28/01/2016

Подорожуємо по Україні: пам’ятки Києва

Подорожі — це завжди захоплююче і цікаво. Це можливість відкрити для себе нові країни, побачити красу і велич різних міст, помилуватися визначними пам’ятками та пейзажами, що заспокоюють душу. Але в гонитві за яскравими враженнями в іноземних державах ми часто проходимо повз краси, яка зовсім поруч — на відстані руки. Адже в Україні чимало примітних місцин і величезне розмаїття пам’яток. Хто може похвалитися, що бачив їх усі? Напевно, небагато хто.

Сьогодні ми хочемо запропонувати вам подорож по Києву — столиці нашої країни і матері міст руських. Не дивлячись на те, що на даний момент він стрімко розвивається як потужний мегаполіс, тут дбайливо зберігається історична і культурна спадщина українського народу. Визначні пам’ятки Києва вражають своєю кількістю і різноманіттям. Милуватися ним можна нескінченно довго, відкриваючи для себе все нові й нові грані цього величного міста. Причому, кожен знайде щось до душі. Адже про смаки не сперечаються, вірно?

Відео — чудовий Київ, таймлапс

Що ж варто подивитися в Києві?

У столиці України маса різнопланових об’єктів і місцин, гідних уваги. І описати їх в одній статті — просто нереально. Тому для початку ми розповімо, які, по сформованій загальній думці, головні пам’ятки Києва, де неодмінно варто побувати кожному туристу і, звичайно ж, кожному українцю.

Спадщину, зосереджену в столиці, можна умовно поділити на кілька груп:

  • Релігійна (храми, собори тощо);
  • Архітектурна;
  • Історична (місця, де можна доторкнутися до минулих століть);
  • Парки, вулиці і т. д. (облюбовані киянами і гостями міста місцини);
  • Музеї;
  • Пам’ятники (значущі, масштабні і жартівливі).

Релігійні пам’ятки Києва

Києво-Печерська лавра, Київ
Софійський собор, Київ
Михайлівський собор, Київ

До цієї категорії можна віднести всі храми, собори, костьоли, церкви та інші релігійні споруди, яких в Києві більше 250!

Свято Успенська Києво-Печерська Лавра (вул. Лаврська, 15) – мабуть, одна з найбільш відомих. Заснування датується XI століттям, і спочатку це була печера, в якій жили ченці Антоній та Феодосій. Століттям пізніше вона почала відбудовуватися і іменуватися Лаврою. Сьогодні це комплекс церков, дата побудови найдавніших належить до 12-го століття, а також збереглися печери, в яких захоронено святі мощі.

Собор Святої Софії Київської (він же Софіївський або Софійський собор) розташований по вул. Володимирській, 24, практично в серці столиці. Точна дата заснування собору невідома. Є версії, що його спорудив князь Володимир у 1011-му році. Входить в перелік ЮНЕСКО як об’єкт Всесвітньої спадщини.

Михайлівський Золотоверхий собор (вул. Трьохсвятительська, 6) зведений князем Святополком ще в XII столітті. Багато разів руйнувався і знову відбудовувався. Останній раз реконструювався в 90-роках минулого століття. Зараз собор зустрічає гостей у всій красі, адже не так давно йому було повернено давні фрески, котрі до цього зберігалися в Ермітажі.

Архітектурні пам’ятки Києва

Будинок з химерами в Києві
Маріїнський палац у Києві
Замок Річарда Левове серце на Андріївському узвозі

Будівель, що належать до різних епох і архітектурних стилів, в столиці безліч. Але є й такі, котрі виділяються на загальному тлі.

Будинок з химерами (вулиця Банкова, 10) – мабуть, найбільш незвичайне і епатажне дітище відомого київського архітектора В. Городецького. Дах і фасад будівлі прикрашені багатою ліпниною, що відображає картини полювання і давню міфологію. Зводив цей будинок автор для себе, пізніше він використовувався в якості медичного центру. А сьогодні у будинку з химерами розташована мала резиденція Президента, де він приймає почесних гостей країни.

