відправитися на батьківщину величної філософії. Надихнувшись фільмом «Мирний Воїн» та книгою «Їж, молись, кохай», де герої, сидячи в асанах пізнавали дзен. Однак підходьте до питання поїздки в Індію, залів для медитацій з усією серйозністю.

подорож до Індії

Насамперед вам потрібно визначитися, для чого ви їдете у світову столицю прянощів і добродушних слонів. Якщо ви новачок в практиці йоги або вас мучить питання: «Індійські йоги – хто вони?» то замовте простий оглядовий тур і не виснажуйте себе важкими медитаціями. Якщо ж ви хочете повністю зануритися в культуру сходу і пізнати істину Вчення Бога Шиви, якщо вам важлива йога, тури до Індії пропонують масу цікавих варіантів.

Насамперед подбайте про візу. Для її оформлення вам знадобляться копії внутрішнього і закордонного паспортів, копію ІПН, довідка про 1000 доларів на рахунку, копії квитків в обидва напрямки та підтверджену бронь з готелю. Оформлення візи займає до двох робочих днів. Вартість її досягає 100 доларів.

Згадайте побоювання Ліз Гілберт і зверніть увагу на ризик захворіти малярією. Перед відльотом обов’язково зробіть щеплення від гепатитів А і В, від черевного тифу, малярії та менінгіту. Це зовсім не параноя – це розумна оцінка ситуації. Інакше після духовного просвітництва довго доведеться відновлювати тілесну оболонку.

населення в Індії
жінки Індії
життя в Індії

Існують десятки варіантів йога-турів до Індії. В середньому тур на тиждень обійдеться вам від 500 до 900 доларів. У вартість найчастіше включено переліт, трансфер, страховка і поселення в готель.

Є три найбільш популярні напрямки для йога-туристів. Перший – це Рішікеш, своєрідний центр індуїзму, розташований в 260 кілометрах від Делі. Тут безліч прекрасних ашрамів, де організовують курси для початківців і влаштовують майстер-класи для інструкторів з йоги. Будьте готові до чіткого порядку. Ви їдете в чужий монастир, так що приймайте їх правила. Тут є фіксований розклад, заборонено паління та вживання алкоголю. На кухні – виключно вегетаріанське меню. Для найсміливіших пропонують кімнати у самому ашрамі, для туристів-початківців є номери у міському готелі і в йога-готелі.

Можете відправитися в Харідвар – на ряду з майстер-класами і медитаціями рекомендується відвідати мечеть Джама Масджід. Прихильникам філософії йоги рекомендують провести молитви в храмі Бірла Мандір і відправитися на фестиваль йоги Пармарт Никетан. Незабутніми будуть медитації в священній печері Васиштхи Гуфа.

йога тур в Індію
медитація в Індії
заняття йогою в Індії

Третім популярним містом є Орчха. Тут великою популярністю користуються храм Радж-Махал палац Джахангир-Махал. В ашрамах і навіть просто на галявинах туристам пропонують зайнятися йогою, розповідають про східну культуру і допомагають усвідомити суть медитацій.

Само собою, в повній мірі усвідомити, що є йога прочитавши одну статтю – нереально. Йога – складна філософія, основою якої є самопізнання й мир із самим собою. А це, мабуть, найскладніше знання у світі. Однак якщо відправитися до витоків і провести у священних храмах нехай тиждень, то просвітлення неодмінно зійде на вас. Або ви просто проведете чудовий час на лоні природи серед спокою і благодаті.

Коментарі закриті.

Інші новини
25.12.2019

Напередодні Нового року прийнято будувати плани на рік майбутній. І головне залізничне відомство України не стало порушувати традицію. Компанія поділилася планами розвантажити львівський ж/д вокзал і зробити Скнилів хабом для міжнародних пасажирських потягів. Для цього «Укрзалізниця» планує з’єднати між собою станції Скнилів і Мостиську, яка сьогодні є пунктом пропуску через українсько-польський державний кордон. Також для зручності пасажирів пустять експрес зі… Читати далі

18.12.2019

23 грудня борт азербайджанського перевізника Buta Airways вперше приземлиться у Львові. У подальшому авіаперельоти здійснюватимуться двічі на тиждень, пункт відправлення — аеропорт Гейдара Алієва. Для бронювання вже доступні квитки трьох класів: Budget (безбагажний), Standard (10 кг багажу) і Buta Super (23 кг багажу). З урахуванням того, що маршрут відкривається напередодні різдвяних свят, українці отримали ще одну можливість урізноманітнити зимові канікули:… Читати далі

10.12.2019

Тури в Париж стануть більш різноманітними: в трьох годинах їзди від столиці Франції відкрився новий Національний парк. Тепер вимогливі українські туристи не будуть нарікати, що походи по нескінченних музеях, відвідування кабаре «Мулен Руж» і поїздки за екстримом в «Дісней Ленд» порядком приїлися. Парк розбили в ареалі проживання рідкісних тварин і птахів — диких кішок, чорних лелек, благородних оленів. Тут можна… Читати далі

Послуги Бізнес Візит:
//
viber