24/07/2017

Як організувати самостійні подорожі по світу

Якщо тобі не подобається місце, де ти знаходишся — заміни його, ти ж не дерево.

Так колись сказав Джим Рон, який зараз своїми словами мотивує сотні туристів на нові відкриття. Цьогорічні прикордонні умови все м’якше і м’якше, а закордонна подорож все більш приваблива. Але не обов’язково бігти в туристичне агентство, писати туроператорам і вибирати між кількома нудними поїздками по визначним пам’яткам. Зараз є можливість самостійно подорожувати і відкривати для себе світ. Ми спробуємо розповісти, як простіше організувати таку поїздку і дешевше подорожувати по Європі і світу.

Планування подорожі з картою

Перш ніж збирати сумки і приймати замовлення на сувенірчики, переконайтеся, що самостійна подорож конкретно в цю країну припаде вам до душі. Відкрийте для себе країну з різних сторін.

Плануємо подорож
Подорож самостійно

Що потрібно вивчити:

  • детальне розташування;
  • кліматичні умови;
  • часові пояси;
  • менталітет;
  • національні особливості;
  • релігійні уподобання місцевих жителів.

Переконайтеся, що ви не сплутали одну країну з іншою, що не часто, але все ж трапляється. Ісландія і Гренландія — стандартна парочка для плутанини, а ще частіше плутають міста. І, приїжджаючи в найвідоміше місто країни, дивуються, що це далеко не столиця. В Австралії столиця — не Сідней, а Канберра, у Швейцарії — не Женева або Цюріх, а Берн. І таких варіантів десятки. Точно вивчіть, з чим вам доведеться мати справу, перш ніж відправлятися за документами в поїздку.

Документи і кордони

До речі про документи, самостійні подорожі вимагають перевіряти їх по кілька разів. Все просто, коли ви замовляєте тижневий марш-кидок по Європі або конкретний тур в Канаду, Бразилію чи Домініканську Республіку. Все змінюється, коли вирішуєте всі підготувати самостійно. У цьому випадку оформленням візи і оновленням закордонного паспорта, якщо потрібно, належить зайнятися заздалегідь.

У зв’язку з останніми змінами в візової ситуації України, чітко перевірте, чи ввійшла омріяна країна або країни в список безвізового режиму. І, якщо так, то на яких умовах. Який пакет документів потрібно мати при собі, що обов’язково потрібно оформити і підписати, як довго закордонний паспорт повинен діяти після вашого повернення з поїздки.

Документи в подорож
Документи для перетину кордону

Чітко контролюйте оформлення візи, якщо вона вам все ж необхідна. Не випускайте з уваги навіть найпростіші та дрібні деталі. А перед подачею ознайомтеся зі статистикою відмов — це вбереже вас від непередбачених неочікуваних розчарувань.
Попереджений — значить озброєний. Так, наприклад, Сполучені Штати Америки досить часто мають звичку не пояснювати, чому вони відмовили туристу у візі. І цей факт слід просто прийняти і бути готовим відновити спроби через деякий час.

Оновіть корисні зв’язки

Подорожі по світу — задоволення не з дешевих і досить виснажливе. І тому не зайвим буде знайти ті самі сполучні ниточки, які можуть допомогти вам в непередбаченій ситуації.
Мова йде просто про ваших родичів і друзів, які живуть за кордоном. Якщо близька вам людина проживає безпосередньо в країні, куди ви вирушаєте, то все складеться вдало. Адже подорожувати кудись за запрошенням набагато простіше. Якщо ж країна знаходиться по сусідству з новим будинком вашого земляка, то він теж може виявитися корисним у радах і розкритті тонкощів перетину кордонів.

Якщо ж з родичами або близькими друзями в інших країнах не пощастило, то можна спробувати їх завести. Зараз, в умовах безвізу і глобального туризму процвітають різні форуми та групи в соціальних мережах, де допомагають туристам. Місцеві жителі, в основному молодь і студенти, з радістю допомагають іноземцям зорієнтуватися на просторах рідної країни. Тому не полінуйтеся погортати кілька Інтернет-ресурсів або спільнот у Facebook.