Маріїнський палац (вул. Грушевського, 5А) – вражає своєю красою і убранством кожного, хто в ньому побував. Побудований він для імператриці Єлизавети Петрівни в 18-му столітті, використовуваний архітектурний стиль — бароко. Палац багато разів перебудовувався і реконструювався. Але сьогоднішній вигляд найбільш наближений до оригіналу. В будівлі збереглося безліч відголосків тих часів (меблі, картини, люстри) – і все це можна побачити на власні очі! Не менш примітний і парк, що оточує Маріїнський палац. Сьогодні в будівлі проводяться найбільш важливі і пишні прийоми Президента.

Замок Річарда Левове серце (Андріївський узвіз, 15) – отримав свою назву зовсім не тому, що там жила вищевказана особа, а, скоріше, за неоготичні фасади. Насправді цей будинок належав раніше київському купцеві. З часом будівля обросла містикою, люди вважали, що там водяться привиди, оскільки у замку постійно лунали протяжні стогони і завивання. Правда, пізніше з’ясувалося, що це будівельники таким чином помстилися купцю і «поворожили» над вентиляційною системою.

Історичні пам’ятки Києва

Золоті Ворота, Київ
Бабин Яр у Києві

Це місця і пам’ятки, які нерозривно пов’язані зі значущими подіями в житті України.

Візьмемо, приміром, Золоті Ворота (вул. Володимирська, 40А). Це частина оборонної споруди часів Київської Русі, котра збереглася до наших днів і була реконструйована. Побудовані Ворота за вказівкою Ярослава Мудрого. Раніше це було головним входом в місто.

Чи сумнозвісний Бабин Яр (вул. О. Теліги). Напевно, кожен повинен пам’ятати про те, що війна – це сотні смертей ні в чому не винних людей. І це місце – одне з найбільш показових в цьому плані, адже саме тут, в Яру, було вбито і поховано в братській могилі більше 100 000 киян з 1941 по 1943 рік. Про жахи війни багато розкажуть і встановлені меморіали, присвячені безвинним жертвам.

Парки, вулиці, площі Києва

Хрещатик
Андріївський узвіз у Києві
Парк Україна в мініатюрі, Київ

У Києві також є маса місць, де ви зможете чудово прогулятися з користю для душі і тіла. Більше сотні парків, вулиці і площі з особливою історією – всі вони з радістю зустрічають гостей міста і готові багато що про нього розповісти.

З найбільш відомих вулиць можна назвати Хрещатик. Це центральна вулиця Києва у всіх сенсах і найбільш престижна. Тут постійно проводять різні заходи та масові гуляння. Та й просто прогуляйтеся ввечері по вулиці – тут завжди багато людей, грають вуличні музиканти, танцюристи демонструють свою майстерність, загалом, життя вирує!

Не меншою популярністю користується і Андріївський узвіз. Це одне з улюблених місць туристів і, як наслідок, продавців різноманітних сувенірів. Вулиця вимощена бруківкою, на ній розташовано безліч будинків старовинних будинків – все це створює непідробну атмосферу. Додав популярності Андріївському узвозу і фільм «За двома зайцями» — саме в Андріївській церкві, що знаходиться у верхній частині спуску, збиралися обвінчатися Проня і Голохвастов.

Серед сучасних визначних пам’яток варто відзначити парк «Україна в мініатюрі» (пр. Броварський, 9В), де зібрано макетовані копії найбільш відомих будівель і споруд нашої країни.

