22/06/2017

Найкрасивіші місця світу, які зникнуть в найближчому майбутньому

Наша планета вражає своєю неповторною красою. Ліси, озера, океани, пустелі, сади і джунглі — все це створено самою природою за неповторними ескізами. Але не завжди найкрасивіші місця на планеті з’явилися самі собою. Іноді руку до цього доклала людина. Саме так зростають чудові замки, химерні статуї і загадкові храми.

Але іноді трапляється так, що людина не тільки створює, але і руйнує. Індустріалізація, великі туристичні потоки та розвиток інфраструктури міст, а наслідки — зміна клімату. Все це призводить до загибелі природи. І все частіше піддаються знищенню дивовижні місця планети. Ще кілька років у такому темпі — і найкрасивіші місця світу пропадуть з карт і фотографій супутника.

найкрасивіші місця світу, які зникнуть
найкрасивіші місця світу, які зникнуть

Пропонуємо звернути увагу на минаючу епоху і дізнатися список місць, які неодмінно потрібно відвідати перед їх зникненням. У будь-якому випадку ця підбірка про цікаві місця світу, які перебувають на межі руйнування, буде корисна.

Велика Китайська стіна

Ще в далекому III столітті до нашої ери на території Китайської імперії почали зводити цю оборонну споруду. Більше мільйона будівельників, громадяни імперії і полонені, голод і десятки людських жертв — все це призвело до створення одного з сучасних чудес світу. Але до наших часів дожила» не вся стіна, а лише та ділянку, яку побудувала династія Мін.

Велика Китайська стіна
Велика Китайська стіна руйнування

Ось тільки вчені стверджують, що незабаром і в цієї частини не стане. Причина тому — часті випадки вандалізму і ерозія. Туристи і місцеві розтягують камені на сувеніри і будматеріали. А вітер повільно руйнує щільність кам’яних брил, скріплених рисовою кашею і вапном.

Нуук, Гренландія

Довгий час це містечко називали «Містом доброї надії», як заповідав засновник Ханс Егіде. Столиця Гренландії не розпещена туристами, але тішить рідкісних приїжджих трохи похмурим, але чудовим морським пейзажем. Малий приплив
туристів — найменше, що турбує місцевих жителів.

Нуук, Гренландія
Нуук, Гренландія після танення льодовиків

Глави Гренландії хочуть налагодити видобуток дорогоцінних каменів на цих землях. А для цього необхідно прорити свердловини, які порушать єдність кліматичної структури острова. Як підсумок — ризик, що приблизно через 80 років столиця опиниться під водою розталих льодовиків.

Мадагаскар

У давні часи Мадагаскар був частиною величезного материка і, формально, з’єднував Індію з Африкою. Але близько 100 мільйонів років тому все змінилося, і острів з пігмеями мікеа, які населяли його пішов «у вільне плавання». Про ці землі знято багато фільмів, навіть кілька мультиплікаційних робіт. І не дарма — острів є буквально природним скарбом.

Мадагаскар
Мадагаскар без лісу

Тут мешкає велика кількість видів тварин, деякі з яких вимерли у всьому світі крім Мадагаскару. Але, разом з природою, на острові процвітає браконьєрство і масова вирубка лісів. Є думка, що до 2025 року ліси зникнуть з Мадагаскару, а разом і більша частина рідкісних тварин.

Вулкан Кіліманджаро, Танзанія

Вже давно знаменитий вулкан не прокидався і зовсім не виявляв видимої активності. Але більшість туристів не упускають можливості побувати на цій землі, щоб здивуватися масштабам природних стихій. Білявий сніг на вершині Кіліманджаро — цей пейзаж всі упізнають. Який, до речі, скоро може остаточно розтанути.

Вулкан Кіліманджаро, Танзанія
Вулкан Кіліманджаро зникає сніг

Останнє століття виявилося максимально згубним для снігу льодовикового періоду, адже близько 80% білого покриву розтануло. Якщо тенденція триватиме, то вже до 2033 року сніг на вершині зникне остаточно.

