22/09/2017

Вегетаріанський фестиваль — шокуюче свято Таїланду

Кожний рік в світі відбувається більше сотні різних масових і широкомасштабних заходів. У містах влаштовуються паради, карнавали, танці, пісні та багато іншого. Але Таїланд і його свята — це зовсім інша культура. Змішання релігії, окультизму, природи, філософії і яскравих фарб — все це дає нам неповторні фестивалі, на які їдуть туристи з усіх куточків світу. Одним з найзагадковіших і найдивніших, але цікавих свят є Вегетаріанський фестиваль на Пхукеті.

Звідки бере початок веганський фестиваль

Як і з багатьма загадковими подіями, з історією вегетаріанського свята не все зрозуміло. Сакральне значення залишається загадкою, але точно відомо, що у 1825 році вегетаріанський фестиваль відбувся вперше. Ось тільки святу передували далеко не райдужні події.

Знавці історії та географії в курсі, що на острові Пхукет в XIX столітті жили не тільки тайці, але і переселенці з Китаю. На жаль, все населення одного села Гет-Хое не оминула страшна недуга. Лихоманка підкосила багатьох, почалася ціла епідемія. Саме в цей період на острів прибула група артистів, яка теж була уражена захворюванням. Перелякані, вони благали своїх богів про прощення і зцілення. Одночасно з цим змінилася і їх дієта — артисти почали вживати багато овочів, повністю відмовившись від м’яса, риби та алкоголю.

Вегетаріанський фестиваль в Таїланді
Вегетаріанський фестиваль в Таїланді

Досі не ясно, чи молитви, чи дієта допомогла уникнути смерті. Але через кілька днів музиканти та акробати стали відчувати себе краще. Жителі села перейняли цю практику від гостей, і незабаром недуг відступив. Місцеві жителі були переконані, що дев’ять Богів спустилися з небес і благословили селище. Саме ця подія поклала початок свята вегетаріанства — Festival Phuket.

Трохи пізніше до традицій овочів і молитов приєднався ще один захід. Один з місцевих жителів відправився в Китай, на свою Батьківщину. Там він хотів взяти іменну табличку святого духа фіміамі, щоб той охороняв Пхукет. В очікуванні прибуття свого одноплемінника жителі острова прийшли на причал і чекали його. На сьому ніч дев’ятого місячного місяця чоловік повернувся з піднесенням. Його зустрів справжній парад, всі раділи і молилися. Тепер, коли проходить вегетаріанський фестиваль, Пхукет наповнюють колони і цілі процесії.

Як святкує Пхукет вегетаріанський фестиваль: дати і програма

В цьому році веганфест в Таїланді пройде з 20 по 28 жовтня на острові Пхукет. Очікується масовий наплив туристів та гостей, адже щороку в парадах і традиційних ритуалах беруть участь тисячі місцевих жителів. Ще більше людей приїжджають виключно, щоб побачити це на власні очі.

Незважаючи на те, що сам фестиваль триває довше тижня, конкретні ритуальні процесії проводяться лише чотири дні — з 25 по 28 жовтня. У ці дні в чотирьох храмах (Bang Neow Shrine, Jui Tui Shrine, Kathu Shrine, Sui Boon Tong Shrine) влаштовують ритуальні обряди з Воїнами Богів. Саме заради таких видовищ в Таїланд і їдуть туристи. Адже під час обряду в кожного Воїна не тільки вселяють дух Бога, але і проколюють щоки, язик і нерідко інші частини тіла. Взагалі, проколювання щік і всілякі фізичні каліцтва на цьому фестивалі — поняття норми.

Вегетаріанський фестиваль
Вегетаріанський фестиваль
Вегетаріанський фестиваль

Після того, як Воїни пройдуть обряд посвячення, вони йдуть довгою процесією навколо вежі з годинником в центрі міста і направляються до парку Сапанхин. Крім воїнів, у колоні йдуть шамани і ма сонги, медіуми, що знаходяться в трансі і несуть божественне послання. Поступово, проходячи по місту, ця колона збирає навколо себе місцевих жителів, які також хочуть віддати данину богам і як можна більш наполегливо відігнати злих духів від острова. Для цього вибухають петарди, стукають барабани, ляскають хлопавки, розкидається фарба.

