26/01/2017

Подорож на величний Венеціанський карнавал

Чарівний світ на межі казки і містифікації — величний Венеціанський карнавал. Найвитонченіше і по-королівськи багате свято, що усіх своїх гостей повертає у часи балів і мереживних суконь. Воно є знаменням посту на честь Великодня, а починається традиційним вшануванням рятівників італійських дам від піратів. Щороку вулиці Венеції заповнюють більше півмільйона мешканців і гостей, які шанують давні традиції костюмованих урочистостей. Почавшись за 12 днів до Великого посту, Карнавал триває до Жирного вівторка. І весь цей час на вулицях не вщухає італійська музика, а квартали огортаються атмосферою казки.

карнавал у Венеції

Свято Венеціанської республіки

Згідно з історичними даними, перші карнавали стали проводити ще в далекому 1094 році. Вони неабияк відрізнялися від сучасних, були менш масовими і урочистими. Тут не було масок, а розмах не торкався закордонних гостей. Традицію проводити Карнавал кожен рік ввели в 1162, коли був переможений патріарх Аквілеї. Люди діставали з шаф свої найкрасивіші і вишукані вбрання, дівчата шили нові капелюхи, купували прикраси. Чоловіки також всіляко прагнули прикрасити себе, щоб блиснути показністю перед прекрасною статтю. На обличчях розгорталися воістину чарівні і яскраві ходи. Працювали ярмарки, всі танцювали, співали, брали участь у силових і культурних змаганнях, працювали невеликі зоопарки і перші варіації кав’ярень.

венеціанський карнавал в давнину
венеціанський карнавал у середньовіччя
історія венеціанського карнавалу

У 1797 році Венеціанська республіка як окрема держава пала, внаслідок чого австрійський імператор Франц II видав указ про заборону карнавалів у Венеції. Свято перестали відзначати, але про нього не забули. Багато сучасників періоду «паузи» згадували й писали про Карнавал, чекали його і мріяли знову надіти гарне плаття, зануритися у безпам’ятство танців і гулянь. Через майже 200 років, у 1979 році Венеціанський карнавал знову стали проводити. В більшості своїй, щоб привернути увагу туристів до культури та історії Венеції.

Значимість Карнавалу в культурі Венеції та Італії в цілому підвищилася, коли в 1996 році був написаний гімн свята. Що примітно, автором гімну став не музикант, а італійський кутюр’є П’єр Карден. У модниць сумочки від Кардена, а у Венеції – цілий гімн! Є чим пишатися.

поїздка на карнавал у Венеції
програма карнавалу у Венеції

У головного атрибуту Венеціанського карнавалу — маски, своя окрема історія. У Венеції вони мали спершу суто практичне і пряме призначення в побуті, так сказати. Маски одягали куртизанки, а іноді і їх клієнти. Приховували обличчя від зайвих заздрісників, пліткарів, ревнивих дружин. Часом навіть від своїх жертв, яких йшли вбивати. Маски так заполонили вулиці Венеціанської республіки, що їх навіть спробували заборонити. Але нічого не вийшло. Обличчя стали закривати такими незвичайними прикрасами з серпня до Жирного вівторка, що передує Великому посту. З часом стали відкриватися майстерні, де художники та ювеліри створювали незвичайні, унікальні і, безумовно, красиві маски для всіх бажаючих. А в ході гулянь і всіляких розваг на Венеціанському карнавалі вони були ой як потрібні.

венеціанські маски
маска на карнавалі
маски на карнавалі у Венеції

Все, що відбувається на Карнавалі, залишається у Венеції

Буйство свята починається на головній площі Венеції — Святого Марка. Тут у повітря запускають паперову птицю, яка з гучним сплеском розсипається на сотні пелюсток конфетті. Це і означає початок костюмованої хвилі пристрасті і танцю. Після цього в місті проводять театралізоване дійство – розігрують порятунок місцевих красунь від піратів. У виставі беруть участь найкрасивіші дівчата Венеції, яких місцева влада нагороджує путівками в теплі краї.

народні гуляння на карнавалі у Венеції
костюм дівчини на карнавалі

І з цього моменту починається народне гуляння, наповнене танцями та розвагами. Тут буквально всі одягаються в яскраві костюми, приймають вигляд незвичайних героїв і приховують свої обличчя під масками. На центральних вулицях і площах влаштовують вистави, виступи жонглерів, фокусників, музикантів. Глядачів розважають вогняним шоу, ризикованими номерами за участю змій і крокодилів. Вечорами небо буквально обсипається іскрами і блиском феєрверків.

Відео — парад масок на Венеціанському карнавалі

Туристи дуже люблять спостерігати за яскравим парадом розмальованих гондол, який проходить на Великому каналі. Десятки човнів у супроводі ліхтарів і майстерних човнярів гордо «крокують» вздовж берегів. В цьому видно той самий місцевий суто венеціанський колорит, який ніде більше не можна побачити.

Ще одна традиція Венеціанського карнавалу – спалення опудала. Ця традиція запозичена ще з язичницьких часів, коли в лютому італійці віддавали шану богу Сатурну і приносили йому жертви. Зараз же тут замість жахливих жертв лише солом’яне опудало, яке спалюють на великому багатті. Традиція дуже схожа на українську звичку спалювати солом’яну бабу на Масляну. Може бути, тому українські туристи досить часто відвідують саме це дійство.

Щоб відчувати себе комфортно і просто влитися в атмосферу Венеціанського карнавалу, обов’язково варто придбати маску. Визначитися з її вибором не складно. Для початку потрібно зрозуміти, що існує два основних види масок – театральні та класичні. У магазинах Венеції та Італії в цілому продаються десятки різних масок, а в деяких художніх галереях туристу пропонують створити свою авторську маску. Але варто розуміти, що купити венеційські карнавальні маски прямо перед Карнавалом – задоволення не з дешевих.