Острів Кулебра, Пуерто-Ріко

У 1493 році на ці землі ступив відомий дослідник Христофор Колумб. Він познайомився з аборигенами Таїно і почав заселення острова. Більш стрімкі часи почалися, коли тут влаштувалися пірати. Більше 300 років вони гуляли і бешкетували на острові.

Острів Кулебра, Пуерто-Ріко
Острів Кулебра, забруднення

Далі доля теж була не самою приємною — ВМС Сполучених Штатів проводили тут бомбардувальні навчання. А зараз атаку на острів робляють численні туристи, які залишають сміття і топчуть місцеві рослини. Ще трохи, і вся природа острова може загинути.

Баган, М’янма

У давнину тут розташовувалася багата столиця царства Паган, яка вражала своєю величчю. Зараз же знаходиться охоронювана археологічна зона, яка представляє величезний інтерес як для туристів, так і для істориків. Люди приїжджають сюди, щоб помилуватися пагодами, храмами, монастирями та побутовими будівлями давніх часів. Їх датують XI-XII століттями і намагаються постійно відновлювати.

Баган, М'янма
Баган руйнується

Але робити це стає все складніше, адже потік туристів прагне не тільки оглянути і сфотографувати. Але і піднятися, залізти всередину і неодмінно взяти камінь як сувенір. Тому незабаром від вітру і відвідувачів-клептоманів столиця постраждає досить сильно.

Озеро Нікарагуа

Є припущення, що раніше це було зовсім не озеро. Вчені вважають, що коли-то Нікарагуа входило в затоку Тихого океану. Саме цим вони пояснюють той факт, що це озеро — єдине, де мешкають акули. Сюди приїжджають туристи, а також надзвичайно багато рибалок. Держава вирішила «облагородити» озеро і затвердила проект створення Нікарагуанського каналу, щоб з’єднати Атлантичний і Тихий океани.

Озеро Нікарагуа
Озеро Нікарагуа може зникнути

Архітектори намагаються запевнити, що провели всі необхідні розрахунки, які вбережуть цю територію від великих втрат. Але все ж вважається, що це призведе до затоплення сіл і окремих ділянок узбережжя озера. Як наслідок — будуть підтоплені більше 500 000 га лісів і болот, від чого постраждає екосистема цієї місцевості.

Острів Пасхи, Чилі

Один з найвідоміших куточків планети, кам’яна пам’ятка поряд з Стоун-Хенджем. Острів Пасхи є не тільки одним з найбільш загадкових, але і самим віддаленим населеним островом світу. Ніхто досі не знає, ким конкретно були давні місцеві жителі, чим вони керувалися, створюючи химерні кам’яні статуї. І найголовніша загадка — як саме створювалися ці голови та транспортувалися до місця розташування.

Острів Пасхи
Острів Пасхи руйнується екосистема

Всі ці загадки приваблюють численних туристів, які не завжди ведуть себе обережно і буквально захаращують острів усіляким сміттям. Існує великий ризик краху екологічної системи у найближчі кілька десятиліть.

Сейшельські острови

Сейшельські острови надзвичайно різноманітні — тут і піщані пляжі, і гранітні острова, і великі рифи. А ще в цьому місці ростуть унікальні пальми з самими великими плодами в світі. На узбережжі мирно живуть старі 200-літні альдабрські черепахи.

Сейшельські острови
Сейшельські острови йдуть під воду

Але вся ця краса ось-ось може зникнути з лиця землі. Вчені стверджують, що зростаючий рівень моря поступово затоплює острови. І незабаром Сейшели зовсім кануть в блакитну безодню.

Великий Бар’єрний риф, Австралія

Цей риф — не просто Великий, він є найбільшим рифом з коралів в світі. Тут налічується майже 3 000 рифів і майже 1 000 островів. Вся ця зона охороняється всесвітньою організацією ЮНЕСКО і визнана морським парком, частиною «Всесвітньої спадщини». Але поступово ця територія руйнується.