Місцеві жителі і ті, хто не перший раз приїжджають в Таїланд, стверджують, що найцікавіше видовище відбувається в старому районі на вулицях Крабі і Дудик. Але залиште надію проїхати там на таксі чи автомобілі. Майже весь фестиваль в будь-якій точці Пхукета вам належить обійти пішки.

Всі дні фестивалю, незалежно від наявності або відсутності процесій, повсюдно влаштовуються вегетаріанські ярмарки. Просто на вулицях, але частіше на центральних площах, стоять столи, лавки та намети з частуваннями з фруктів і овочів. Звісно, в шаленій енергетиці свята місцеві жителі не забувають про «дієту». Так як одним з головних умов є саме відмова від риби, м’яса, молочних продуктів, алкоголю, тютюну та інших наркотичних засобів, подібний візит до Таїланду може піти вам на користь. Але це, мабуть, лише в тому випадку, якщо ви не злякаєтеся перехожих з ножами, револьверами і цілими люстрами у щоках.

Відео — Вегетаріанський фестиваль в Таїланді

Завершується фестиваль Вегетаріанською ніччю. Від готелю Метрополь до храму Сапан Хін під акомпанемент барабанів, салютів та петард висувається колона місцевих жителів, шаманів і ма сонгів. Тут проходить грандіозне прощання з Дев’ятьма Богами. Спочатку спалюється значних розмірів паперовий замок, а пізніше на паланкіні в море пливуть паперові імператори-боги. Видовище прекрасне і неповторне.

Шокуючий Таїланд встановлює правила

Яким би яскравим або біснуватим не здавався цей фестиваль, Пхукет все ж є центром релігійного свята. Поклоняючись Дев’яти Богам і здійснюючи різні ритуальні дії в їх честь, тайці надзвичайно шанують десять основних правил.

  • В раціоні свята — виключно вегетаріанські страви.
  • Тіло слід утримувати в максимальній чистоті.
  • Одяг на весь час фестивалю повинен бути переважно білого кольору.
  • Посуд, що не використовувалася, повинен бути чистим.
  • У фестивалі заборонено брати участь людям, що несуть траур.
  • Спостерігати за ритуалами не можна вагітним жінкам.
  • Жінки в певні фізіологічні дні не можуть відвідувати храми.
  • Фестиваль заборонений для людей з нестабільним психічним або фізичним станом.
  • Діє заборона на секс і розпусту в будь-якій формі.
  • Слід відмовитися від алкоголю, цигарок та наркотичних речовин.

найцікавіше на Пхукеті — традиції

Свята Таїланду відрізняються своїм колоритом та яскравістю, але у кожного з них свої особливості і традиції. На Пхукеті вегетаріанство відображається навіть у зовнішніх формах. Знак вегетаріанства — це жовтий колір, а саме прапори та вивіски. Якщо ви бачите над магазином або лавкою жовті плакати чи прапори, то це означає, що тут можна купити виключно вегетаріанські страви.

Кожен з храмів прикрашений гірляндами, на кожній з яких розташовано по дев’ять ліхтарів — це своєрідна данина Дев’яти Богам, яким поклоняються учасники фестивалю. А навколо гримлять барабани, які повинні відлякувати злих духів від парадів, учасників фестивалю і від храмів, де твориться ритуальна магія.