пошук друзів
Друзі за листуванням

Підготуйтеся подорожувати по Європі або світу

Якщо ви визначилися з країнами або містами, які хочете відвідати, то слід прокласти маршрут і вирішити, як добиратися. В Європу все частіше люди подорожують на машинах, тому перегляньте якість трас, уточніть правила дорожнього руху, якщо такий варіант автотуризму вам по душі. Врахуйте, що в Європі існують платні ділянки доріг. Так, приміром, у Польщі, Франції, Італії, Македонії на деяких трасах слід сплатити суму за пересічення ділянки. У Болгарії, Австрії та Угорщині необхідно купувати віньєтку, яка надає можливість кататися по трасі певну кількість часу. У Бельгії, Чорногорії та Данії, наприклад, існує практика спеціальної оплати за перетин тунелів і мостів. Більш демократичні Естонія, Фінляндія та Ліхтенштейн, які взагалі не стягують плату за проїзд. І це не весь список, тому не забудьте дізнатися все якомога детальніше.

Якщо ж ви не хочете їхати машиною, то вам залишаються три варіанти — автобус (якщо мова також про Европу), літак і лайнер або корабель. Тут важливо уточнити тривалість поїздки, оскільки їхати на другий кінець континенту в автобусі — задоволення не з приємних. А літаки з прямими рейсами не завжди летять швидше, ніж ті, що з пересадкою. Підберіть кілька варіантів і складіть маршрут, як буде зручніше особисто вам. Можливо, пересадка в якомусь місці стане приємним бонусом. Крім цього, враховуйте умови Шенгенської зони, де перетин кордонів в певному порядку і з певною частотою може вплинути на ваш маршрут.

самостійні подорожі
вимоги до авто в європі

Подбайте про проживання і харчування

Наступний етап — це бронювання готелю або квартири, а також уточнення місць, де ви будете харчуватися. У наш час навіть з частим відвідуванням пунктів громадського харчування та проживанням в номерах, дешеві подорожі — не проблема. Просто треба вміти шукати.

В кожному конкретному місті, де ви збираєтеся зупинитися потрібно знайти найкращий район. У цьому вам допоможуть ті ж форуми на сайтах туристичної тематики. Приміром, у Берліні кращим районом по своїй інфраструктурі і близькості до головних пам’яток вважаються Олександрівська площа і Берлін-Мітте. А якщо ви вирішите організувати подорож до Німеччини самостійно і зупинитися в Мюнхені, то вибирайте готель неподалік від привокзальної площі. Низькі ціни на готелі доповнюються великою кількістю цілодобових кафе і ресторанів, магазинів і парковок.

Виберіть пам’ятки

Організація самостійних подорожей — справа копітка, тому до багатьох моментів краще підійти з боку списку. Зокрема до переліку обов’язкових пам’яток. У кожної другої цікавої вежі, музею або фонтану є своя родзинка і, разом з тим, своя хитрість.

План для огляду визначних пам'яток
вибираємо пам'ятки

В першу чергу не набирайте занадто багато варіантів для відвідування, вибирайте тільки самі яскраві. Можливо, відійдіть від стандартного переліку і підберіть щось незвичайне, таку пам’ятку, про яку не пишуть у кожному другому путівнику. По-друге, дізнайтеся, чи проводяться до цього місця екскурсії з гідами, уточніть вартість. Вона зазвичай фіксована або залежить від сезону, це теж допоможе вам скласти свій бюджет і час.

Ну і не забудьте ознайомитися з досвідом попередніх відвідувань. Бувалі мандрівники розповідають чимало хитрощів, в який час краще приходити, з якої точки фотографувати, а іноді і зовсім лайфхак, як пройти безкоштовно.