Великий Бар'єрний риф, Австралія
Великий Бар'єрний риф зникає

Підвищення температури зовнішнього середовища і води згубно впливає на тутешню флору і фауну. Корали обпікаються на сонці і гинуть, а, як наслідок, гине велика частина риб та інших морських мешканців. Незабаром від тутешньої природи може залишитися мінімальний відсоток кам’янистих коралів і маленьких глибоководних рибок.

Національний парк Глейшер, США

Національний парк найбільше пишався і продовжує пишатися своїми льодовиками. Але, на жаль, хвалитися скоро буде нічим. Згідно з проведеними дослідженнями, за останні 1 000 років льодовики відступили і зовсім станули.

Національний парк Глейшер 1940
Національний парк Глейшер в 2014

У середині минулого століття у нацпарку налічувалося 150 льодовиків. На сьогоднішній момент їх залишилося лише 25. Вчені припускають, що приблизно до середини XXI століття льодовиків тут не залишиться зовсім. А це може призвести до серйозних проблем в загальній системі екології всього парку.

Мертве море

Цю місцевість добре знають як туристи, так і знавці історії. Мертве море оповите безліччю таємниць і загадок, а ще саме тут були виявлені Кумранські рукописи, перші нариси святих заповідей. Води Мертвого моря заповнюються завдяки струмкам і річці Йордан.

Мертве море
Зникає мертве море

Але в останні кілька десятиліть цей потік істотно скоротився. Вода з річок і струмків все частіше використовується місцевими жителями і промисловими організаціями, а в море потрапляє мало води. Вчені попереджають, що такими темпами через півстоліття Мертвого моря може не стати.

Мечеті Тімбукту, Малі

Комплекс мечетей, який з’явився тут приблизно в XV столітті, не так популярний серед туристів. Але, безумовно, мечеті Джингеребер, Сіді Яхья і Санкоре представляють величезне історичне значення. Великі і неймовірно красиві будівлі були побудовані з глини, що робить їх крихкими.

Мечеті Тімбукту
Мечеті Тімбукту руйнування

ЮНЕСКО взяло цю трійцю під охорону, але природа повільно руйнує їх. У найближчі кілька десятиліть дощ і палюче сонце призведуть до того, що стіни буквально обсиплються і перетворяться на пил.

Намагайтеся встигнути побачити прекрасні місця Землі, поки вони ще існують, і обов’язково будьте обережними з крихкими історичними об’єктами і нашою екосистемою.

Коментарі закриті.

Інші новини
25.12.2019

Напередодні Нового року прийнято будувати плани на рік майбутній. І головне залізничне відомство України не стало порушувати традицію. Компанія поділилася планами розвантажити львівський ж/д вокзал і зробити Скнилів хабом для міжнародних пасажирських потягів. Для цього «Укрзалізниця» планує з’єднати між собою станції Скнилів і Мостиську, яка сьогодні є пунктом пропуску через українсько-польський державний кордон. Також для зручності пасажирів пустять експрес зі… Читати далі

18.12.2019

23 грудня борт азербайджанського перевізника Buta Airways вперше приземлиться у Львові. У подальшому авіаперельоти здійснюватимуться двічі на тиждень, пункт відправлення — аеропорт Гейдара Алієва. Для бронювання вже доступні квитки трьох класів: Budget (безбагажний), Standard (10 кг багажу) і Buta Super (23 кг багажу). З урахуванням того, що маршрут відкривається напередодні різдвяних свят, українці отримали ще одну можливість урізноманітнити зимові канікули:… Читати далі

10.12.2019

Тури в Париж стануть більш різноманітними: в трьох годинах їзди від столиці Франції відкрився новий Національний парк. Тепер вимогливі українські туристи не будуть нарікати, що походи по нескінченних музеях, відвідування кабаре «Мулен Руж» і поїздки за екстримом в «Дісней Ленд» порядком приїлися. Парк розбили в ареалі проживання рідкісних тварин і птахів — диких кішок, чорних лелек, благородних оленів. Тут можна… Читати далі

Послуги Бізнес Візит:
//
viber