вегетаріанський фестиваль
вегетаріанський фестиваль

Але головна деталь фестивалю — це екстремальний пірсинг і інші фізичні хитрощі над собою. Саме це приваблює на Пхукет туристів. Під час ходи учасники проколюють собі щоки і губи голками, ножами, мечами, списами. В отвори вставляються бамбукові палиці, шпаги, револьвери і безліч інших предметів. Крім цього, деякі ма сонги обертають своє тіло колючим дротом і обливаються киплячим маслом. Все це лякає приїжджих гостей, але цілком прийнятно для тайців. Місцеві жителі переконані, що подібна біль відлякує від них злих духів. Вони впевнені, що від небезпеки їх захищають Боги. І багато туристів, які бачили це видовище на власні очі, стверджують, що рани дійсно сильно не кровоточать і швидко заростають. Хто знає, може дійсно там і замішана вища магія.

Всі речі, починаючи від одягу і головних уборів, закінчуючи ритуальними ножами, по закінченні фестивалю зберігаються вдома у кожного з учасників. Всі ці предмети вважаються реліквіями і найсильнішими оберегами.

Їдемо на фестиваль в Таїланд

Збираючись в поїздку, потурбуйтеся про документи. Український турист може оформити візу після прибуття в один з аеропортів Таїланду, якщо планує перебувати в країні до 15 днів. Якщо довше — віза оформляється заздалегідь в Консульстві або посольстві. Авіаквитки до Пхукета, де проходить найяскравіша частина фестивалю, є тільки з пересадкою (Бангкок, Стамбул, Гельсінкі, Доха).

З центру Пхукета до будь-якого куточка свята їде автобус, але по місту зручніше пересуватися пішки.

вегетаріанський фестиваль Пхукет
вегетаріанський фестиваль Пхукет

Тури в Таїланд на час вегетаріанського фестивалю досить дешеві. Відвідати свято можна буквально за 1 000 доларів з людини. Також слід подбати про броні готелю заздалегідь, адже вартість номера в центрі фестивалю обійдеться приблизно в 200 гривень за добу. У самому популярному Кату — ціни піднімаються до 600 гривень за добу. А ось на околицях зняти ліжко-місце можна буквально за 120 гривень на добу.

Яким би дивним, лякаючим або незрозумілим не здавався нам Пхукет в період фестивалю — це все ж данина традиціям. Культура, яка настільки відрізняється від нашої, може бути цікава, пізнавальна та захоплююча. Але, готуючись до подібних відкриттів, переконайтеся, що вони вам під силу. Потрібно мати колосальну впевненість і, що приховувати, міцний шлунок, щоб витримати всі приготовані видовища. Але в нагороду найсміливішим і стійким — відкриється дивовижний східний світ з його особливостями і традиціями.

Коментарі закриті.

Інші новини
25.12.2019

Напередодні Нового року прийнято будувати плани на рік майбутній. І головне залізничне відомство України не стало порушувати традицію. Компанія поділилася планами розвантажити львівський ж/д вокзал і зробити Скнилів хабом для міжнародних пасажирських потягів. Для цього «Укрзалізниця» планує з’єднати між собою станції Скнилів і Мостиську, яка сьогодні є пунктом пропуску через українсько-польський державний кордон. Також для зручності пасажирів пустять експрес зі… Читати далі

18.12.2019

23 грудня борт азербайджанського перевізника Buta Airways вперше приземлиться у Львові. У подальшому авіаперельоти здійснюватимуться двічі на тиждень, пункт відправлення — аеропорт Гейдара Алієва. Для бронювання вже доступні квитки трьох класів: Budget (безбагажний), Standard (10 кг багажу) і Buta Super (23 кг багажу). З урахуванням того, що маршрут відкривається напередодні різдвяних свят, українці отримали ще одну можливість урізноманітнити зимові канікули:… Читати далі

10.12.2019

Тури в Париж стануть більш різноманітними: в трьох годинах їзди від столиці Франції відкрився новий Національний парк. Тепер вимогливі українські туристи не будуть нарікати, що походи по нескінченних музеях, відвідування кабаре «Мулен Руж» і поїздки за екстримом в «Дісней Ленд» порядком приїлися. Парк розбили в ареалі проживання рідкісних тварин і птахів — диких кішок, чорних лелек, благородних оленів. Тут можна… Читати далі

Послуги Бізнес Візит:
//
viber