Музеї Києва

музей Булгакова, Київ
Музей мікромініатюр в Лаврі
Пирогово, Київ

Музеїв у Києві також дуже багато. Всі вони присвячені різним сферам, і кожен зможе вибрати те, що йому ближче. Обов’язково варто відвідати:

  1. Музей Булгакова (Андріївський узвіз, 13) — це будинок, в якому деякий час жив і творив великий письменник.
  2. Музей мікромініатюр (територія Києво-Печерського заповідника) — унікальні роботи, які неможливо описати словами. Це треба тільки побачити!
  3. Музей «Пирогово» (с. Пирогів) — тут під відкритим небом зібрано величезну кількість архітектурних споруд минулих років (хати, млини, церкви).
  4. Музей книги і друкарства (вул. Лаврська, 9), в якому ви знайдете величезну кількість рукописних та друкованих матеріалів, котры датуються Х-ХІ століттями.


Пам’ятники Києва

Батьківщина-мати
Пам'ятник Богдану Хмельницькому, Київ
пам'ятник засновникам Києва
монумент Незалежності у Києві

Монуметів і пам’ятників у столиці більше 400! Вони присвячені історичним постатям, діячам культури, важливим подіям міста і України, кіно- і мультперсонажам, і це далеко не повний перелік. Побачити все за одне відвідування просто нереально!

Не варто проходити повз:

  • Монумента Батьківщина-Мати з центральною фігурою висотою 90 метрів. Його видно навіть з далеких куточків столиці;
  • Пам’ятника Богдану Хмельницькому, розташованому в серці Софійської площі;
  • Монумента Незалежності, який знаходиться на однойменній площі;
  • Пам’ятника Володимиру Великому на Володимирській гірці;
  • Пам’ятника Кию, Щеку, Хориву і їх сестрі Либідь у Наводницькому парку.

Багато в Києві також жартівливих пам’ятників, наприклад, «Конячка», що зображає відомого мультиплікаційного героя Їжачка в тумані. Або розташовані на Хрещатику пам’ятник «Закохані ліхтарі» і пам’ятник Паніковському.

Відео — пам’ятки Києва з висоти пташиного польоту

В яких би справах ви не приїжджали до столиці, витратьте хоч трохи часу на те, щоб помилуватися її красою. Визначні пам’ятки Києва різноманітні та різнопланові, але всі вони гідні бути побаченими й оціненими. Тим більше, що вам навіть не обов’язково купувати авіаквитки заради можливості доторкнутися до багатьох таємниць цього дивного міста.

Коментарі закриті.

Інші новини
25.12.2019

Напередодні Нового року прийнято будувати плани на рік майбутній. І головне залізничне відомство України не стало порушувати традицію. Компанія поділилася планами розвантажити львівський ж/д вокзал і зробити Скнилів хабом для міжнародних пасажирських потягів. Для цього «Укрзалізниця» планує з’єднати між собою станції Скнилів і Мостиську, яка сьогодні є пунктом пропуску через українсько-польський державний кордон. Також для зручності пасажирів пустять експрес зі… Читати далі

18.12.2019

23 грудня борт азербайджанського перевізника Buta Airways вперше приземлиться у Львові. У подальшому авіаперельоти здійснюватимуться двічі на тиждень, пункт відправлення — аеропорт Гейдара Алієва. Для бронювання вже доступні квитки трьох класів: Budget (безбагажний), Standard (10 кг багажу) і Buta Super (23 кг багажу). З урахуванням того, що маршрут відкривається напередодні різдвяних свят, українці отримали ще одну можливість урізноманітнити зимові канікули:… Читати далі

10.12.2019

Тури в Париж стануть більш різноманітними: в трьох годинах їзди від столиці Франції відкрився новий Національний парк. Тепер вимогливі українські туристи не будуть нарікати, що походи по нескінченних музеях, відвідування кабаре «Мулен Руж» і поїздки за екстримом в «Дісней Ленд» порядком приїлися. Парк розбили в ареалі проживання рідкісних тварин і птахів — диких кішок, чорних лелек, благородних оленів. Тут можна… Читати далі

Послуги Бізнес Візит:
//
viber