29/08/2017

Подорож в Америку: лайфхаки від туристів

Американська мрія приваблює сотні тисяч туристів щорічно. Але багато бувалих каже, що подорож в Америку може перетворитися не тільки в захоплюючу пригоду, але й у справжню катастрофу. Тому ми зібрали для вас перелік способів, як спростити собі поїздку в США. Всі нижченаведені лайфхаки були розказані туристами сайту BusinessVisit. Так що всі вони актуальні і перевірені досвідом. Отже, до чого готуватися, збираючись в подорож по Америці?

Важливо спланувати подорож

США — досить значна країна за площею. Тому обов’язково складіть список основних міст, штатів або пам’яток, куди ви хочете потрапити. Повірте, приїхати в аеропорт Вашингтона і Нью-Йорка, а там «розібратися з місцем»… Ну, м’яко кажучи, дуже погана затія.

Карта США
США

Починаємо з візи

Перед тим, як купити квитки в Америку, ви можете зустріти деякі складнощі ще на Батьківщині. У першу чергу це стосується оформлення візи. Отримати документ не просто хоча б тому, що в посольстві не надається перелік необхідних документів. Вам кажуть «Надайте все, що вважаєте за потрібне» і чекають ваших дій. Для більшої переконливості зберіть максимально багато даних. Починаючи від дипломів про освіту та прописки, закінчуючи довідками про нерухомості і даних про укладення шлюбу. В обов’язковому порядку потрібно вказати місце проживання в Америці, цей пункт точно є важливим. У кращому випадку зібрані документи навіть не будуть уважно вивчати, а лише довідаються про мету поїздки. У гіршому — ви не донесете щось одне і отримаєте відмову. Особливість посольства Штатів ще й у тому, що вони далеко не завжди пояснюють, чому ж конкретно відмовили у візі. Ось не можна, і все! Тому краще перестрахуватися.

Щоб потрапити на співбесіду, вибирайте ранковий час. І вам вдасться швидше впоратися зі справами, а інспектор на співбесіді буде менш втомленим і роздратованим. Під час розмови не панікуйте, але і не ведіть себе занадто вільно. Досить бути в міру впевненим і чітко відповідати на всі поставлені питання. Не нав’язуйте непотрібну інформацію — якщо про якісь деталі не запитали чи якийсь папір не взяли на розгляд, то в цьому немає потреби.

Відео — Віза в США: що потрібно і секрети отримання

Транспортний туризм в США

Вартість поїздки в Америку починається з найдорожчої частини — покупки авіаквитка і броні в готелі. А далі плюсуються всі проміжні витрати.

Метро у США

У країні дуже добре розвинена мережа метрополітену. В одному тільки Нью-Йорку відкрито 468 станцій, 34 лінії, які обслуговують більше 1,5 мільярда пасажирів щорічно. Але дати чітких правил по використанню не вийде, оскільки в кожному місті підземні поїзди катаються по внутрішнім правилам. В одних вагонах є контролери, в інших — ні. А в деяких місцях і зовсім не встановлені турнікети. Але на свій страх і ризик краще не намагатися покататися, адже штрафи будуть великими.

Метро в США
Турнікети в метро США
Вагон метро в США

Залізниця

Залізнична сфера транспорту не користується великою популярністю, але теж має свої хитрощі. Часто до поїзда пасажирів везуть на ще одному потягу, оскільки станція відправлення знаходиться в передмісті. Якщо ж ви сідаєте в вагон безпосередньо на залізничному вокзалі, то краще приходьте приблизно за 40-50 хвилин до відправлення. Так ви зможете зайняти більш комфортне місце. І прихопіть шкарпетки і джемпер. Іноді вбудовані у вагонах кондиціонери працюють занадто сильно, тому є цілком реальний ризик замерзнути в дорозі.

Потяги в США
Салон Американського поїзда
Вагон-обсерваторія

У багатьох туристичних потягах є «вагон-обсерваторія». У нього скляний дах і широкі вікна, а також в ньому знаходиться гід, який розповідає про визначні пам’ятки на горизонті.