Забезпечте всебічну безпеку

Відвідування великої кількості країн передбачає оформлення медичної страховки. І це правильно, оскільки ніколи не знаєш, чим може обернутися поїздка і акліматизація. Крім цього, в Америці та Європі українськими мірками медичне обслуговування досить дороге. Але, навіть маючи на руках страховку, все ж дізнайтеся розташування основних пунктів надання першої медичної допомоги. Є країни, в яких існують окремі лікарні виключно для туристів, в деяких всіх беруть на однакових умовах.

В Італії, наприклад, медичні пункти знаходяться буквально в кожному громадському центрі, в аеропортах, на вокзалах, магазинах, неподалік від музеїв. І часто навіть у самих великих пам’яток можна побачити одну-дві машини швидкої допомоги. І обов’язково в кожному районі є цілодобова аптека.

Відео — 5 пунктів планування подорожі

Це ж стосується і фінансової сторони подорожі. Перед відправленням треба дізнатися яку суму можна ввозити в країну, які банкомати українських банків там є. Уточніть орієнтовний курс в обмінниках і прийміть для себе рішення, де вигідніше обміняти валюту. Певні міста у Польщі, Іспанії та Німеччини, приміром, мають магазинчикаи, де проводиться тільки безготівковий розрахунок. А це значить, що потрібно мати неодмінно кредитну картку.

Складіть список речей

Ну і, звичайно ж, складіть перелік всіх необхідних речей, що ви плануєте взяти з собою. Буквально все — від шпильок і зарядок до чайників, спальників. Пишіть список уважно і включайте туди навіть документи. Які часто залишаються вдома. Опишіть всі пункти, залиште список на день-два, потім перегляньте його свіжим поглядом. І не беріть занадто багато, ви ж подорожувати їдете, а не гуманітарну допомогу везете.

З одного боку, вирішити чимало проблем і загострити увагу на багатьох аспектах. Але, з іншого боку, самостійні подорожі, та ще й у приємній компанії — це абсолютно неповторний вид відпочинку, досвіду та емоцій. Тому його неодмінно варто спробувати. І якщо боїтеся відразу відправлятися підкорювати Аляску, то спробуйте для початку самостійно відвідати сусідню країну. А там, дивись, і Америка не за горами.

Коментарі закриті.

Інші новини
25.12.2019

Напередодні Нового року прийнято будувати плани на рік майбутній. І головне залізничне відомство України не стало порушувати традицію. Компанія поділилася планами розвантажити львівський ж/д вокзал і зробити Скнилів хабом для міжнародних пасажирських потягів. Для цього «Укрзалізниця» планує з’єднати між собою станції Скнилів і Мостиську, яка сьогодні є пунктом пропуску через українсько-польський державний кордон. Також для зручності пасажирів пустять експрес зі… Читати далі

18.12.2019

23 грудня борт азербайджанського перевізника Buta Airways вперше приземлиться у Львові. У подальшому авіаперельоти здійснюватимуться двічі на тиждень, пункт відправлення — аеропорт Гейдара Алієва. Для бронювання вже доступні квитки трьох класів: Budget (безбагажний), Standard (10 кг багажу) і Buta Super (23 кг багажу). З урахуванням того, що маршрут відкривається напередодні різдвяних свят, українці отримали ще одну можливість урізноманітнити зимові канікули:… Читати далі

10.12.2019

Тури в Париж стануть більш різноманітними: в трьох годинах їзди від столиці Франції відкрився новий Національний парк. Тепер вимогливі українські туристи не будуть нарікати, що походи по нескінченних музеях, відвідування кабаре «Мулен Руж» і поїздки за екстримом в «Дісней Ленд» порядком приїлися. Парк розбили в ареалі проживання рідкісних тварин і птахів — диких кішок, чорних лелек, благородних оленів. Тут можна… Читати далі

Послуги Бізнес Візит:
//
viber