вибір масок на прилавках у Венеції
продаж масок у Венеції

Є десятки варіацій «персонажів», ким ви можете стати на Карнавалі. Баута – один з видів масок, які в повній мірі закривали обличчя, але дозволяли їсти, пити і розмовляти з абсолютним комфортом. Дивує навіть специфічна акустика усередині маски, завдяки якій голос того, хто ховається під нею міняється.

Коломбіна – одна з найбільш відомих і значущих на Карнавалі масок, яка прикриває лише верхню частину обличчя і прикрашена невеликою короною з пір’я і намистин. Побутує легенда, що актриса Коломбіна, вирушаючи на карнавал, не захотіла приховувати своє прекрасне обличчя. І тоді майстри створили для неї таку маску, яка лише злегка прикривала її риси.

маска Баута у Венеції
маска Коломбіна

Найкрасивішою маскою вважається маска Венеціанської Дами. Вона повністю закриває обличчя і найчастіше зроблена з білого матеріалу. Мабуть, щоб підкреслити аристократичність красуні. Прикрашена маска обов’язково коштовним камінням, золотими і срібними візерунками.

Чумний доктор – не такий страшний спосіб, як ми звикли вважати. Образ Чумного доктора з його гостроносою маскою і закритими розрізами для очей був не тільки символом смерті, але і порятунку від чуми. Зараз цей образ надзвичайно популярний серед італійців, адже він як ніщо інше підкреслює місцеву історію.

маска Венеціанської Дами
маска Венеціанської Дами на карнавалі
маска Чумної доктор

Взагалі, Венеціанський карнавал чекає щирості і свободи думки. Не бійтеся експериментувати і пробувати, створюйте свої костюми, маски та образи. Адже всі, навіть найдивовижніше залишиться тут, у Венеції.

З практичної точки зору

Відправитися на венеціанський бал – найкраща ідея в холодні дні лютого. Оформляйте візу, замовляйте тур або плануйте свою поїздку самі. І прихопіть маски – карнавал стане незабутнім!

карнавал на вулицях Венеції
наряди під час Венеціанського карнавалу
учасники Венеціанського карнавалу

Для оформлення італійської візи потрібно подати в посольство бронь з готелю, копії авіаквитків в обидва напрямки, медичну страховку, копію та оригінал закордонного паспорта, анкету, одне фото, довідку з роботи, внутрішній паспорт. Подайте документи і чекати вердикту посольства.

Для поїздки у Венецію на Карнавал організовують окремі тури. Ціни варіюються від тривалості перебування у Венеції, від масштабу поїздки і навантаження туру. Так, наприклад, поїздка на автобусі в Італію, відвідування Венеціанського карнавалу і Ніцци обійдеться в 600 євро з однієї людини.

костюми учасників карнавалу
традиції Венеціанського карнавалу

Авіатур з відвідуванням Венеціанського карнавалу обійдеться в 720 євро з людини, при умови поселення в одномісний номер. При поселенні в двомісний номер – 550 євро.

Якщо ви їдете в Італію самі і хочете оселитися у Венеції в невеликі апартаменти, то запам’ятайте кілька аспектів. Не варто погоджуватися на житло біля зупинок водних трамваїв, бронюйте апартаменти мінімум за місяць і кілька раз переконайтеся в «міцності» броні.

Не забудьте про те, що Венеція в лютому прогнозує логічне зростання цін. Ціни на проживання піднімаються мінімум в три рази. Але навіть прості ціни на проїзд піднімаються в півтора рази, тому обзаведіться проїзним.

тур на Венеціанський карнавал
подорож у Венецію

В іншому Венеція не є загрозою. Більш того, Карнавал – відмінна можливість розслабитися, забути про сучасні складнощі і зануритися в оточення божевілля і танцю. Маски, сукні, карнавал, фокуси, салюти… Купити венеціанський карнавальний костюм, зробити кілька яскравих фото і навіть обзавестися новими знайомствами. Зізнайтеся, адже ви мрієте про це!

Коментарі закриті.

Інші новини
25.12.2019

Напередодні Нового року прийнято будувати плани на рік майбутній. І головне залізничне відомство України не стало порушувати традицію. Компанія поділилася планами розвантажити львівський ж/д вокзал і зробити Скнилів хабом для міжнародних пасажирських потягів. Для цього «Укрзалізниця» планує з’єднати між собою станції Скнилів і Мостиську, яка сьогодні є пунктом пропуску через українсько-польський державний кордон. Також для зручності пасажирів пустять експрес зі… Читати далі

18.12.2019

23 грудня борт азербайджанського перевізника Buta Airways вперше приземлиться у Львові. У подальшому авіаперельоти здійснюватимуться двічі на тиждень, пункт відправлення — аеропорт Гейдара Алієва. Для бронювання вже доступні квитки трьох класів: Budget (безбагажний), Standard (10 кг багажу) і Buta Super (23 кг багажу). З урахуванням того, що маршрут відкривається напередодні різдвяних свят, українці отримали ще одну можливість урізноманітнити зимові канікули:… Читати далі

10.12.2019

Тури в Париж стануть більш різноманітними: в трьох годинах їзди від столиці Франції відкрився новий Національний парк. Тепер вимогливі українські туристи не будуть нарікати, що походи по нескінченних музеях, відвідування кабаре «Мулен Руж» і поїздки за екстримом в «Дісней Ленд» порядком приїлися. Парк розбили в ареалі проживання рідкісних тварин і птахів — диких кішок, чорних лелек, благородних оленів. Тут можна… Читати далі

Послуги Бізнес Візит:
//
viber