На автомобілі по США

Найчастіше туристи, які приїжджають в США самостійно, а не з групою, беруть в оренду авто. В першу чергу важливо запам’ятати, що надають транспортний засіб виключно людям від 21 року. Вартість такої послуги стартує від 30 доларів і вимагає прав міжнародного або нового українського зразка. В обов’язковому порядку уточнюйте наявність і умови страховки. І, само собою, вивчіть місцеві ПДР.

Не довіряйте водіння автомобіля своєму другові, попутникові або коханій дружині. Якщо договір оренди авто виписаний на вас, то тільки у вас є право вести авто. Якщо ви будете порушувати правила дорожнього руху, то у вас вийде далеко не дешевий тур. Штрафи тут досить значні, а полісмени не відчувають лояльності до приїжджих. І ще потрібно бути готовим до ретельного огляду на кордонах штатів. Тут обов’язково перевіряються всі документи, заборонені до ввезення продукти і предмети, що конфіскуються.

Відео — Оренда авто США. Як, Де, Скільки?

Якщо ви вирішили проїхатися з міста в місто не на орендованому автомобілі, а автостопом, то теж будьте уважні! Трохи менше ніж у половині штатів Америки цей спосіб пересування поза законом, а майже в десятці має ряд умовностей. Відмовтеся від табличок з написами Interstate або Turnpike, оскільки вони призведуть не тільки до штрафу, але і до ув’язнення на певний строк.
Також існує ряд заборон пересування на велосипеді. Деякі траси недоступні для велосипедистів навіть за високого ступеня майстерності.

Путівник по Америці

Куди частіше всього рветься турист, приїжджаючи в Америку? Логічно, що вони їдуть у Вашингтон чи New York. Спланувати подорож до Нью-Йорку самостійно досить легко, але скрізь є свої хитрощі.

Квитки для відвідування головних визначних пам’яток столиці, Нью-Йорка чи інших великих міст краще замовляти через Інтернет. Це істотно заощаджує час і гроші. Роздруківка або навіть знімок пропуску на екрані смартфона цілком підійдуть.

Музеї столиці відкриті майже кожен день, а вхід — безкоштовний. При вході в Музей Метрополітен у Нью-Йорку скажіть, що ви іноземець і хочете зробити пожертву. Розмір пожертви може бути навіть 1-2 долари, а за вхід платити не доведеться.

Важливо розуміти, що столиця — дуже популярне місце. А Монумент Джорджа Вашингтона — саме туристичне місце в місті. Тому сюди шикуються довгі черги, а квитки розкуповують на день-два вперед. Якщо вам не вдалося замовити «пропуск», а оглянути околиці з висоти хочеться, то вирушайте на Арлінгтонське кладовище. Тут і людей менше, і за квиток платити не потрібно, і з пагорба відкривається вид нітрохи не гірше.

Нью-Йорк
Вашингтон

У Нью-Йорку найпоширенішим способом огляду околиць є Емпайр-стейт-білдінг. З його даху відкривається шикарний вид на місто, але лише за умови гарної погоди та відсутності туману. Черги туди шикуються величезні. Тому бувалі мандрівники радять підніматися на дах Рокфелер Центру. Звідти і Емпайр видно, а з іншого боку оглядового майданчика відкривається захоплююча панорама Центрального парку.

У Лос-Анджелесі існують знижки на музеї, парки розваг та туристичні поїздки для жителів деяких готелів. Заселяючись до готелю чи хостелу, дізнайтесь детальніше про це у адміністрації, раптом пощастить. До речі, подорожуючи по цьому місту, краще візьміть в оренду автомобіль. Так як деякі визначні пам’ятки розташовані на певній відстані, а автобусний тур не регулярний.

Як поїсти і що купити в США?

Гіпермаркети займають десятки квадратних метрів, а в самих невеликих магазинах є широкий вибір товарів. Навіть у звичайних аптеках можна придбати будь-яку необхідну річ — починаючи від вати, закінчуючи путівником і панамкою в спекотний день.

Супермаркет США
Продукти в магазинах Америки

Безготівковий розрахунок

В Америці широко розвинена система безготівкового розрахунку. Термінали є в лотках, таксі, газетних кіосках. Але в деяких магазинах і ресторанах приймають лише готівку. Це може бути виключне й непорушне правило, а може мати ряд причин. Наприклад, в деяких закладах карткою можна розрахуватися, якщо ви скупилися на суму від 30 до 50 доларів. Дістаючи з гаманця карту, будьте готові дістати і паспорт або права. Навіть звичайний продавець хот-догів на законних підставах може попросити вас надати підтвердження особистості і ID. І взагалі, документи бажано завжди мати при собі. Сумнів у віці, особисті дані та інші дрібниці значно спростять подорож і відвідування закладів.

Чайові

Перебуваючи в барі чи ресторані, турист звик залишати близько 10% чайових. Але в Америці поняття «на чай» існує не тільки для офіціантів. 15-20% від суми вітається і продавцям, і таксистам, і касирам, і перукарям. Тут від чайових не відмовляється ніхто, це вважається абсолютно нормальним.

Кафе і ресторани

Зайва вага є майже у всіх американців і причина не тільки у великій кількості фаст-фуду, але і в розмірах порцій. Майже у всіх пунктах громадського харчування вихід страви досить великий. Тому не поспішайте брати кілька позицій, краще спробувати свої сили з однією тарілкою. А далі вже за потреби замовляти добавку.

Фаст-фуд в Америці
Порція фаст-фуду в США

Замовляючи каву або чай, обов’язково уточнюйте ступінь солодощі. Зазвичай гарячі напої ретельно приправляють цукровим піском, шоколадом або сиропом. А от переробити напій погодяться далеко не в кожному закладі.

Сувеніри

У плані сувенірної та звичайної продукції вибір в магазинах дуже великий. Само собою, великою популярністю користуються предмети з американською символікою. Орли, зірки, смужки, портрети Дядька Сема та інше. На подібні товари часто діє знижка. Купувати товари з позначкою «Sale!» в Штатах зовсім не соромно. І не ризиковано, що важливо. Якщо в наших супермаркетах часто знижка надається на майже або остаточно прострочений товар, то в Америці дійсно просто знижують ціну. Але будьте готові до податків на куплений товар. У різних штатах його розмір відрізняється, а в п’яти штатах він і зовсім відсутній (Монтана, Делавер, Нью-Гемпшир, Орегон і Аляска).

Де жити в Америці

Крім готелів, мотелів і хостелів, в Штатах широко поширена практика проживання в квартирах. Особливо такий спосіб розселення люблять молоді мандрівники. Насправді, це хороший вибір і з точки зору досвіду, і з фінансової сторони. Є можливість познайомитися не тільки з американським побутом, але і з іншими іноземцями. Часто здаються кімнати в квартирі відразу декільком туристам. Тому вранці за чашкою кави можуть зустрітися українець, американець, китаєць і німець. Чим не привід для обміну досвідом.

Вибравши місце проживання, обов’язково дізнайтеся поштовий індекс. Він вам знадобиться в ряді побутових ситуацій — при купівлі проїзного на метро, зняття грошей в банкоматі, покупці квитків в кіно безготівковим розрахунком і так далі.

Готелі у США
Кемпінги в США

Якщо ж ви зупинилися десь на природі, а не в трейлер-парку або туристичній зоні, не встановлюйте намет. Справа в тому, що ви можете опинитися на приватній території. А встановлений намет буде розцінюватися як вторгнення на чужу землю. А за це передбачено штраф. Якщо вам до душі відпочинок і сон на природі, то краще пошукайте в найближчій окрузі наметове містечко. Такі зони зазвичай широко поширені і обладнані для всіх потреб в кожному регіоні.

З яких ще дрібниць складається поїздка в США?

Американці — народ досить товариський і доброзичливий. Всі тут звикли до туристів і досить легко йдуть на контакт, тому не бійтеся звертатися за порадою. Це і мову допоможе підтягнути, і не підведе як застаріла база даних Google.

Прожииваючи в кімнатах або квартирах, будьте готові до розподілу сміття. Тут практика поділу відходів цілком звична. Та й не тільки вдома, але і в громадських місцях. Біля лавки стоїть не один металевий бочонок, а три контейнери для пластику, скла та продуктових відходів. За порушення сміттєвих правил теж передбачений штраф.

Ще одна важлива деталь — це розетки в США. Якщо прилади не працюють на повну силу, то це не значить, що з приладом щось не те. Напруга в американських розетках становить усього 110 вольт, а роз’єми в них відрізняються від європейських. Прибувши в країну, загляньте в супермаркет за перехідником або адаптером.

Відео — Що потрібно знати перед поїздкою в США

І уважно вивчіть місцеві гроші. Дрібниця грає в Америці велику роль, адже монетами часто розплачуються в автоматах. А от із цінністю монет доведеться помучитися. Справа в тому, що ні на одній монеті не написан її номінал. Судити доведеться виключно за зовнішнім виглядом. Маленька жовтувата монетка — це пенні, рівний одному центу. Срібна монета, більше за розміром, ніж пенні, називається нікель (дорівнює 5 центам). Срібна монетка, що більше пенні але менше нікелю — це дайм (дорівнює 10 центам). Найбільша срібна монета — це квотер (25 центів). У побуті зустрічається досить рідко хаф — це 50-центова монета, яку зазвичай тримають як талісман або кидають у фонтан, загадуючи бажання.

Ми постаралися зібрати для вас максимально зручний і корисний туристичний путівник по Америці. Само собою, що існує ще цілий список деталей, умовностей, хитрощів і лазівок. Але тут вже все залежить конкретно від штату, регіону і міста. Не соромтеся і не бійтеся відвідувати форуми, спілкуватися з туристами, а також звертатися до самих американців. Як показує досвід бувалих, найбільш захоплююча поїздка в США виходить саме з подачі місцевих жителів. І не переживайте, що щось піде не так. Як тільки ви завершите свій переліт до Америки і вдихнете це повітря свободи, вам все здасться набагато простішим!

Коментарі закриті.

Інші новини
25.12.2019

Напередодні Нового року прийнято будувати плани на рік майбутній. І головне залізничне відомство України не стало порушувати традицію. Компанія поділилася планами розвантажити львівський ж/д вокзал і зробити Скнилів хабом для міжнародних пасажирських потягів. Для цього «Укрзалізниця» планує з’єднати між собою станції Скнилів і Мостиську, яка сьогодні є пунктом пропуску через українсько-польський державний кордон. Також для зручності пасажирів пустять експрес зі… Читати далі

18.12.2019

23 грудня борт азербайджанського перевізника Buta Airways вперше приземлиться у Львові. У подальшому авіаперельоти здійснюватимуться двічі на тиждень, пункт відправлення — аеропорт Гейдара Алієва. Для бронювання вже доступні квитки трьох класів: Budget (безбагажний), Standard (10 кг багажу) і Buta Super (23 кг багажу). З урахуванням того, що маршрут відкривається напередодні різдвяних свят, українці отримали ще одну можливість урізноманітнити зимові канікули:… Читати далі

10.12.2019

Тури в Париж стануть більш різноманітними: в трьох годинах їзди від столиці Франції відкрився новий Національний парк. Тепер вимогливі українські туристи не будуть нарікати, що походи по нескінченних музеях, відвідування кабаре «Мулен Руж» і поїздки за екстримом в «Дісней Ленд» порядком приїлися. Парк розбили в ареалі проживання рідкісних тварин і птахів — диких кішок, чорних лелек, благородних оленів. Тут можна… Читати далі

Послуги Бізнес Візит:
//
viber